zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zonder slangen geen wonderen

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   01-11-2011,   09:49 uur
 

Als ik in het buitenland ben ga ik 's morgen graag hardlopen. Vaak dwingt de jetlag me al vroeg uit bed en onderweg beleef ik meestal wel wat, waar ik dan bij het ontbijt weer succes mee heb. Op een universiteit aan de kust van Californië kronkelde langs het fietspad waar ik liep, een slang van zeker 2 meter lang.

In Drenthe heb ik heus wel eens een addertje of ringslang gezien, maar nu had ik echt een verhaal. Mijn Mexicaanse collega consultant was niet zo onder de indruk van dit avontuur. 'No snakes, no miracles,' constateerde hij nuchter.Hoe krijg je goede cijfers?
Later toen ik met diezelfde Mexicaan werkte aan een opdracht vertelde hij me over zijn universitaire opleiding in de VS. Hij werkte als consultant in de voedselindustrie in Mexico. De meeste van zijn collega's en bazen hadden een 'Amerikaanse' opleiding gehad, en daar kon hij goed mee praten over managementtheorieën. Problemen had hij vooral met de uitvoerende medewerkers met wie hij niet over kwaliteitsverbetering kon praten. Hun redenering was als volgt:
- Als de goden ons goed gezind zijn gaat het goed met het bedrijf.
- Als de goden ons niet goed gezind zijn gaat het slecht met ons bedrijf.
- Dus laten we feesten en offeren aan de goden. Six Sigma en Lean hebben hier helemaal niets mee te maken.

Nooit dezelfde verschillen
Niet alleen in Mexico bestaan grote verschillen. Onlangs werd onze hulp ingeroepen bij een team dat was ontstaan door de samenvoeging van een team uit het Oosten van ons land en een team uit Amsterdam. Het is niet alleen de geografische ligging, maar ook de geschiedenis, de branche, de omvang die bepalen dat bedrijven nogal van elkaar verschillen. Natuurlijk zijn er ook veel overeenkomsten, maar de verschillen zijn belangrijk voor het slagen van een veranderingstraject. Ontkenning van de verschillen maakt dat het vaak niet lukt een goedlopend project in het ene bedrijf te kopiëren naar een ander bedrijf. Soms lukt het al niet om het te kopiëren naar een andere afdeling binnen hetzelfde bedrijf. Er zijn altijd weer andere omstandigheden om rekening mee te houden, en andere energieën en gewoonten om op aan te sluiten.

De realiteit van dwang

Als het om de Grieken gaat weten sommigen precies wat zij moeten doen. Maar wat weten we eigenlijk van de Grieken? Hoe komen we erbij dat onze oplossingen ook daar werken? Toch proberen we ze het door de strot te duwen, en natuurlijk zegt de Griekse regering dan dat ze zich aan die afspraken zullen houden. Maar wat is de realiteit? Tot nu toe heeft nog geen van onze aanpakken gewerkt, waarom zou dat nu wel lukken? In het televisieprogramma Buitenhof hoorde ik iemand zeggen 'there is not an one best single solution' en dat lijkt hier inderdaad helemaal van toepassing. Als er één enige beste oplossing was geweest, was het dan ooit zover gekomen?

Afdwingen van wonderen
Zodra je de beste manier hebt om iets in organisaties te veranderen, wordt het tijd om aan jezelf te twijfelen. Anders kan je net zo goed aan de goden offeren of slangen importeren.

 

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10