zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Ook graag coach worden? Get real!

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   27-09-2010,   14:04 uur
 

Ga voor je passie! Volg je hart! Doe wat je leuk vindt! Heeft jouw coach je dit al voorgehouden? Of anders een trainer in een programma voor persoonlijke ontwikkeling, een training voor coach of misschien volg je wel een cursus 'Werken vanuit je passie'. Dan kies je er toch voor om coach te worden: als zelfstandig ondernemer mensen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling.

Maar hoe groot is de kans op succes? Heel regelmatig krijgen we bezoek van coaches die zich nieuw op de markt begeven. Soms zijn het oud-collega's, soms ex-managers/klanten. De vraag is altijd: 'Wat moet ik leren om een goede coach te worden?'



Klikken
Daar zijn voldoende goede cursussen voor, waar waarschijnlijk meer geld mee wordt verdiend dan met het coachen van cliënten. Met zo'n cursus en hun persoonlijke ervaringen hebben de ex-managers al heel wat in huis. Ruim voldoende! Uit onderzoek blijkt nl. dat het effect van coaching voor 70% bepaald wordt door de klik met de cliënt. Daar kan je nog 10% aan toevoegen als de coach gelooft in zijn eigen methode.Een succesvolle coach moet dus kunnen 'klikken' met mensen én een goed ondernemer zijn om voldoende klanten te genereren.

Rekenen
Als gevolg van de problemen in de economie komen nogal wat managers in de outplacement. Onder leiding van een coach denkt men na over het vervolg van de carrière. Zelfstandig verder als consultant of coach is vaak een alternatief. Maar dat is nogal een stap, van een goed betaalde baan, naar een coach- of consultingpraktijk. Neem maar eens een uurtarief en reken uit hoeveel klanten je per week nodig hebt. En vergeet dan niet je vakantiedagen, verzekeringen en pensioen mee te nemen én denk er ook aan dat je tijd nodig hebt voor acquisitie. Met alleen een website ben je er niet. De meeste 'nieuwe' coaches hebben daar zelden goed over nagedacht.

Besmetting
Mijn ervaring is dat coachopleidingen veel nadruk leggen op doelen stellen, en dat moet natuurlijk gepassioneerd. Met een flinke portie positieve psychologie worden mensen bijna gedwongen hun hart te volgen, in de doelen te geloven en dan komt het wel goed. En die onzin wordt ook meteen weer doorgegeven aan cliënten, of in volgende coachopleidingen.

Get real!
Zelfstandig ondernemer ben je niet zomaar, ook al ben je nog zo goed als coach. Het vraagt veel energie, motivatie en doorzettingsvermogen, zeker als je het in je eentje gaat doen. Al 25 jaar gaat het ons goed, executive coaching is één van onze services, maar als het om ondernemerschap, sales en marketing gaat, dan verwijzen we direct door naar mensen die daar echt verstand van hebben, zoals bijv. collegablogger Michel Hoetmer of Linda Spaanbroek.

 
 Doorsturen    6 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
E.W. Heitmeijer  |   | 
28-09-2010
 | 
18:42 uur
Amen! Helemaal mee eens.
Monique Evenhuis  |   | 
3-10-2010
 | 
17:00 uur
Beste Aart,

Ben het met je eens dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een coaching opleiding.
Talenten van het ondernemerschap zijn nodig. Daarnaast spelen geduld, passie, intuïtie,onderscheidend durven zijn en niet bang zijn om een vast inkomen los te laten een grote rol.Draagkracht en levenservaring tellen eveneens mee. En wat voor coach...loopbaancoaching, mentalcoaching,zelfontwikkelingscoach, spirituele coach, executive coach, kindercoach...alles in één of een specialisatie. Net zoals bij ieder nieuw bedrijf zal ook bij de start van een coachingpraktijk hard gewerkt moeten worden en komt het zeker niet vanzelf.Met de juiste inzet een mooi en zuiver beroep

