zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Professioneel plateau

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   06-03-2012,   10:52 uur
 

Als je meegedaan hebt aan een sporttraining of probeert af te vallen, dan weet je wat een plateau is. In het begin gaat alles volgens plan, je houdt je strak aan het programma, maar dan ineens stopt het. Je doet precies wat je moet doen, maar het heeft geen effect meer.

Mijn personal trainer verklaart dit als volgt: je lichaam raakt gewend aan die hogere belasting en dan stopt de progressie, je gaat steeds minder snel vooruit. Het begin is niet zo moeilijk, maar als je eenmaal op dat plateau zit, dan kom je er bijna niet meer vanaf.



Er is meer
In werksituaties kennen we het professionele plateau. Er is veel geïnvesteerd, een behoorlijk resultaat bereikt, maar de stretch is eruit. Ook al investeer je in jezelf, je ziet niet echt vooruitgang. Je bent blij met wat je hebt bereikt en speelt vanaf nu op safe. Misschien niet zo'n bewuste keuze, maar langzamerhand gaat wel je professionele nieuwsgierigheid naar de knoppen, dat is wat het plateau met je doet. Waarom zou je moeilijk doen? Het leven bestaat toch niet alleen uit werk! Je hebt ook nog een dynamisch privéleven met voldoende mogelijkheden voor plezier en ontplooiing.

Leuke toekomst?
Dat laatste klopt natuurlijk, op dit moment, maar je kent natuurlijk ook de risico's op de langere termijn:
- Je gaat je zeker vervelen. Hoe houd je jezelf en je medewerkers dan nog gemotiveerd?
- Nieuwe collega's gaan je voorbij. Hoe ziet het plaatje er dan over 10 jaar uit?

Nadenken
Niemand zit te wachten op een zelfgefabriceerde crisis, maar als je weet dat je nog een flink aantal jaren blijft werken en dat je dat graag met plezier en op een leuke positie doet, dan moet je toch eens goed nadenken over hoe je dat gaat doen.

Anders
In ieder geval weten we dat dat plateau een grote belemmering is om verder te komen. Daar moet je dus vanaf! Mijn personal trainer zegt dat ik niet op de oude manier door moet blijven trainen, maar dat ik het vooral moet zoeken in een grotere variatie en met een hogere intentie, dus met meer aandacht.

Maar dan ook echt anders
Deze tip kan je zelf doorvertalen naar je eigen situatie. Het gaat er dus niet om dat je hier en daar cursussen volgt, maar veel meer om andere werkzaamheden aan je dagelijkse pakket toe te voegen, met nieuwe activiteiten te experimenteren en daarbij goed op te letten wat werkt en wat niet. Geef eens een presentatie die een ander altijd doet, zoek contact met nieuwe mensen, andere afdelingen, maak een rondje langs de medewerkers van je klanten, vraag of je bij een meeting van een andere afdeling mag zitten, denk na over een extra service die je een klant kunt bieden en voer eens een goed gesprek met je afdeling over waar jullie eigenlijk naartoe willen.

Rek
Zoek naar activiteiten waarmee je uit je comfortzone komt. Je hoeft er niet wakker van te liggen, maar het mag geen routine zijn, en hoe spannender hoe beter. Die comfortzone met die onproductieve gewoonten geeft alleen maar schijnzekerheid.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
margo. de jong  |   | 
12-03-2012
 | 
10:36 uur
Het eerste wat bij mij opkomt bij het lezen van dit artikel is: prima zo kunje medewekers in beweging krijgen !
A@rt  |   | 
12-03-2012
 | 
16:37 uur
Ha die Margo,

Daar heb je een punt gemaakt.
En, niet maar, leidinggevenden geven natuurlijk zelf het voorbeeld!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10