zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De tien tips die u omvormen tot snellezer!

Door: Wout Plevier,   27-09-2010,   20:44 uur
 

Dit artikel biedt u tien fundamentele technieken om uw leessnelheid te verhogen. U kunt uzelf deze technieken aanleren en een voorsprong nemen bij al uw snelleesavonturen.

1. Doe de snelleesbelofte


U bent eraan gewend geraakt dat u de woorden hoort tijdens het lezen, of u springt terug of treuzelt als u leest. U gaat er nog niet met volle overgave voor zitten om zo veel mogelijk informatie uit een te lezen tekst te halen. Om een snellezer te kunnen worden, moet u uw gewoonte om langzaam te lezen overboord gooien en uzelf beloven op een hele nieuwe manier te gaan lezen.
 
2. Focus als een laserstraal
Snellezen vereist meer herseninspanning, concentratie en doorzettingsvermogen van de lezer. Om te kunnen snellezen, moet u zichzelf intens concentreren om, naast de woorden, ook af te stemmen op de gedachtegang, redenatie en op de strategieën van de auteur. U moet tijdens het lezen onderscheid maken tussen het hoofdonderwerp en de details. U weet wat uw leesdoelen zijn en om deze te bereiken bepaalt u zelf wanneer u vertraagt en wanneer u weer versnelt.
 
3. Zien, niet zeggen
De meeste mensen vocaliseren tijdens het lezen(ze horen de woorden als ze deze op de pagina zien staan). Vocaliseren vertraagt. Als u een snellezer wilt worden is het dus essentieel dat u de woorden ziet zonder ze te horen.
 
Om te voorkomen dat u de woorden hoort, moet u uw oren uitschakelen. Probeer uw innerlijke leesstem het zwijgen op te leggen. Kauw op een kauwgom of klem een potlood tussen uw lippen. Als uw mond en lippen met iets anders bezig zijn tijdens het lezen, kunnen uw lippen niet bewegen – en zult u de woorden minder horen als u ze leest.
 
4. Spring niet terug
Terugspringen is de term die onderwijzers gebruiken voor opnieuw lezen. Mensen hebben verschillende redenen om terug te springen, maar wat deze reden ook is, het verlaagt uw leessnelheid en vermindert uw begrip.
 
Om te voorkomen dat u terugspringt, moet u simpelweg zorgen dat u de neiging onderdrukt. Bepaal tot welk blok tekst u zult lezen en lees dan ook door tot dat einde. U zult zien dat opnieuw lezen helemaal niet zo hard nodig is als u wel dacht. Uw focus wordt hierdoor beter omdat u uzelf verplicht alles binnen een keer waar te nemen.
 
5. Verbreed uw blikveld
Een van de belangrijkste doelen van snellezen is het vermogen meerdere woorden tegelijk te lezen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet u uw blikveld verbreden(het aantal woorden dat u zowel horizontaal als verticaal op de pagina kunt lezen). Hoe meer woorden u tegelijk kunt zien en begrijpen, hoe sneller u kunt lezen.
 
Een goede snellezer kan tien tot veertien woorden tegelijk in zich opnemen. Leer uzelf aan om tijdens het lezen minimaal vier woorden tegelijk in u op te nemen. Dit kunt u doen door de woorden niet als geluiden, maar als afbeeldingen te zien en te verwerken en door uw blikveld letterlijk te verbreden. Probeer om zinsdeel voor zinsdeel of zelfs zin voor zin te lezen, in plaats van woord voor woord.
 
6. Beschouw voor!
U kunt uw leessnelheid verhogen, door een tekst voor te beschouwen. Kijk voor u een boek gaat lezen eerst naar de inhoudsopgave en de index. Als u een artikel gaat lezen, kijk dan eerst naar de koppen, onderkoppen, bijschriften, grafieken en schema’s en lees citaten.
 
Door voorbeschouwen ziet u de tekst een keer extra. Uw brein houdt van gelaagd leren. Daarnaast kunt u dan bepalen hoe, hoe snel en volgens welke route u de tekst leest.
 
7. Varieer uw leessnelheid
Dat u een supersonische snellezer bent, betekent niet dat u altijd met de snelheid van het licht leest. Weten wanneer u langzamer moet lezen en wanneer u kunt versnellen is een onderdeel van het snellezen.
 