dennis rudolf  |   | 
3-10-2010
 | 
23:19 uur
Ik heb een 1 jarige opleiding tot Lifecoach gevolgd daarna zzp'er geworden momenteel specialiceer ik me in spirituele lifecoaching en probeer ik alles-in -een coach te worden. Alleen een specialisatie verdient niet goed, maar dat is per coach verschillend. Mijn ervaring is dat er veel vraag is naar relatiecoaching en mediation. En ook businesscoaching doet zijn intrede daarvoor volg ik ook een opleiding. Die hoop ik afterondenh in 2011 en daarnaast een tweede specialisatie te hebben als businesscoach. Alleen het netwerk opbouwen is pittig, en de contacten leggen en je zelf bewijzen. Ik heb een samenwerkingsovereenkomst met een bedrijf waar ik stage loop als lifecoach om praktijk ervaring op te doen als het goed gaat wordt het contract op einde studie omgezet in een dienstencontract en krijg ik clienten uit dat bedrijf. Hopelijk gaat alles goed. Maar er is veel vraag naar coaches met ervaring. je moet wel om optimaal te functioneren aangesloten bij een beroepsorganisatie en de prijzen beginnen vanaf 40eur voor face2face. Ik bied met 20eur online elifecoaching aan. Via chat en email kan ik mijn clienten begeleiden dat scheelt ze reizen en kunnen relax vanuit hun stoel sparren met me.
Ik merk dat er niet veel mensen zijn die zich geroepen voelen om te veranderen. Sommige zijn gemotiveerd met hun baan en proberen als opstap loopbaancoaching gecombineerd met lifecoaching wat prive heeft invloed op werk en Visa versa.
Mijn doel is ook op termijn loopbaancoaching aan te bieden en ben bezig een netwerk op te bouwen. Als je mensen naar een baan begeleid moet je contacten hebben.
Momenteel verdien ik weinig om dat ik nog starter ben maar de opdrachtgevers zijn de vijf al gepasseerd en ik ben gegroeid boven verwachting. Via sociale netwerken en adwords promoot ik mijn diensten en doe aan koude acquisitie. Zijn er coaches die hier goede ervaringen mee hebben? Mijn ambitie is om ook op termijn managers te gaan trainen en hun werknemers. maar dat is opgenomen in mijn vijf-jarenplan.
Momenteel ben ik bezig mijn oude website te migreren naar een wordpress blog based site. Dus ziet het er nogal rommelig uit. Maar dit heeft tijd nodig en ik probeer het professioneel te begeleiden.
Siebe Schootstra  |   | 
4-10-2010
 | 
12:43 uur
Aart Pijl heeft niet alleen een goed punt, maar zou wat mij betreft nog een stap verder mogen gaan.
Natuurlijk is ''passie'' een van de primaire drivers voor een ondernemer om met frisse moed iedere dag op te staan. Maar als het gaat om doelen stellen, dan zit te beperking in de mogelijkheden die de ondernemer tot beschikking staan om dat doel na te streven. Je kunt niet in één stap naar een doel en coaching is pas zinnig zodra het besef bestaat dat rekening gehouden moet worden met de bedrijfseconomische(on)mogelijkheden van de onderneming in kwestie. Verandering en verbetering gaat in stapjes.
Dit vereist van de coach zakelijk en strategisch inzicht en een brede ervaring in ondernemerschap. Omdat het daaraan vaak ontbreekt, devalueert het begrip coaching en wat overblijft is roeren in de ziel. Net als broekplassen: eerst is het lekker warm.
S.V  |   | 
9-12-2010
 | 
16:31 uur
Beste Aart,

Wat een treffend artikel evenals 'Opkloten door coaches'! Onlangs verzorgde ik een training Coachingsvaardigheden. Bij searchen op internet verbaasde ik me over het aantal coachingsbedrijfjes, websites met foto's van mooie bomen, gras en heilzame wandelingen.
Hier wordt flink wat geld mee verdient. Zelf doe ik er als ondernemer aan mee! Ik ging mezelf afvragen wanneer ik voor het laatst heilzaam heb gewandeld? ;)
Dergelijke artikelen houden me scherp en benadrukken de kracht van het onderscheidend vermogen.
Dank daarvoor!

Sarah Vreeburg C O plus
Civile  |   | 
10-12-2010
 | 
10:41 uur
Aart stelt het in zijn artikel weer eens glashelder. Ook voor een coach geld, schoenmaker, hou je bij je leest. Met stijgende verbazing lees ik veel artikelen en reacties van mensen die denken dat je met 'een cursusje', hoe gesoigneerd dat ook is opgezet, de basis te kunnen leggen als coach.

Ik ben van mening dat je pas een coach kunt zijn wanneer je je een aantal jaren op een bepaald vakgebied je hebt begeven, de in's en out's kent, de valkuilen en het liefst zelf ook eens een enkele keer flink onderuit bent gegaan. Je kunt dan namelijk gewoon putten uit eigen ervaring en ondervinding.

Is dit laatste het allerbelangrijkst? NEEN! Wat zou dat dan wel moeten zijn denkt u? Juist, je bent een coach als jij de ander op waarde en juiste merite weet te schatten. En hier komt nu de valkuil. Menig coach pretendeert dit te kunnen met allerlei gevolgen van dien.

Als je namelijk het niet in je hebt te kunnen beoordelen welke latente vaardigheden iemand van nature bezit, zal daardoor in de verder route last krijgen wanneer je iemand tot 'tegengestelde' dingen probeert te bewegen.

Mensen zijn nu eenmaal wie ze zijn en als je het niet in je hebt dat te kunnen [door]zien, dan denk ik dat menig coach zich eens achter de oren moet gaan krabben en zich afvragen wat te doen. Ik zet het hier kritisch neer omdat ik veel mensen heb gezien die zichzelf een 'coach' vonden maar werkelijk de basale vaardigheden en het talent niet hadden dit te kunnen.

Je bent coach, of je bent het niet. Er zit namelijk weinig tussen.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10