zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wordt u meer door uw ego of door uw authenticiteit gedreven?

Door: Wout Plevier,   29-11-2010,   12:33 uur
 

In dit artikel leert u hoe u zich tijdens uw leven vrij kunt maken van voor u beperkende ego's en hoe u uw persoonlijke authenticiteit meer leidend kan laten zijn. Hierdoor boekt u op lange termijn meer succes, wordt u een betere leider en loopt u met meer geluk en energie door het leven!

Wat is ego?


Uw ego is een bepaald zelfbeeld dat u in het verleden heeft geholpen om uzelf te positioneren in uw omgeving. Kinderen houden er niet van om hun zin niet te krijgen. Ze ontwikkelen haarfijne strategien om toch te krijgen wat ze willen. Bij succes herhaalt dit zich en ontstaat het ego. It´s your winning formula!

Wat is het verschil tussen ego en authentieke zelf (ik)
De authentieke persoon in uzelf werkt van binnen naar buiten. Wil iets in de omgeving creeren. U bent iets en u staat voor iets (waarde). Soms herkent de omgeving het (maar het hoeft niet!). U handelt omdat het oprecht goed voelt van binnen.

Uw ego werkt van buiten naar binnen. Is bang dat de omgeving uw positie aantast. U moet derhalve gedrag vertonen om dit te voorkomen. De angstdrijfveer is dus leidend. Het doel is dat u 'gezien' wordt door de omgeving en uw positie in de groep versterkt wordt.

Welke ego's zijn er ?
1) de opschepper, trotse, betweter, het haantje
2) de solist/ zelfstandige die zelf alles aan kan
3) de klager, het slachtoffer die moet dealen met een situatie die uit het verleden stamt
4) de rustige/ de wegduiker die moeilijke situaties vermijdt
5) de aardige verbinder die over-complementeus is naar de omgeving
6) de relativerende criticus die anderen naar beneden haalt om zelf in aanzien te stijgen
7) de adviseur die 'zogenaamd' anderen uit de brand helpt enkel om zelf nodig gevonden te worden
8) de krachtige leider die geregeld dreigt met sancties enkel om zelf macht te krijgen

Helaas geeft het vaak een onbestemd gevoel. Uw doel is niet creeren maar uw positie in de groep behouden- versterken. Geeft de groep hier geen instemmende reactie op dan dient het ego nog harder in gang te gaan of een ander ego doet zijn intrede.

Angsten van typen ego's
1) De trotse zal bang zijn niet meer bewonderd te worden en praat veel over zichzelf en zijn successen.
2) De zelfstandige is bang om niet als zelfstandig gezien te worden. Hij is er trots op alles alleen aan te kunnen en niemand nodig te hebben. Toegeven dat u hulp nodig hebt van anderen is daarom heel moeilijk
3) De schuldloze is bang uit de groep te vallen omdat hij niet naar behoren functioneert. Hierdoor kunt u wel verantwoordelijkheid oppakken maar u bent als de dood dat het dan toch weer fout afloopt. Veelal kiest u voor de veilige modus.
4) de rustige wegduiker houdt niet van onveilige situaties waar de aandacht op hem gevestigd wordt. Hierdoor zou u namelijk allerlei fouten kunnen begaan en falen. U levert derhalve ook vaak niet een actieve bijdrage, houdt zich bij aanmeldingen voor presentaties geven op de achtergrond. Uiteindelijk wordt uw positie in de groep juist hierdoor bedreigd.
5) De aardige is bang om geen waardering te krijgen omdat men hem niet aardig vindt. U schiet dus grapjes en complimentjes bij de vleet af, eigenlijk in de hoop dat men dit ook bij u doet. Uw omgeving vindt dat u soms ook eens zou kunnen stoppen en een pittige discussie zou mogen opstarten en conflicten openlijk aan de kaak zou mogen stellen. 
6) de relativerende haalt anderen naar beneden door kritiek te uiten op diens werk of persoon. Hierdoor worden eigen successen sneller zichtbaar. Angst is zelf niet erkend te worden.
7) De adviseur zijn grootste angst is om niet meer nodig te zijn. U verliest uw bestaansrecht als men uw adviezen niet meer nodig heeft.
8) De krachtige is als de dood dat men niet meer naar zijn mening luistert. U hebt het gevoel dat uw gezag- macht verdwijnt als de ander niet ondergeschikt wordt aan u.
 
Voordelen van ego
Succes is snel verzekerd. Het is een van uw succesformules. Ze zijn direct inzetbaar en kunnen u ook helpen als u anderen wilt beinvloeden vanuit authenticiteit.. Het helpt u om in onveilige situaties te overleven en ze beschermen u tegen onheil.

