zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

5 tips om de samenwerking direct te verbeteren!

Door: Wout Plevier,   19-10-2010,   20:32 uur
 

Hoe kunt u de samenwerking met en in uw team significant verbeteren? In dit artikel krijgt u vijf concrete  tips om uw ego in uw pak te laten passen!

De casuistiek


U kent het wel. U zit in een MT, productteam, sportteam, virtueel team of zelfsturend team en de vergadering begint weer te laat. Hetzelfde teamlid heeft de afgesproken stukken niet gelezen maar voert wel het hoogste woord en wederom worden er een aantal afspraken gemaakt waarvan u weet dat teamlid A. v.d. B. ze niet na zal of kan komen.
Samenwerken is geen sinecure. Het vraagt om opoffering van de teamleden. In de kern moet iedereen zijn/haar stinkende best doen om daarna bereidt te zijn om de buit te delen. Hoe groot of klein deze ook is!
 
Deze gedachte past voorlopig nog niet in onze cultuur. Wij houden meer van de doe-maar-gewoon-dan-doet-u-gek-genoeg aanpak. Waarbij we junior leden minder betalen, als het kan zoveel mogelijk werk laten doen en met de eer opstrijken aan de alfamannetjes overlaten. Tijd om het anders aan te pakken als we niet ingehaald willen worden door meer opofferingsgezinde culturen.
 
De vijf tips die u op weg helpen samenwerken te optimaliseren
 
1.Geloof samen in de teamdoelen.
Een team bestaat bij de gratie van de doelen. Deze moeten tot samenwerking aanzetten. De doelen zijn echt goed als ieder teamlid er het nut en de noodzaak van inziet. Zoek naar mensen die deze doelen willen halen of blijf net zolang sleutelen aan de doelen totdat ieder teamlid zijn/haar eigen ambities erin terug vindt. Doelen zijn dromen met een deadline. Ze vormen de brandstof van jullie samenwerking. Ben eerlijk over uw drijfveren en deel ze met uw teamleden. Dan kan het echte ondersteunen beginnen.
 
2. Zoek naar teamgenoten die u inspireren.
Collega’s zijn de grootste inspiratiebron én de grootste ergernis op het werk. Samenwerken betekent verbindingen aangaan. Vanuit de natuurkunde weten we dat verbindingen alleen tot stand komen als de omstandigheden gunstig zijn. Verspil dus geen tijd aan collega’s waarmee geen chemie tot stand komt. Zoek naar teamleden die u aanvullen en inspireren qua karakter, kennis, vaardigheden, kwaliteiten en talenten. Stop met het bouwen van teams op basis van louter beschikbaarheid, kennis en vriendjespolitiek. Weet wat u te bieden hebt, weet wat u zoekt en weet wat u te delen hebt.
 
3. Zoek naar mogelijkheden om u gezamenlijk te ontwikkelen.
Als u ergens nederig van wordt dan is het wel van uzelf ontwikkelen. Iedereen die hard aan zichzelf werkt om ergens goed in te worden weet dat daar enorm veel tijd, frustratie en energie in gaat zitten. Het is natuurlijk heerlijk om dat te kunnen delen. In hun boek: "het geheim van teams" van Katzenbach en Smith, beschrijven zij een aantal succesfactoren. Een belangrijke factor die zij zien bij top-teams is als teamleden elkaar helpen en ondersteunen in hun ontwikkeling. U krijgt dan steeds meer begrip en respect voor elkaar. Dat maakt vanzelf nederig.
 
4. Zorg voor speelruimte.
Iedereen wil een beetje autonomie. Een beetje speelruimte voor zichzelf. Een plek waar uzelf aan de knoppen mag draaien. Door elkaar goed te leren kennen en te doorgronden ontstaat deze speelruimte als vanzelf. U weet op den duur waar een teamlid goed in is. U kan daarop vertrouwen. Als er vertrouwen is kan controle verdwijnen en daar ontstaat speelruimte. Uw eigen ruimte om verantwoordelijkheid te nemen om het team te dienen. Als er iets goed is voor een ego dan is het wel vertrouwen krijgen om uw teamleden te dienen.
 
5. Zorg dat u leert van successen en van falen.
Iedereen weet (op een paar ontplofte ego’s na) dat u niet alleen succes kunt hebben. Zowel voor het leren van succes als van falen is kwetsbaarheid en een goede analyse nodig. Geen borstklopperij van: "kijk mij dit eens geweldig doen, zonder handen!". Ook hier past realiteitszin. Geen teamprestatie zonder de inzet van de individuele teamleden. Een analyse van welke kwaliteiten zijn er ingezet, welke kennis is er gebruikt, welke procedures hebben er gewerkt etc. is noodzakelijke feedback om van te leren. Dat het evalueren van een succes vaak makkelijker gaat dan bij falen is duidelijk. Maar beide zijn even belangrijk. Beide zorgen ze ervoor dat u een steeds duidelijker beeld krijgt van uw eigen kwaliteiten en ontwikkelingen en die van uw teamgenoten. Dus neem er de tijd voor en zorg dat u een omgeving creëert waarbinnen het mogelijk is om veel met elkaar te leren.

Conclusie:
Zoals gezegd, samenwerken is geen sinecure. U moet bereidt zijn om delen van uzelf thuis te laten om zo het team en uzelf te dienen. Uzelf dienen? Klinkt dat niet individualistisch? Jawel. Dat kunnen we ook al heel goed. Dat is ook het goede nieuws. We hoeven alleen nog maar te leren om te delen en zo het team te dienen. Maar dat lukt alleen als u werkt aan een ego dat in uw pak past!
 
Ik ben benieuwd naar uw ervaringen hoe samenwerking te optimaliseren valt. Stuur ons uw tips en we vergroten daarmee onze gezamenlijke toegevoegde waarde.
 
Veel succes.
Richard de Hoop; samenwerkende partner Wout Plevier

Ik heb dan een cadeautje voor u klaar staan om uw toegevoegde waarde direct te ontwikkelen.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
poll
Mijn team werkt voor ....% optimaal samen!
 
25%
50%
80%
100%
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Lianne van de Berg  |   | 
19-10-2010
 | 
21:11 uur
Goede tips voor mijn team. Het werkt denk ik zeker zo. Nu nog mensen motiveren hier naar te kijken :)
A Heide  |   | 
26-10-2010
 | 
22:50 uur
Inderdaad, interessant. Ik laat het mijn team eens lezen aangezien we hier juist mee bezig zijn samen met een naast team, bedankt. Enige jammere is dat ik geen keus heb in teamleden dus de kunst bij ons is om samen te werken met een ander team waarin 1 'chemieloze' werkt (wat mijn team betreft).

Overigens schrijft men 'bereid' met een 'd' dus op het einde en niet 'dt'.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
top10
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
Cyberveiligheid geen prioriteit bij hoger management
Vijf essentiële aandachtspunten voor IoT-analyse
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto
meer top 10
vacatures
meer vacatures