zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

No Jobs, no Cash, no Hope

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   08-11-2011,   16:09 uur
 

Onze taxichauffeur in New York is weer zo'n echte Amerikaans optimist. Nog even en dan is hij rijk. Nee, de taxi is maar tijdelijk. Ja, nu al wel meer dan 10 jaar, maar in zijn avonduren werkt hij aan een bijzonder idee. Nog even en dan gaat het in productie. Hij voorspelt dat we binnen 4 jaar aandelen kunnen kopen van zijn bedrijf en dat hij zich dan kan laten rijden door zijn eigen chauffeur.

Het is voor ons een sport. Iedere taxichauffeur in de VS onderzoeken wij op zijn toekomstverwachtingen, en het is bijna altijd raak, maakt niet uit waar de oorspronkelijke geboorteplaats ooit lag. Persoonlijk blijf ik verbaasd, maar ik ben ook een beetje jaloers op dat sterke optimisme, op dat rotsvaste vertrouwen in een betere toekomst.



N=1
Wat ik ook mooi vind is dat het niet gaat om een klein beetje beter, niet $ 1000 meer per maand of per week, maar het gaat gelijk om een inkomen met '7 figures'. Amerikanen kennen allemaal voorbeelden van mensen die plotseling schatrijk zijn. Iedere dag staat er wel iemand in de krant voor de dagelijkse shot. Het is een verslaving, steeds weer bevestigt te krijgen dat je uit het niets miljoenen kunt bezitten. Want als er steeds mensen zijn die dat kunnen, dan kan ik het toch ook!

Opschalen
Grappig is dat veel van die nieuwe rijken, pas echt rijk worden als ze anderen gaan leren hoe je rijk wordt! Ze schrijven er boeken over, geven lezingen, hebben soms een eigen tv-zender en vergaren zo hun volgende miljoenen. Soms werken nieuwe rijken hierin samen. Voor de lancering van 'The Secret' is zo'n samenwerking ontstaan. Dat is zo'n groep mensen die flink geld verdient door te vertellen hoe je geld moet verdienen. Zij vertellen hun gemeenschappelijke geheim. Op veel kleinere schaal zien we dat ook in Nederland. Er zijn nauwelijks mensen rijk geworden van coachen, NLP, kleurenanalyses en familieopstellingen, eerder van de praatjes en trainingen die ze gaven.

Realiteit en geluk
Het is net zoiets als de staatsloterij. Iedere keer is er iemand die een flinke prijs wint, maar daarmee blijft de kans dat jij die prijs wint elke keer hetzelfde. Lekker blijven dromen, maar tegelijkertijd investeren in je toekomst. Zorg dat je beter wordt in je vak. Zoek goede mensen op die je stimuleren, die je leren ambitieus te zijn in je werk en het leven goed te leven. Koop er af en toe een lot bij, met een beetje geluk ……

Maar we gaan door
Wat denk je, zou het de Amerikanen lukken hun optimisme te behouden in deze economische slechte tijd? Occupy Wall Street lijkt de Amerikaanse neus wel erg op de feiten te drukken. Dat bewijst ook het grapje dat dezelfde taxichauffeur me vertelde: 'Some years ago we had Steve Jobs, Johnny Cash and Bob Hope. Now we have no Jobs, no Cash, no Hope.'

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
17-11-2011
 | 
13:53 uur
Amerikanen zijn wat dat betreft een stuk nuchterder dan Nederlanders. Hier breekt de paniek al weer uit als er één econoom roept dat het mogelijk een beetje moeilijk zou kunnen worden of als de krant meldt dat een Grieks restaurant de deuren sluit.
En wat de Hope, Cash en Jobs betreft
Bob Hope deed zeker zijn voornaam geen eer aan, was zwaar alcoholist. Johnny Cash mishandelde zijn vrouwen en Steve Jobs had alles in zich wat wij verachten aan leiderschap en management.
De wereld is waarschijnlijk beter af zonder deze mensen

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10