Nadelen van ego
U voelt zich pas tevreden als het gelukt is om uw positie in de groep te krijgen die u voor ogen had of als men u vindt. Uw geluk wordt voornamelijk bepaald door wat de omgeving van u vindt. U wordt hierdoor afhankelijk van uw omgeving voor uw geluk. 

U kunt bij veelvuldig inzetten van uw ego's uzelf kwijt raken. Uw ego's overheersen uw authentieke zelf. U realiseert zich dit als u merkt dat niet u maar uw fake verschijning de resultaten boekt. U herkent dit aan het lege gevoel van binnen en als u worstelt met de vraag: ben ik dit echt?

Daarnaast hebben mensen u soms door en voelen ze feilloos aan wat uw werkelijke bedoeling is. Hierdoor loopt uw oorspronkelijke doel gevaar: positie in de groep behouden. Voornamelijk omdat egogedrag ook egogedrag in uw omgeving oproept. Uiteindelijk wordt dit een self-fulfilling prophecy.

Mijn vragen aan u!
Wordt u meer door ego of authenticiteit gedreven?
Welke beslissingen hebt u afgelopen week vanuit ego genomen? 
Welke angst is daarvoor de basis?
Wat wilt u daarvoor in de plaats zetten?
Welke ego's herkent u in uw omgeving? 
Wat kunt u doen om de ander te helpen meer authentiek en verbindend te handelen?

Ik ben benieuwd!
Wout Plevier
inspiratie Authentiek Leiderschap Bas Blekingh
www.innerspective.nl

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  De psychologie van het overtuigen
  Misvattingen over klantgedrag en de klantreizen die ze maken
  Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
 
reacties
 
H.A.  |   | 
6-12-2010
 | 
12:49 uur
Vanuit welk ego of innerlijke kracht is dit snelle verhaal nu gemaakt? welk motief speelt hier?
En wat als we ons van het onderscheid scherper bewust worden? en waar komt dat verbindende ineens vandaan?
Ik ben benieuwd.
Gert Rebergen  |   | 
6-12-2010
 | 
15:08 uur
Beste,
Deed een experimentje. Wijzigde 'ego' in 'imago' en 'authenticiteit' in 'identiteit' en verwisselde nog eens de wijzigingen onderling.
Moest erg denken aan Oates: ''Identiteit = onze macht om de definitie die anderen van ons hebben te beheersen''.
Vr. groet, Gert
Wouter  |   | 
6-12-2010
 | 
16:19 uur
Hi Bert en H.A, dank jullie voor je reactie.

Het verhaal is opgebouwd als een resume uit het boek van Bas Blekingh (prachtig boek) over hoe je authentiek zelfleiderschap kunt ontwikkelen. Het doel is anderen inspireren in deze tijd van resultdriven tactieken ook nog eens na te denken over de andere kant.

Het onderscheid zorgt voor meer duurzaamheid in functioneren van de persoon als leider. Daarnaast roept authenticiteit volgens de schrijver ook minder ego's op. De leider leert balans te vinden tussen gebruik van ego en zijn ik en vanuit een duurzame gedachte te functioneren. Door meer te handelen vanuit een verbindende gedachte met de omgeving, niet gericht op positieverliezen maar op creeren, kom je meer los beheersen. De ander hoeft namelijk niet mee met je gedachte en gedrag. Je probeert iets te creeren in de omgeving en beinvloed daarmee de omgeving zonder te letten op je eigen positie. In mijn geval maak ik muziek. Soms maak ik nummers die vanuit elke vezel in mijn lijf goed aanvoelen. Wat anderen ervan vinden is dan niet meer zo belangrijk. Alhoewel het wel prettig kan zijn om daar goede geluiden over te horen. Ik ben er echter niet afhankelijk van. Ook met een afkeurende mening heb ik nog steeds een goed gevoel.

Je ik zorgt dus samengevat voor: echtheid ipv een truc, je bent iemand ipv je wilt iets gevonden worden, positie is onbelangrijk ipv positie is wel belangrijk, jij bent verantwoordelijk voor het succes ipv de reactie van de ander is bepalend voor je succes, creatie ipv angst als drijfveer, intentie jij en je omgeving groeit ipv jij groeit alleen, daagt anderen uit tot ook authentiek gedrag ipv ego gedrag vertonen, je geeft onvoorwaardelijk ipv voorwaardelijk geven, je ontvangt veel ipv je dwingt veel af, werkt ook op lange termijn ipv enkel korte termijn gewin, geluk en aandacht liggen in heden ipv geluk en aandacht liggen in verleden en toekomst, redeneren vanuit overvloed ipv redeneren vanuit schaarste, focus op inspanning (je faalt enkel als je niet het beste geeft) ipv focus op hebben!

Verbinding met jezelf en je omgeving is dus evident belangrijk om werkelijk succesvol te kunnen zijn.