Als u bij een ingewikkelde passage of alinea komt die meer dan de normale hoeveelheid concentratie vereist, ga dan wat langzamer lezen. Lezen is niet zozeer het zien van woorden op de pagina, maar het begrijpen van woorden en soms moet u vertragen om de woorden te kunnen begrijpen.
 
En als u vervolgens bij een passage of alinea komt die minder van uw concentratie vergt, dan gaat u gewoon weer op volle snelheid verder. De snelheid zal voor snellezers minimaal twee keer zo snel zijn dan hun conventionele snelheid.
 
8. Zoek de hoofdpunten
U kunt niet een snellezer en een pietje precies zijn. Als u teveel aandacht besteedt aan details of teveel waarde hecht aan minder belangrijke argumenten, hebt u wellicht meer moeite met het herkennen en begrijpen van het hoofdonderwerp. Probeer te achterhalen hoe het materiaal rond het hoofdonderwerp is opgebouwd en als u het belangrijkste onderwerp hebt gevonden, stort u daar dan op. U hebt tot doel te achterhalen wat de boodschap van de auteur is, niet het onderwerp tot in detail te beheersen.
 
9. Gebruik de oogveeg
Als u aan het eind van een regel komt en naar de volgende regel moet gaan, blijf dan niet dralen — veeg snel met uw ogen over de volgende regel. Dit verhoogt uw leessnelheid en versterkt het gevoel dat u haast hebt, wat u bij het snellezen nodig hebt.
 
Onthoud
Als u leert snellezen, kunt u een aanwijzer gebruiken waarmee u snel en direct naar de volgende regel kunt gaan. Ik raad u echter af lang gebruik te maken van een aanwijzer. U ontwikkelt snel genoeg de gewoonte om met uw ogen over de volgende regel te vegen en kunt de aanwijzer dus snel aan de kant leggen.
 
10. Beweeg de ogen door het midden
Lukt bovenstaande punt goed, wen uzelf dan aan door het midden te lezen. Kijk maar naar het volgende getal 0655563110 is moeilijker van links naar rechts dan door het midden kijken en de zijkanten meepikken 0655563110! Hetzelfde geldt voor snellezen. Kijk door het midden en geleid eerst met een pointer uw ogen, terwijl u de linker en rechterkolom in uw perifeer meepakt.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
poll
Hoe handig zijn deze tips?
 
Handig?
Niet handig?
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Misvattingen over klantgedrag en de klantreizen die ze maken
  Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
  Vier tips om Ja,maar…. . tijdens projecten te voorkomen 
 
reacties
 
Bas  |   | 
21-03-2011
 | 
21:15 uur
Nog een paar aanvullende tips:

1. Bouw het geleidelijk op: eerste 10 min per dag snellezen, een week later 20 min, etc

2. Veel oefenen! Blijf oefenen!

3. Kies je moment. Snellezen vraagt veel concentratie. doe het op het moment van de dag dat u scherp bent.

4. Leg de gelezen informatie in stappen vast na het lezen. eerst na 5 minuten, dan na een uur, dan na 3 uur, dan na 6 uur (leerstrategie).

(Klik hier)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man (1) 
Hoe positioneer ik mijn organisatie in het huidige contentgeweld?  (1) 
Directie laat toegevoegde waarde IT-afdeling links liggen (1) 
De fabel van transformationeel leiderschap ontkracht (1) 
Een smart kantoor laat iedereen fijner, beter en veiliger werken (1) 
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling (1) 
Vertrouwen onder koppels groot op financieel vlak (1) 
top10
Hoe moet ik omgaan met manipulerende mensen?
Werknemer schaamt zich voor de manier waarop organisatie omgaat met klanten
Salaris bij nieuwe baan voor vrouw belangrijker dan voor man
Nederlander heeft liever geen expat als collega
De fabel van transformationeel leiderschap ontkracht
Vrouwen fors minder benaderd door recruiters dan mannen
Steeds meer lawaai op de werkvloer
Overheid loopt voorop in persoonlijke ontwikkeling
IT'er merkt krappe arbeidsmarkt niet in portemonnee
IT-professional staat open voor een nieuwe baan, maar wordt niet benaderd
meer top 10