zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De impact van zelfvertrouwen op uw succes!

Door: Wout Plevier,   26-09-2011,   09:43 uur
 

We leven in een maatschappij die steeds sneller en meer eisen stelt aan mensen. Om succes te boeken dient u toegevoegde waarde te leveren voor een ander. Overzicht, een duidelijke koers, positieve resultaten en innerlijk vertrouwen helpen daarbij.  In dit artikel leert u een korte techniek om meer succes te boeken door vertrouwen uit te stralen en waarde toe te voegen. De techniek leert u negatieve gedragspatronen te herkennen. 8 tips zetten u effectief op de juiste koers. U voelt zich goed als u ze gebruikt!


Wat is zelfvertrouwen eigenlijk?


Vertrouwen is een gevoel van zekerheid dat u over iets of iemand hebt. Veel mensen denken dat men dit krijgt door enkel successen te boeken. Deels is dit natuurlijk waar. Toch durf ik het iets verder te trekken. Ik denk dat zelfvertrouwen een gevoel van zekerheid is, dat u over uzelf hebt in tijden dat u juist in de ogen van de tijger kijkt. Juist in moeilijke situaties toch doorgaan en constructief iets opbouwen of oplossen. In mijn opinie hebben dat soort situaties de grootste impact op het zelfvertrouwen van de mens. Het leven heeft veel van dat soort uitdagingen klaar staan voor de mens.
 

Bent u in controle over hoe u zich voelt?
Invloeden van buitenaf zoals bitsige bazen, chagrijnige collega’s en veeleisende klanten hebben op veel mensen impact. Mensen met kinderen hebben dan nog een taak erbij, die extra druk met zich meebrengt.
 
Bepaal vanaf nu wat u er mee wilt doen en hoe u zich opstelt. Bouw aan zelfvertrouwen door de situaties die uw zelfvertrouwen ondermijnen onder de loep te nemen. Het kunnen situaties zijn als: een resultaatgesprek met uw baas, een presentatie voor een grote groep mensen, iemand die herhaaldelijk over uw grenzen stapt, het gevoel hebben dat u geleefd wordt door de tijd.
 
Laten we als voorbeeld eens een grote stressor van de mensen onder de loep nemen: presenteren. Wat doen gedachten dan met uw zelfvertrouwen?


Voorbeeld gedachtepatroon
In uw hoofd gebeurt dan bv. het volgende:
 
 • Prikkel: "ik moet een belangrijke presentatie houden"
 • Negatieve respons:"ik ben vreselijk slecht in presentaties"
 • Emotieve respons: "ik ben zenuwachtig en maak me zorgen dat ik dichtsla"
 • Negatieve affirmatie:"ik weet zeker dat ik er niks van bak en mag niet falen"
 • Negatieve evaluatie:"zie je wel dat ik een aantal zaken slecht heb gedaan"
 • Negatieve respons:"dit ga ik dus niet meer doen"
 • Selffulfilling prophecy: je gedachte wordt waarheid!  Tips om zelfvertrouwen te winnen
 • Werk aan een krachtige houding. Dit heeft direct invloed op hoe u zich voelt. Loop krachtig. Adem rustig en laag. Kies bewust waar u geaard gaat staan. Praat rustig en duidelijk. Denk voor u spreekt. Kijk uw publiek bewust aan. Door dit bewust te doen kunt u ook zelfverzekerd en positief handelen. Het is letterlijk fake it and your brain will make it. Anders gezegd: uw brein zal de juiste hormonen produceren die zorgen voor ontspanning, kracht en plezier.
 • Durf fouten te maken en leer ervan. Finetune uw gedachten: wat ging goed en wat kan de volgende keer nog beter?
 • Geniet van de reis niet enkel van het resultaat.
 • Stel positieve dagvragen aan het begin en het einde van uw dag. Ik weet dat het on-Nederlands is maar het helpt: words can change minds! Wat vind ik fijn vandaag? Waar heb ik zin in? Hoe ga ik de presentatie tot een feestje maken? Welke positieve intentie zet ik neer vandaag? Uw brein zal antwoorden op vragen zoeken en vinden!
 • Zit u te diep in een gevoel? Onderbreek uw gedrag met een enorme patrooninteruptie en verander uw approach. Verleg de aandacht naar uw publiek door interactie. Drink rustig een slokje water. Gebruik humor. Het helpt om een lijstje samen te stellen met patrooninterrupties die uw gevoel en daarmee uw gedachtegang direct veranderen. Tip: het helpt ook bij anderen. Als u eruit bent dan kunt u meestal ook weer genuanceerd naar zaken kijken.
 • Verander uw focus: verleg uw focus van het probleem naar de oplossingen. En doe het met power. Uw brein pakt deze impulsen op en zal plezier putten aan vooruitgang.
 • Verzamel bewijzen van succes en geniet ervan. We leven in een snelle maatschappij. Sta stil en vier uw successen. Ontvang de complimenten en doorleef ze. Noteer ze in een succeslogboek. Geef ze ook aan anderen. Complimenten voeden altijd 2 personen: de gever en de ontvanger!
 • Loopt u nog steeds tegen zaken aan die u wilt veranderen? Doe de volgende oefening:Succes bij winnen van uw zelfvertrouwen!
  • Teken drie kolommen op een papier.
  • Noteer in de eerste kolom alle situaties die u een ongemakkelijk gevoel geven.
  • Zet naast elke situatie in de tweede kolom hoe u zich in die situatie graag zou willen voelen, hoe u zou willen overkomen en welke actie u zou willen nemen.
  • Zet in de derde kolom wat u denkt te willen ondernemen om u zo te gaan voelen, zo over te komen en zo te handelen als u wenst.
  • Werk op deze manier aan een actief wensenplan!
  • En just do it! Door actie krijgt u beweging. Dit geldt voor concrete situaties maar ook voor iets innerlijks als uw zelfvertrouwen. Het is namelijk een gevoel en dit kunt u beïnvloeden. Enerzijds door krachtige beweging zoals we hier beschrijven. Anderzijds door juist diep in het gevoel te duiken en te zien wat er werkelijk is. Technieken als mindfullness en Zen meditatie zijn krachtige middelen hiervoor. Onder het mom als je niet verder kunt zinken, kun je eenvoudiger afzetten. De meeste mensen blijven in het midden zwemmen waardoor ze juist verdrinken! Anders gezegd, ze nemen geen massieve actie om het op te lossen maar gaan ook niet vol in het gevoel hangen om daarna de zaak anders te benaderen.  

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Zijn de tips bruikbaar voor u?
 
Ja!
Nee
Deels want...
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
Extra uurtje werken, lekker lunchen (1) 
Waarom het altijd aan de ander ligt (5) 
top10
Checklist: Zieke werknemer begeleiden volgens Wet Poortwachter
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
Hoe groeit u mee met de klantverwachting in de B2B-markt?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft grillig
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
meer top 10
vacatures
meer vacatures