zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Leiderschapsontwikkeling: naar volmaakt leiderschap?

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   21-12-2011,   08:50 uur
 

Het verhaal gaat dat Indianen kleden weven, waar ze expres een weeffout in maken. Met die weeffout tonen ze hun nederigheid tegenover de goden. Je gaat de competitie met de goden niet aan. Goden zijn perfect, mensen zijn dat per definitie niet. Hoe perfect moet een leider zijn?

 De eisen die de samenleving stelt aan onze leiders is behoorlijk hoog. Van mensen ontwikkelen, empathisch zijn, resultaten boeken tot maatschappelijk verantwoord bezig zijn. People, planet, profit, en daarbij moet je wel dienstbaar zijn, ze mogen absoluut geen last van je hebben. Veel managers zijn daarom in opleiding of hebben een coach, doen een 360 graden feedback of krijgen via het medewerkerstevredenheidsonderzoek de opdracht aan hun performance te werken.Wie is perfect?
Misschien maken Indianen in werkelijkheid helemaal geen weeffouten. De metafoor spreekt aan. Niemand is perfect, ook leiders niet. Niemand vindt het raar dat een fantastisch visionair niet zo'n goede planner is. Echt goede leiders doen niet eens hun best om perfect te zijn. Zij weten wat hun zwakten zijn, concentreren zich op hun sterkten en verzamelen een team van mensen om zich met aanvullende kwaliteiten.

Een grens
Zeker in het begin van je loopbaan als manager laat je zien dat je je functie waard bent. Je bent op tijd, vertrekt als laatste, bent altijd goed voorbereid, maakt goede nacalculaties en je kent de details. Het is een kwestie van je IQ en hard werken. Zo kan je een paar stappen maken, maar er is een grens. Als je dan doorslaat, nog harder gaat lopen, nog sneller gaat praten, als je er altijd wilt zijn, voor iedereen, en alles wilt kunnen, dan kan dat het einde zijn van je groei, het einde van je succes. De angst slaat toe om fouten te maken, dat je medewerkers je in de steek laten, dat collega's je pootje lichten. Dan is het ook niet leuk meer.

Iets anders nodig
Als je echt wilt doorgroeien dan moet je de switch maken van IQ naar EQ. Het gaat erom hoe je acties van medewerkers coördineert, faciliteert, cultiveert. Dat je nadenkt over wat je in de praktijk moet doen om obstakels te overkomen en echt voortgang te boeken met je afdeling.

Het ego voorbij
Met een hoog EQ ben je in staat om je eigen imperfectie te zien en hulp te zoeken bij anderen. Niet comfortabel. Het vraagt in de eerste plaats erkenning van je eigen zwakten en vervolgens de erkenning dat een ander ergens veel beter in is. Daarvoor moet het eigen ego opzij. Dan moet je ook nog samenwerken met iemand van een 'andere soort'.

Welk effect?
Maar stel dat je daartoe in staat bent…
Stel dat je in staat bent een stapje terug te doen en collega's en medewerkers een podium biedt. Misschien nodig je mensen wel uit om bij te dragen, terwijl je daar persoonlijk eigenlijk helemaal niet om verlegen zit. Wat denk je dat dat betekent voor de ontwikkeling van jouw leiderschap?

Lees meer artikelen over leiderschapsontwikkeling.
 

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
  Kijken, kijken en niet kopen
  Ratingterreur
 
reacties
 
Branko Lastdrager  |   | 
28-12-2011
 | 
13:46 uur
Met een hoog EQ ben je op miraculeuze wijze opeens in staat je eigen imperfectie te zien en hulp bij anderen in te roepen?

En zo is het gehele artikel een samenraapsel van kortzichte statements die tot een conclusie moeten leiden.

Het volledige gebrek aan diepgang, wat ik overigens ook bij veel andere artikelen hier bemerk, steunt mijn keuze mijn account per direct op te zeggen.
Willem van Druten  |   | 
29-12-2011
 | 
12:04 uur
@ Branko
Ja Branko, als je alles letterlijk neemt en niet meer tussen de regels door kunt lezen en relativeren dan hou je geen account over.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Ook thuis kun je gebruik maken van zakelijk internet
Welke auto’s behouden hun waarde het meeste?
reacties
Digitale tools zorgen voor minder werkstress (1) 
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen (1) 
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen (1) 
Berlijn populairst bij foodies, Ibiza nummer één onder hippe vogels (1) 
Werknemer wil niet terug naar werksituatie zoals vóór COVID-19  (1) 
Kijken, kijken en niet kopen (1) 
‘Veiliger en slimmer werken’ bovenaan agenda IT-afdeling (1) 
top10
Eén op de drie organisaties overweegt thuiswerkvergoeding
Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
Focus op flexibele planning en versnelde innovatie
Ninja teamcoaching, proactief en ‘onzichtbaar’
Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
Vrouwen in leidinggevende posities hebben meer vertrouwen in omgang met crises dan mannen
Slechts één op de drie werknemers is veerkrachtig genoeg
Een op drie Nederlanders verwacht dit jaar minder Black Friday-aankopen te doen
Werkzoekers hebben hekel aan schrijven motivatiebrief
De tien ingrediënten van elk succesvol project
meer top 10