zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf redenen waarom u nog op papier aantekeningen zou maken

Door: John Vrakking Vrakking,   05-07-2011,   12:23 uur
 

Alle mooie digitale speeltjes ten spijt is het nog niet gelukt om papier helemaal uit de dagelijkse kantoorpraktijk te krijgen. Sterker nog, het lijkt wel of er bijvoorbeeld voor het notitieblok meer aandacht is dan ooit.

Producent Moleskine heeft inmiddels een kleine honderd varianten van zijn bekende zwarte boekje in zijn online catalogus. Inclusief een digitale tool waarmee u pagina´s als template kunt opmaken en… kunt printen voor in uw Moleskine! Wat beweegt iemand om nog op papier aantekeningen te maken? Daarmee bedoel ik dan notities, naar aanleiding van bijvoorbeeld een gesprek. Ik geef u mijn eigen vijf redenen ter overweging.



1. Met de hand schrijven ordent mijn gedachten. Als ik niet schrijf, luister ik alleen met mijn hoofd. Dat is een linkerhersenhelft activiteit en dat nadenken is mijn valkuil: al veel te snel denk ik alles gehoord te hebben en trek mijn vaak voorbarige conclusies. Door aantekeningen te maken activeer ik het rechterhersenhelft-‘denken’ en dwing ik mezelf in een meer creatieve modus. Kijkend naar mijn aantekeningen zie ik vaak wat ik nog miste in het gesprek en stel alsnog de juiste vragen. 

2. Als ik aantekeningen maak, ziet degene tegenover me dat ik actief luister. Wat er gezegd wordt, vat ik samen op papier. Dat geeft al aan hoe vrijblijvend ons gesprek eventueel is. En conformeer ik me ergens aan, dan schrijf ik mijn belofte op. Andersom ook noteer ik wat de ander me toezegt. Soms kan het opschrijven van een enkel woord in een gesprek de aandacht compleet verleggen. En moet ik bij ons volgende gesprek bij twijfel in mijn boekje bladeren, dan is ook dat een signaal.

3. Van het tussentijds sluiten van mijn boekje gaat net zo goed een signaal uit. Ik doe het elastiek er niet omheen, ik leg mijn pen er bovenop: we zijn niet uitgepraat, maar wat er nú gezegd gaat worden komt niet in mijn boekje terecht. Het is het signaal van ‘zeg nou eens eerlijk…’. Het doet iets met de verhoudingen.

4. Al schrijvend maak ik, al dan niet alleen voor mijzelf, vaak ook even een schetsmatige tekening. Snap ik de samenhang in relaties? Wie is jouw baas? Hoe zit het MT in elkaar? Hoe ziet dat eruit op een tijdslijn? Ik hoef geen ander programma op te starten zoals op mijn laptop of tablet, ik heb tekst en afbeeldingen direct bij elkaar.

5. Mijn aantekenboekje laat historie in zijn context zien. Notities van het ene gesprek staan, weliswaar netjes op hun eigen pagina, tussen andere gesprekken in. Dat geeft me een mooi overzicht van wat er in afgelopen halfjaar voorbij gekomen is. In een moment van reflectie kan ik terugkijken op het geheel en een besluit nemen over volgende stappen.

Uiteraard kunt u alles wat hierboven staat ook op een laptop of tablet doen. Maar realiseer u daarbij steeds dat techniek u verleidt tot linkerhersenhelft denken. Met een pen en papier overkomt u dat niet zo gauw. Ik kan u het schrijven in een boekje van harte aanbevelen!
(hier staat de versie met illustraties).

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Is het leiderschap niet wat je ervan verwachtte? Kom je niet uit de verf en blijven resultaten achter?

Dat heeft zelden te maken met je kennis en met je tools.
Het gaat om je eigen fundament en de overtuigingen die daarmee samenhangen. 

Samen onderzoeken we wat je zou kunnen versterken: ik help beginnend-leidinggevenden om tot resultaten te komen. Neem contact met me op via www.johnvrakking.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Dominique Merckx  |   | 
6-07-2011
 | 
07:48 uur
Leuk verhaal! Ikzelf ben ook een verwoed 'schrijver' en ben het helemaal met u eens voor wat betreft het gedachten ordenen en nadenken. Stapels Moleskins en aanverwanten heb ik volgeschreven. Maar nu ik een iPad heb, verandert alles. Het is even eenvoudig, even handig om mee te nemen, en het grote voordeel is dat ik nadien veel minder werk heb me de verslaggeving op computer. En, het blijft leesbaar, ook jaren later. Want mijn haastig neergepende kribbels kan ik soms na verloop van tijd amper ontcijferen. Een klein minpuntje dan over technologische schriftjes: dat leuke overzicht van wanneer wat precies gebeurde... Maar daar kan ik mee leven :)
Robert  |   | 
6-07-2011
 | 
11:17 uur
Ik ben het helemaal eens met de schrijver van dit artikel. Daarnaast vind ik schrijven ook natuurlijker en sneller en idd die tekeningetjes en verbanden die je kun aangeven tussen tekst. Om het te digitaliseren doe ik altijd even een foto maken met mijn telefoon en stuur het per email naar mijn inbox. Zo kan ik de notulen snel en gemakkelijk verwerken. Ook als ik het whiteboard vol heb gekladderd maak ik er een foto van. Zo ben je toch nog digitaal bezig, niet?
Jos Essers  |   | 
7-07-2011
 | 
08:49 uur
Tja, wie schrijft die blijft. Ik schrijf dus ik besta?? Prima artikel. Stof tot het activeren van de rechterhersenhelft.
Michel  |   | 
11-07-2011
 | 
11:12 uur
Helemaal mee eens, plus er zijn nu ook pennen die door te schrijven op papier het digitaal registreren. (zie bijv. livescribe). en deze pen is bijvoorbeeld ook ideaal bij het vergaderen in combinatie met iPad.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10