zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

‘Positief denken kan schadelijk zijn’

Door: Ad de Beer,   07-07-2009,   08:39 uur
 

Oefeningen waarbij positief denken wordt gestimuleerd, hebben een schadelijke uitwerking op het gemoed van mensen met een onzeker karakter. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Canadese wetenschappers.

De onderzoekers van de University of Waterloo bepaalden voor hun experiment het zelfvertrouwen van tientallen proefpersonen met een psychologische test.


Vervolgens lieten ze alle deelnemers een aantal positieve stellingen herhalen, zoals: ‘ik zal slagen’ en ‘ik ben een beminnelijk persoon’.
Uit de onderzoeksresultaten bleek dat zelfverzekerde mensen nog meer zelfvertrouwen kregen door het uitspreken van de positieve spreuken. Maar onzekere proefpersonen kregen juist een negatiever zelfbeeld door de oefening.

Overtuiging
Volgens de wetenschappers werken oefeningen waarbij mensen worden aangemoedigd om positief te denken vermoedelijk alleen als hun bestaande overtuigingen daarmee worden bevestigd.
Dat "The Secret" per saldo alleen de kas van de schrijvers heeft gespekt, was al langer duidelijk. Als dat boekje enige kans van slagen zou geven, dan zou Rita Verdonk, adept van dit boekje en de video, nu met Wilders strijden om de nummer 1 plaats in ons nationale circus op het binnenhof. Rita was en is het levende bewijs dat je met alleen positief denken nergens komt. Zij bewijst zelfs dat ook zelfverzekerdheid, gecombineerd met positief denken, niet tot succes hoeft te leiden.
"The law of attraction", populair in de parallelle piramides van de diverse MLM organisaties, kan ook naar het rijk der fabelen. Jammer voor al die mensen die, gelokt door de geur van geld, hun hebben en houden hadden overgeleverd aan duistere goeroes, die beweerden dan ze nadat ze hun baan, vrouw, huis, vriendin hadden verloren, omdat hun baas failliet was gegaan, plotseling hun kans hadden gevonden door de verkoop van slankheiddrankjes, waardoor ze gisteren hun eerste Ferrari hadden kunnen kopen, contant!
Ratelband, onze nationale schoolmeester van het positieve denken had, ondermeer door het verlies van vrouw, kind, hond en rechtszaken met de belastingdienst, al eerder laten zien dat een grote mond en hard schreeuwen geen garantie was voor succes, waarmee hij het levende bewijs is van het niet werken van zijn eigen lessen.

Maar toch.
Het zal inderdaad wel zo zijn dat mensen die geen zelfvertrouwen hebben geen baat zullen hebben van een training positief denken. Mensen met weinig zelfvertrouwen kunnen door steeds te denken "ik ben geweldig" alleen maar minder zelfvertrouwen krijgen, als ze opnieuw niet zo geweldig lijken te zijn.
Maar werkt het ook niet zo bij mensen met veel zelfvertrouwen. Van Rita Verdonk, al eerder genoemd, kan niet worden gezegd dat ze geen zelfvertrouwen heeft, evenmin kan Ratelband worden betrapt op enige vorm van zelfonderschatting. Bij deze mensen is het zelfvertrouwen, mede door positief denken en succes, doorgeschoten naar arrogantie, waardoor ze los kwamen van hun loopbaan en daarna zelfs vervreemden van zichzelf. Ook voor deze mensen had positief denken een negatief gevolg.
Is positief denken wel aan te leren, is het geen talent dat ontwikkeld kan worden? Zijn er andere, complementaire, talenten die uiteindelijk zorgen voor "succes"? In de "succes literatuur", Napoleon Hill, Wayne Dyer, Rob Bosman, The Secret en vele anderen, worden talloze analyses gegeven van succesvolle mensen en steeds weer komt het geloof in een doel als belangrijke factor naar voren. Maar is het feit dat "geloof" voor één individu werkt meteen het bewijs dat het voor duizenden anderen ook werkt? Met name daarin gaat deze lectuur mank. Andere persoonskenmerken, vaak diep verborgen in de psyche van succesvolle mensen, zijn meer bepalend.
Creativiteit, visie, doorzettingsvermogen, maar vooral zelfvertrouwen, hebben veel meer invloed op de kans op succes dan positief denken. Het zijn met name de talenten die mensen succes hebben gebracht en omdat talenten aangeboren zijn, is de kans op succes ook aangeboren.

