zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zes stijlvolle tips voor een overtuigende presentatie

Door: Desiree Grijpma-Hidding,   20-03-2011,   17:06 uur
 

Geeft u binnenkort een presentatie aan collega’s, het management of uw klanten? Niet alleen de inhoud van uw verhaal is belangrijk. Ook uw uiterlijke presentatie speelt een belangrijke rol in hoe uw boodschap overkomt. Lees hier verder over de do’s en dont’s in het kleden voor een presentatie.

Bij het kijken en luisteren  naar een presentatie kijken we allemaal bewust of onbewust naar de uiterlijke presentatie van de spreker. Wanneer de kleding van de spreker onverzorgd is, of juist bijvoorbeeld zeer opvallend, leidt dit af van het verhaal, dat de spreker over wilt brengen.Pas stijl aan op doelgroep
Wanneer u een presentatie moet geven, kijkt u dan eerst welke kledingstijl u verwacht in uw publiek. Kleedt u zo mogelijk net een stapje netter, maar zorg ervoor dat u niet overdressed bent. Laatst sprak ik iemand die presentaties gaf aan vrijwilligers in de zorg. Zij gingen informeel gekleed.  Deze persoon gaf aan dat hij presenteerde in een nette spijkerbroek met jasje, maar niet in een pak. Daarmee zou hij teveel afstand creëren.

Jasje dicht
Als u in een pak presenteert zorg er dan voor dat u uw jasje dichtknoopt. Dit staat netter en verzorgder.

Laddervrij
De dames die een zakelijke presentatie houden, raad ik aan om op te passen met opvallende oorbellen en kettingen. Vooral in de spotlights op een podium zorgt dit voor te veel afleiding. Houdt uw makeup rustig en zorg voor een goede poeder/foundation zodat uw huid niet te veel gaat glimmen.  Check uw panty's van tevoren  nog even op ladders, en neem een reserve mee in uw tas.

Kleur
Kleur en dessins spelen ook een belangrijke rol in hoe u overkomt. Geeft u een presentatie waarbij u als persoon centraal staat, dan mag u best een opvallende kleur overhemd, blouse of das dragen. Rood staat bijvoorbeeld voor krachtig. Vindt u uw verhaal belangrijk om over te brengen, dan adviseer ik u om voor meer neutrale kleuren te kiezen, zoals donkerblauw en antraciet.
Neem dus in uw voorbereiding op uw presentatie ook uw uiterlijke presentatie mee. Dit zal bijdragen aan een succesvolle presentatie.

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:

Desiree Grijpma-Hidding is imago stylist en biedt ondernemers, medewerkers en managers kleuranalyse en kledingadvies. Ook voor kledingadvies mannen. Zij is tevens personal shopper. Met haar bedrijf Second impression geeft zij ook kleuradvies en imago workshops. Speciaal voor bedrijven geeft zij stijladvies en presentatie trainingen.
Desiree is van mening dat naast uw communicatieve vaardigheden en uw prestaties op uw werk, uw kledingstijl voor een groot gedeelte bepaalt hoe u overkomt op uw collega’s, klanten en relaties. De kunst is om binnen de heersende cultuur een stijl te vinden, die ondersteunt wat u uit wilt stralen.

In het bedrijfsleven miste Desiree het belang van uiterlijke presentatie. Nu combineert zij met passie haar kennis van kleding en stijl met haar ruime ervaring op het gebied van sales en marketing.

Daarnaast is zij ook gespecialiseerd op het gebied van schriftelijke communicatie als webteksten tekstschrijver
 

 

Laatste weblogs

  Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
  Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
  Niet het systeem, maar de mensen centraal
 
reacties
 
Richard Fransen  |   | 
22-03-2011
 | 
16:03 uur
Hmm, wel erg voor de hand liggend, maar goed, voor de onervaren presentator misschien wel handig om te weten.

Maar... Waarom zegt u dat er 6 tips zijn om er vervolgens 4 te geven? Denkt u dat wij niet kunnen tellen?

Ik wacht belangstellend op de 2 tips die we nog tegoed hebben. Bijvoorbeeld, neem een rustig dessin in de kleding die niet te zeer opvalt, of controleer of uw gulp dicht staat. Of misschien iets over dat uw kleding lekker moet zitten zodat u zich prettig voelt, of juist á la Matthijs van Nieuwkerk net een maatje te klein zodat het zo strak zit dat u een beetje opgefokt raakt. Anders kun u het hebben over de juiste kleur nuances die passen bij uw huid, zodat uw huidskleur niet flets uitslaat. En dat je altijd netjes gekleed moet zijn omdat net geklede mensen altijd meer geloofwaardig zijn.
Spannend hoor...
Desiree  |   | 
22-03-2011
 | 
20:21 uur
Bedankt voor uw reactie. U zegt voor de onervaren presentator, maar dikwijls zie ik het toch ook vaak fout gaan bij ervaren sprekers. Ook bedankt voor uw aanvullende tips. Goed te horen dat het onderwerp u aanspreekt. Over kleur kunt u trouwens meer lezen in een eerder artikel: (Klik hier)

Als u de 6 tips wilt ontdekken wil ik u graag aanraden om het hele artikel te lezen en niet alleen de kopjes te tellen.


Jolanda Sinha  |   | 
23-03-2011
 | 
11:31 uur
Beste Desiree, over presenteren gesproken: ik raad u van harte aan een cursus schrijven voor het web te volgen. Dan kunt u uw verhaal nog beter presenteren op internet. Tussenkoppen zijn bijvoorbeeld uiterst belangrijk en dekken in uw artikel de lading helemaal niet. Interesse? Zie workshops.metinhoud.nl.
Willem van Voorst  |   | 
19-04-2011
 | 
23:11 uur
Zes tips voor een minimale weblog. 1) Zorg dat je haar goed zit. 2) Styling, sales en marketing zijn belangrijker dan wat je te vertellen hebt. 3) Je hòeft niks te vertellen te hebben. 4) Trap een paar open deuren open, da's genoeg. 5) Zorg voor entertainment van de lezer. 6) Zie 1.
Desiree voldoet aan de criteria en gaat glansrijk door naar de finale!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
Drie handige chat-apps voor op kantoor (1) 
top10
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Technologie als retentie- en wervingstool van medewerkers in 2019
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
Drie handige chat-apps voor op kantoor
Data scientists besteden 80 procent van hun tijd aan opschonen en structuren data
Werknemer onzeker of zijn vaardigheden over vijf jaar nog nodig zijn
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
meer top 10