zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer moet zichzelf ontwikkelen

18 februari 2011 - Welke vaardigheden heeft u over vijf jaar nodig voor uw baan? U leest deze vraag wellicht als ‘welke vaardigheden heb ik nodig om mijn huidige werkzaamheden uit te kunnen voeren over vijf jaar. Maar: de helft van de medewerkers heeft over vijf jaar waarschijnlijk niet meer dezelfde baan, ook niet als u in uw huidige functie blijft.

Simpelweg omdat de functie-eisen tegen die tijd veranderd zullen zijn en een deel van de werkenden niet (genoeg) mee zijn veranderd. Volgens onderzoekers van Hays is het in de snel veranderende werkomgeving van nu geen optie meer om achteruit te leunen en te verwachten dat uw huidige vaardigheden ook in de toekomt genoeg zijn. Erger: als u achterover gaat leunen en wacht tot uw vriendelijke werkgever u een cursus aanbiedt om u vaardigheden te verbeteren, bestaat de kans dat u binnenkort net zo overbodig en verouderd bent als, bijvoorbeeld, de fax. 



Verouderde capaciteiten
Uit het Hays-onderzoek onder 500 werknemers bleek dat meer dan de helft niet of niet zeker weet welke eisen werkgevers over vijf jaar zullen stellen. Bijna zes van de tien vermoeden dat de functie-eisen voor hun huidige baan nu al aan het veranderen zijn, en iets minder dan de helft is bang dat de huidige capaciteiten over vijf jaar niet meer voldoende zullen zijn. 

Eigen verantwoordelijkheid
Maar liefst 61 procent klaagt daarbij dat hun werkgever niet genoeg investeert in hun ontwikkeling. Toch vindt bijna de helft dat het hun eigen verantwoordelijkheid is hun vaardigheden up-to-date te houden, en niet die van de werkgever of overheid. Bijna vier van de tien geven vervolgens direct toe dat ze niets doen om zich te ontwikkelen. Van degenen die dat wel doen, bestaat de kans dat het nog steeds niet genoeg is. Zestig procent doet namelijk niet meer dan zich op de hoogte houden van trends en ontwikkelingen via vakbladen en seminars. Slechts een derde is actief bezig met cursussen en trainingen om de vaardigheden te verbeteren. 

Niet afwachten
Werkgevers zijn de afgelopen jaren vooral bezig geweest met overleven. Ook zij weten nog niet precies wat ze in de toekomst nodig hebben. Het zou mooi zijn als ze dit snel duidelijk krijgen en ook weten te communiceren, maar werknemers moeten er rekening mee houden dat zij zelf het heft in handen moeten nemen wat betreft hun ontwikkeling. In veel sectoren is nog steeds een tekort aan goede mensen, en dat zal alleen maar toenemen. U kunt er gebruik van maken door uzelf te trainen en te ontwikkelen in de vaardigheden waar nu en in de toekomst behoefte aan is. Praat met deskundigen en doe onderzoek om erachter te komen wat die vaardigheden precies zijn. Zo heeft u straks een streepje voor en over vijf jaar ook nog een baan.


Bron: Management Issues
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuwe generatie leiders is in opmars
 Goede voornemens op werkgebied: ontwikkeling en opleiding
 Drie suggesties voor een andere kijk op competentieontwikkeling
 Werknemer neemt verantwoordelijkheid voor eigen loopbaan
 
 
reacties
 
A  |   | 
18-02-2011
 | 
08:29 uur
Buro Hays het klinkt weer Engels (en het zou me niet verwonderen dat het weer uit Amerika komt, daar waar de domste mensen wonen, waar ze nog steeds 1,10 dollar uitgeven en er maar 1 dollar verdienen, daar waar al onze ellende vandaan komt, zij die riepen privatiseren en wij die volgende, al onze oh zo trotse nederlandse bedrijven waar we met z;n allen eens heel trots op waren en waarmee het goed zaken doen was zijn geprivatiseerd en dus verdwenen want alles zou dan goedkoper worden maar wat blijkt alles wordt duurder en duurder, gezondheidszorg is niet meer te betalen net als in Amerika en in Engeland)Een land waar de domse mensen wonen en waar zelfs mensen denken dat ze het werkelijk goed doen totdat deze mensen zelf iets overkomt dan worden ook zij afgeserveerd. Juist deze mensen gaan ons vertellen wat wij moeten gaan doen. En ja ik weet ook wel dat deze mensen niet weten wat ze met hun vrijheid zouden moeten doen (wij weten dat gelukkig wel te waarderen). Wij gaan niet net als die gekken op Cruise en kopen allerlei dingen die waarvan we een jaar later wat ligt daar in de hoek, zij kopen namelijk dingen tijdens die cruise en weten eigenlijk niet wat, bij thuiskomst gooien ze alles in een hoek want ervan genieten kunnen ze niet om vervolgens een jaar later weer op cruise te gaan en weer kopen ze dingen om vervolgens een jaar later weer weg te gooien. Juist dat land komt ons vertellen wat wij Nederlanders moeten doen.
Rob  |   | 
18-02-2011
 | 
11:46 uur
De wereld verandert en wel steeds sneller. Willen we voorkomen dat Europa terugvalt naar het niveau een ''leeggelopen Frans dorpje'' zal er veel eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief nodig zijn. Van de overheid (maar die heeft nu geen tijd voor (internationaal) beleid) en de ondernemers (en dat is niet hetzelfde als een manager) EN iedere Nederlander zelf.
Niet afwachten en janken wanneer je er achter komt dat je verouderde kennis en ervaring hebt. Eigen initiatief nemen!
NumoQuest  |   | 
19-02-2011
 | 
11:02 uur
Dat de wereld veranderd, is niets nieuws, even los van de inhoud en intonatie van het artikel. Dat de samenleving dit doet ook. Dat de zakenwereld, en alle mensen die daarin acteren, om de economie draaiende te houden, veranderd is een zaak met twee gemene delers.