In afwachting van nog meer reacties!


Wout Plevier
Reina  |   | 
6-12-2010
 | 
18:01 uur
Dank je wel Wouter !
Jouw stuk biedt mensen weer een mogelijkheid om na te denken en bewust na te gaan wat de eigen drijfveren van handelen zijn. Ik geef als leestip nog mee De Nieuwe Aarde van Eckhart Tolle die ook ingaat op de kracht en de macht van het Ego. Als belangrijk aandachtspunt haal ik ook uit zijn boek dat ego 'an sich' een gegeven is en onderdeel van het mens-zijn. Waar aandacht aan besteed moet worden is die ''onbewuste' identificatie met de omgeving en de consequenties daarvan.
''Bewustwording' is dan ook de eerste stap naar loskoppeling. Loskoppeling van die afhankelijkheid en een stap naar authenticiteit, zoals jij uiteenzet.
Het is dit proces waar we als mensen steeds meer aandacht aan moeten besteden. Het proces van bewustwording dat begint met het inzicht en de mindshift om te Worden Wie We Werkelijk Waren !
Dat vraagt om bewustwording: Bewust jezelf afvragen wie je bent en vervolgens: Bewust zijn van het beeld dat je denkt in stand te moeten houden, de redenen daarvoor en de consequenties daarvan voor je handelen !
Een heel mooi en niet altijd makkelijk proces !

Jouw stuk helpt daar weer een stap bij !

vr.gr.
Reina

H.A.  |   | 
6-12-2010
 | 
18:08 uur
Bedankt voor je reactie. Wat veroorzaakt je goede gevoel nou, ook als je afkeurende woorden hoort? Accepteren en delen lees ik in je reactie.
''Laten gaan, Lena'' riep Willem Sonneveld. Onze 'geworpenheid in de dualiteit houdt in dat we moeten zwemmen anders verzuipen we. Veel instructie krijgen we echter niet mee bij onze geboorte. Wel ouders die ook in het duister tasten. Wat begin je als onmondig kind tegen die overmacht? Pas op latere leeftijd kun je hier achter komen, beetje laat. Dat blijft stumperen, toch. Overigens sta ik heel positief in het leven. Maar klinkt het niet allemaal een beetje als over je kant laten gaan? Als een Watje?
Willem van Druten  |   | 
7-12-2010
 | 
12:12 uur
Een mooie zweverige zoektocht, geëntameerd vanuit de filosofie en menswetenschappen.
Het ik en authenticiteit is onlosmakelijk verbonden met de context van onze leef en werkomgeving waarin ego een belangrijke rol speelt. We kunnen onze evolutionaire en extentionele achtergrond natuurlijk niet verloochenen.
Anders sterven we “peaceful and happy” uit.
Als Homo Socialicus – ben ook homo economicus - zal te veel ego of te veel authenticiteit leiden tot psychopathisch en narcistisch gedrag. Op de lijn van uitersten genereert het dezelfde verwrongen state of mind. Dat is natuurlijk niet erg en kan geen kwaad als je voor jezelf muziek maakt, in de tuin werkt of thuis kan zitten navelstaren ( je berokkend een ander geen of weinig schade in een soort TBS omgeving).
Dus het gaat om een balans.
Authenticiteit (echtheid, geen namaak) is trouwens een raar begrip in dit (menselijke) verband. Met bijna 7 miljard bewoners van deze aardkloot zijn we allemaal klonen en genetische, via doorerving bepaalde DNA-structuren, producten van voorouders.
En daarna nog eens fijn-geslepen door onze sociaal- maatschappelijke omgeving.
Dus in die zin unieke diamantjes van verschillende karaat.
Hoezo authentiek?

Mijn vragen aan u!
Wordt u meer door ego of authenticiteit gedreven?
Beide situationeel afhankelijk.
Welke beslissingen hebt u afgelopen week vanuit ego genomen?
En incasso laten storneren omdat ik als nummer-consument een serviceprovider zat was.
Welke angst is daarvoor de basis?
Dat ik als klant niet gezien en gehoord wordt en dus niet krijg wat ik nodig heb en dacht te krijgen.
Wat wilt u daarvoor in de plaats zetten?
Even niets anders.
Welke ego's herkent u in uw omgeving?
Velen, maar zeker niet kwaadaardig en als je de dialoog aangaat altijd vanuit een goede intentie. Het te bereiken doel is nooit fout; hooguit kun je de weg er naartoe anders bewandelen.
Wat kunt u doen om de ander te helpen meer authentiek en verbindend te handelen?
Het bieden van alternatieve routemaps in termen van tijd/snelheid, alternatieve wegen en vervoermiddelen te adviseren, het doel wat anders of ruimer definiëren, ed.

