zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Slimmer zijn dan de concurrent

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   25-10-2011,   11:35 uur
 

Meer dan 100 echte smarties uit de hele wereld, op een R&D afdeling, hebben de opdracht om zo snel mogelijk, nog betere producten te ontwikkelen. Het bedrijf loopt voorop in de markt. Het zijn de beste onderzoekers op hun vakgebied, ze zijn gedreven, loyaal en enorm ambitieus. In teams ontwikkelen ze zeer specialistische en technisch hoogwaardige producten. O ja, en er zijn zeker 20 nationaliteiten vertegenwoordigd. Hoe groot denk je dat de kans is dat het lukt?

Als je de beste wilt zijn in je industrie, moet je niet alleen de beste inhoudelijke mensen hebben, maar ze moeten ook goed kunnen samenwerken, in dit geval in breed samengestelde teams. Heel veel is te koop, teamwerk niet, daar moet je als bedrijf zelf in investeren.Vertel ons hoe
Met het IQ van deze medewerkers zit het wel goed, maar het EQ is nog beperkt ontwikkelt, en dat is voor teamwerk absoluut noodzakelijk. Werken in teams is niet makkelijk, maar hier ligt de moeilijkheidsgraad pas echt hoog:
- Zoveel verschillende nationaliteiten.
- Communicatie vnl. via email, interne skype en telefoon.
- Spanning tussen de wij-gerichte en ik-gerichte culturen.
- Het bedrijf heeft geen traditie in teamwerk, geen rolmodellen, geen infrastructuur die gericht is op de ondersteuning van teamwerk.
Het management realiseert zich dat ze een flinke omslag moeten maken en heeft onze hulp ingeschakeld.

Moeilijkheidsgraad
De onderzoekers hebben net als alle andere professionals een sterke neiging zich terug te trekken op hun eigen terrein. Om dit te voorkomen zullen de teamleden de contactmomenten in het team als waardevol moeten ervaren. Als ego's zich bijv. sterk laten gelden, dan is de kans op teamwerk snel verkeken. Een hoog EQ in de teams kan dit voorkomen, maar dat is er zeker niet, en is ook niet 1-2-3 te leren. Natuurlijk heb ik wel wat in mijn tas om de teams mee te helpen, maar een beetje geluk kunnen we wel gebruiken.

Snel succes
Een onlangs gepubliceerd onderzoek, dat ik toevallig onder ogen kreeg, ging over het verhogen van EQ in teams. De conclusie was dat als je een hoger EQ wilt in een team, en je wilt niet meteen intekenen op een langdurig EQ programma, dat er dan toch een manier is om bijna instant succes te boeken. Voeg dan vrouwen toe aan het team, zij zijn van nature toch wat meer sensitief en communicatief. Misschien een beetje kort door de bocht, zonder garanties en niet echt een advies dat ik zo direct aan een klant zou overbrengen. Maar in dit geval was dat niet nodig. In die hele grote groep met mannen, waren vooral de vrouwen benoemd tot teamleider. Met de intuïtie van de mannen in het management zit het blijkbaar wel goed, maar het kan ook toeval zijn.

Leuke opdracht
De vrouwelijke teamleiders heb ik in actie gezien. Allemaal sterke vrouwen die in staat waren de dubbelrol van expert en teamleider tegelijkertijd te vervullen. Ik verheug me erop met deze teamleiders te werken en ik zou me grote zorgen maken als ik de concurrent zou zijn.
Lees meer over teamontwikkeling.
 

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
  AAR niet voor watjes
  Corona-klagen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Fit blijven zorgt voor betere prestaties op de werkvloer
reacties
Corona zorgt voor boost in online verkopen (1) 
Tijdens de vakantie fantaseren over later (1) 
Zonnige tendens woningen met zwembad  (1) 
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
meer top 10