 
 Doorsturen    14 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
E.H.  |   | 
8-07-2009
 | 
08:29 uur
Uw weblog op het feit dat positief denken schadelijk kan zijn, daar kan ik het gedeeltelijk mee eens zijn. Het gaat er ook niet om of je positief denkt, het gaat erom dat je je positief voelt en ik kan nu niet zeggen vanaf de buitenkant of Rita Verdonk dat heeft gevoeld. Dat u die naam erbij haalt, naast Ratelband, als voorbeeld verbaasd mij dan ook. Misschien kent u haar persoonlijk anders is het een knap staaltje gedachtelezen. Ook bij Ratelband weet ik niet of hij de hele dag nu positief denkt. Dit zijn aannames van uw kant. Weet u dan of hij zijn lessen ook zelf toepast? Past u uw eigen lessen ook toe thuis? Aan iemand anders vertellen wat hij of zij moet doen gaat vaak makkelijker dan wat zelfreflectie, toch?

Wanneer iemand zich positief voelt denkt hij automatisch ook positief. Al geruime tijd geef ik opleidingen op het gebied van NLP en daar staat het positief voelen centraal. Daar gaat het uiteindelijk om. Jammer dat NLP vaak in verband wordt gebracht met Ratelband. Vaak begrijpen mensen niet dat NLP een model is en een model heeft geen hart. De persoon die het model gebruikt geeft het een hart. Dat doet de persoon en dat heeft weinig met het model zelf van doen. Wat Ratelband verder presenteert is een verouderd model en alleen gebaseerd op succes en secret-achtige uitlatingen. We hebben gezien dat dat in de praktijk nauwelijks werkt. Wat wel werkt is het van binnenuit je steeds beter voelen. En dan met name over jezelf. Dat is training en dat omvat wat meer dan alleen het positief denken, daar ben ik het mee eens.

U stelt ook dat talenten aangeboren zijn en dat is nooit bewezen. Talent is een kwestie van hard werken en meer dan 10.000 uur oefenen op een bepaald gebied. De vergelijking met succes is dan ook uit de lucht gegrepen. Succes is een kwestie van hard werken en hard werken kan je leren zoals mijns inziens alles te leren is. Inspiratie is 2%, Transpiratie is 98%. Iedere ondernemer weet dit.

Edwin Selij
Ton  |   | 
8-07-2009
 | 
09:42 uur
Ad, leuk kritisch stuk.

Zelf geloof ik wel in het positieve van gematigd positief denken maar ik kan me goed voorstellen dat als je extreem positief bent of probeert te zijn dat je dan op een bepaald moment wereldvreemd of zelfvervreemd overkomt. Misschien is het ook zelfs negatief voor mensen met gebrek aan zelfvertrouwen, ik geloof dat best. Ik vind het wel goed dat je het onder de aandacht brengt. Of TON (dus R. Verdonk) nu geen succes meer heeft zullen we moeten afwachten, zelf zie ik ze nog wel succes boeken. Emile heeft trouwens de draad weer opgepakt. Hij geeft nu ''gratis'' seminars over de crisis. Je betaalt nu borg en die ben je kwijt kennelijk als je niet komt opdagen las ik ergens. Dat vond ik wel een goed idee op zich. Ik ben overigens net als Edwin hierboven geen fan van Ratelband ondanks dat ik me ook bezig hou met NLP maar dan voornamelijk met Bandler. Overigens geloof ik dat NLP voor van alles en nogwat ge- en misbruikt wordt door allerhande wannabees. NLP heeft voor mij enkel wat betekenis in kader van denkpatronen en ook hoe je het denkpatroon van anderen kunt beïnvloeden. Hypnose zelf dat werkt bij mij in iedergeval niet, mindtricks wel. Ik ben er waarschijnlijk niet gevoelig voor en het verbaasd mij dat anderen daar kennelijk wel gevoelig voor kunnen zijn.
Dat je met positiviteit over het algemeen meer bereikt lijkt me wel duidelijk, extreme ongegronde positiviteit komt gekunsteld en verdacht over bij mij. Ik denk dat veel mensen daar inderdaad ook allergisch voor zijn. MLM achtige reclameboodschappen werken mij in iedergeval op de zenuwen dan wil ik alleen nog maar vluchten of kritiek leveren.

Bedankt nog voor het gesprek onlangs. Wat Porsche's bijzondere aanpak betreft zijn we vergeten te bespreken.
Marco Kuchler  |   | 
8-07-2009
 | 
10:08 uur
Er is niets verkeerd aan positief denken. Wat het Canadese onderzoek aantoont, is alleen dat het opleggen van positief denken aan mensen die al een sterk negatief zelfbeeld hebben schadelijk kan zijn. Als het negatieve zelfbeeld te sterk is, falen de pogingen om positief te denken. Dit versterkt de reeds aanwezige negatieve spiraal.