Zo gezien past dit artikel wel op Managersonline.nl, anders zou ik het hier niet zoeken.
Wouter  |   | 
7-12-2010
 | 
13:36 uur
Mmm mooie reacties...ben benieuwd naar nog meer.

Familiebanden zijn inderdaad sterk, kun je eraan ontsnappen? Moet je eraan ontsnappen? Gelukkig heeft iedereen daar een vrije keuze in. Een mens maakt zelf ook een ontwikkeling door van afhankelijk naar onafhankelijk naar wederzijds afhankelijk (Stephen Covey). Hier horen gedragingen bij en deze worden enerzijds door het ''ik'' en anderzijds door het ego gestuurd.

De kunst is te ontdekken wie je bent en wat je wilt in je leven...sommige zeggen als aan alle andere levels is voldaan is het hoogste goed van de mens zelfontwikkeling/ zelfoverstijging (Maslov). Mmm interessant, hoe past ego en ik hierbij?

...Carl Jung zei eens: een mens weet pas echt wie hij is geweest aan het einde van zijn leven...Wat heeft dit te maken met ego en ik? Met welke van die 2 ontdekt men de ware identiteit het meest optimaal?

Praktisch gezien wat is het nut van authentiek zijn? Ben je je bewust van je eigen authenticiteit. Deze vind je enkel in (innerlijke) rust toestand. Soms gaat je ''ik'' onbewust/ bewust over in een ego..is dat erg. Nee, zolang de verbinding maar blijft bestaan met jezelf en je niet enkel bezig bent met positieverwerving en korte termijn denken. Het credo is balans vinden: het ego kun je namelijk soms best functioneel gebruiken als verlenging van je ''ik''. Als het maar niet een continue modus is.

Dit onderwerp kan men overigens heel breed trekken: familiepatronen, cultuurbepaling, genetische doorgeefbaarheid, tijdpatroon. Allemaal interessant!

Mijn doel is praktisch de (zelf)leider bewust maken van zijn gedragspatronen en eens een moment stil te staan wat het effect ervan is. Vragen zijn een goed startpunt!

Ben wederom benieuwd naar nog meer percepties!
Willem van Druten  |   | 
8-12-2010
 | 
17:13 uur
@Wouter

Even geen reacties van mij.
Het thema heeft een dusdanig existentioneel, esoterisch en filosofisch karakter dat de waarheid (nog) niet te vinden is. Daarmee wordt het een filosofieklasje.
Je blijft nieuwe vragen stellen. Daarmee wordt het een soort schriftelijke NCOI/LOI cursus.

In bepaalde situaties of omstandigheden moet je blij zijn dat (zelf) leiders of mensen even niet stil staan bij de effecten van hun eigen gedrag of gedragspatronen op de omgeving of op hen zelf. Het leven is één proces, a loope, van denken, handelen en (als je het goed doet lach-) spiegeling. Ervaren/-ing komt door (zelf)reflectie of feedback, in wat voor een vorm dan ook, tot stand.

In elk domein (wetenschap, politiek, ondernemen, management, geloof, kunst, cultuur, oorlog & vrede etc.) zijn mensen succesvol geweest (pas op; het is maar hoe of wat je als succes definieert) met een overwaarde aan ego of authenticiteit.
Zonder zich ook maar een moment te bezinnen op de effecten van hun handelen.
Dit heeft prachtige dingen gebracht en soms ook niet. Maar dat hoort er bij.
Om het simpel te houden moet je gewoon doen wat je leuk vindt. De omgeving corrigeert je wel als je over de grenzen gaat in je omgeving. Kun je altijd een andere omgeving zoeken of je ambities bijstellen naar beneden. Niet te veel afvragen wat een ander nu wel niet allemaal vindt. Dit slaat namelijk dood als vette lippen op blond schuimend bier.
Te veel nadenken over- en verantwoording afleggen is de doodsteek voor initiatie, creativiteit, innovatie, eigen koers en richting en vooruitgang.

Alo Alo….its me (laatste bericht).

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Tweedeling dreigt in top interim-markt  (1) 
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding (2) 
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP (1) 
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit (1) 
top10
Ziekteverzuim kan flink omlaag door vitaliteit medewerkers te stimuleren
Leaserijder heeft minder te kiezen vanwege WLTP
Tweedeling dreigt in top interim-markt
Veertien procent meest bezochte .nl-websites nog geen veilige verbinding
Op autovakantie: Nederlander onwetend over gebruik groene kaart
Blended workforce vraagt nieuwe leiderschapskwaliteiten
Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
Intelligent automation kan omzet van financiële dienstverleners verhogen
Wat is de taak van uw Data Protection Officer precies?
In vijf logische stappen naar een effectieve strategie-executie
meer top 10