1. De zakenwereld
De zakenwereld draait om productie en winst. We weten dat de werknemer daar nu eenmaal, in hoge mate, daaraan ondergeschikt is. Maar die werknemer heeft wel een eigen beschikkingsrecht en een keuze. Dat als eerste.

2. De politiek
De politiek, en daarmee ook een bijzonder hoge mate van arrogantie, impotentie en incompetentie, is een orgaan waar het individu maar in hele kleine mate, dan nog in collectief, een rol speelt wat beslissing en uitkomst betreft.

e impact van ambtelijk en politieke impotentie en incompetentie is de afgelopen twee decennia akelig duidelijk geworden.

In de zakenwereld zou dergelijke arrogantie, impotentie en incompetentie op eenvoudige manier worden afgestraft. Persoonlijk met ontslag, zakelijk met een faillissement. Bij de overheid kan men bogen op een doorgaande 'flow' financiën middels allerlei heffingen en belastingen.

Dat men hier in de praktijk steeds minder van terug ziet is het gevolg van die arrogantie en, ik durf dit rustig zo te zeggen..... stupide incompetentie van bestuurders. Men wentelt dit graag af op veranderende EU of wereld economie maar laat volkomen na zelf maatregelen en beschermingen in te bouwen voor diegene die zij wel met de kosten opzadelen.

Zij kloppen zichzelf hiervoor graag op de borst maar zorgen puissant goed voor zichzelf omdat zij daarvoor in de gelegenheid zijn. We hoeven alleen maar naar de onwaarachtigheden te kijken van Bos, Balkenende en Eurlings in de voorbije maanden en elke lezer[es] begrijpt precies wat ik bedoel.

Deze mensen hebben de verantwoordelijkheid stelselmatig bij u en mij als werknemer en belastingbetaler neergelegd en ervoor gezorgd dat de balans en economische bescherming steeds meer is weggevallen. Zie de verregaande privatiseringen en de druk op verregaande flexibiliseringen van overheid maar ook van wernemers. [zzp]

Dat dit op Amerikaanse leest geschoeid is moge duidelijk zijn maar men is vergeten rekening te houden met de Nederlandse Merite op dit vlak en heeft dit volkomen verkwanseld ten faveure van de EU. Op persoonlijker vlak snijd dit artikel plots meer hout dan we graag zouden willen zien of toegeven.

Neen, wij zijn geen Amerikanen maar het houd tegelijkertijd wel een waarschuwing in. In de veranderende samenleving, moeten we economisch wel steeds mondialer kijken, iets wat wij als Nederlanders toch al zijn gewend.

Dat dit artikel roept dat er steeds meer bij de werknemer, qua verantwoordelijkheid, moet worden gelegd moet dan ook in dit licht worden bezien. Persoonlijk heb ik daar de nodige zorg over omdat niet elke werknemer in de positie is deze verantwoordelijkheid aan te kunnen. Domweg omdat hij of zij niet in de positie is of daar de persoonlijkheid niet toe heeft.

Wil je hier een gemene zaak van maken ontkomt er niet aan terug te vallen op iets wat men de voorbije 25 jaar keurig heeft afgebroken. De solidariteit die Nederland rijk was. En dat dat een stupide incompetentie tot gevolg heeft gehad, was te voorzien en zien wij nu ook.

Mensen hoog in politieke bomen verkwanselen met groot gemak wat de belastingbetaler had opgebouwd om vervolgens de rekeningen weer bij diezelfde belastingbetaler te leggen. De arrogantie waarmee dat gepaard gaat kent ook weer nieuwe hoogten, of diepten, zo u wilt.

Want als er een Bos, Balkenende en Eurlings zijn die om het hardst hebben staan te werken aan die afbraak, om zich vervolgend puissant nu zichzelf voor verregaande arrogantie en incompetentie te laten belonen, dan is een heldere reactie op zijn plaats.

Want wanneer namelijk de overheid, lees u en ik als belastingbetaler en klant, de grootste financiers zijn van KLM, KPMG en PWC, dan zouden we eigenlijk moeten zeggen dat we er eens een moratorium tegen aan moeten gooien niet met de KLM te vliegen, geen overheids opdrachten aan KPMG, PWC en KLM meer te verstrekken en dan nog maar eens zien wat de gevolgen zullen zijn.

Dat dit niet zal gebeuren is duidelijk dus legt men een nieuwe verantwoordelijkheid graag bij de werknemer neer. Die is namelijk niet in staat dit te financieren, want mijn beste lezer[es], deze verantwoordelijkheid zal zich vertalen in kosten, kosten die werkgevers niet meer op zich hoeven te nemen en dan zijn wij nog maar een klein stapje verwijderd van het Amerikaanse niveau.

Een klein stapje maar mijn beste lezer[es] want wij betalen alleen wel 5 tot 10 maal zoveel aan belastingen en lokale heffingen. Mind you. Nog een prettige dag.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10