Positief denken werkt alleen als de mens emotioneel, rationeel, fysiek en spiritueel op één lijn zit. De meeste mensen saboteren zichzelf op een van deze niveaus en bereiken daarom nooit hun doel.

De heer De Beer rukt de conclusie van het Canadese onderzoek uit haar verband en gooit alles op één hoop: Ratelband, Verdonk, Napoleon Hill... in het boek 'Think and Grow Rich' van Napoleon Hill staat echter duidelijk dat Hill's formule voor succes uit meerdere componenten bestaat. Hill benadrukt niet alleen het specifiek omschrijven van het doel, maar ook het specificeren van de prijs die betaald moet worden voor het bereiken van dit doel, het plannen van het pad naar het doel, de dagelijkse focus op de stappen die leiden naar het doel, enzovoort.

Zoals Edwin Selij hierboven al schrijft, positief denken alleen is zeker niet genoeg, hard werken om het doel te bereiken is cruciaal. Het volstaat echt niet om in lotushouding gezeten positief te denken om de manna uit de hemel te laten neerdalen...
Ton  |   | 
8-07-2009
 | 
11:36 uur
@ Marco

Dat schrijft Ad ook in zijn laatste paar regels.

Hard werken en positief zijn is ook niet per definitie een succesformule.

Bij mijn oeroude vorige werkgever bleef je zolang je hard werkte en positief opgescheept met rot werk. Pas als je negatief werd of niet meer hard werkte dan kreeg je leuker werk of promotie.

Goed ontwikkelde competenties, doorzettingsvermogen en een portie geluk zijn ook volgens mij zaken die helpen het doel te bereiken.

Maar dat bedoel je denk ik ook met ''hard'' werken.

De voorbeelden van Ad vond ik wel grappig gekozen.

Wilders heeft volgens velen een negatieve instelling toch heeft hij succes.

De kerk heeft een positieve hele blijde boodschap maar helaas voor ze, ze loopt leeg.

Zo kun je allerhande voorbeelden bij een stelling zoeken die zowat elke stelling schijnen te onderbouwen.

Zo zijn er ook mensen die je aanpraten dat als je een muntje in een kistje legt en je heel erg concentreerd dat het zich vanzelf vermeerderd of dat je wens uitkomt als je, je daarop concentreerd... Ik zal me wel niet voldoende kunnen concentreren dan.
Wel kan het helpen om je doel te bereiken, absoluut.
Dus we zijn allemaal wel in grote lijnen met elkaar eens geloof ik of vergis ik mij?





M.j. Ruis  |   | 
9-07-2009
 | 
08:15 uur
Ik blijf toch geloven in de volgende zin:

Of je nu denkt dat het wel zal lukken, of je denkt dat het niet zal lukken. Je krijgt MEESTAL gelijk !
Jacques Vis  |   | 
9-07-2009
 | 
11:16 uur
Interessante discussie.
Voor degenen, die niet voortdurend bezig willen zijn met het bestrijden van hun negatieve gedachten en gevoelens en geforceerd positief te denken is het gedachtengoed van de Acceptance and Commitment Therapy (ACT)een aanrader.
Deze benadering is ontwikkeld door Stephen Hayes en collega's en gebruikt onder meer de boeddhistisch mindfulness methode.
Je leert om je eigen gedachten en gevoelens en daarmee samenhangend zelfbeeld wat minder serieus te nemen.
Eindelijk een minder ronkende aanpak.
Er zijn geen grootse beloften en dat vind ik heel sympathiek
Het boek ''de valstrik van het geluk'' van Harris is een goede start
Phil H.  |   | 
10-07-2009
 | 
13:13 uur
Dit artikel zit te vol met aannames en demonstreert onvoldoende kennis over de psychologische verschillen tussen positief voelen en positief denken. In het artikel wordt als bron van succes genoemd: 'Creativiteit, visie, doorzettingsvermogen, maar vooral zelfvertrouwen, hebben veel meer invloed op de kans op succes dan positief denken.'. Graag herinner ik de schrijver eraan dat de genoemde gedragskenmerken voortkomen uit een complexe combinatie van zowel positief denken als positief voelen en hij dus daarmee zijn eigen stelling ondermijnt. Er is wel eens beweerd dat beursspeculanten en vele anderen uit de Quote 500 'functionele psychopaten' zouden zijn; mensen die risico's nemen waar anderen het niet in hun hoofd zouden halen. Stel dat dit zo is, dan is hun positieve denken het ultieme bewijs van hun succes (of ondergang), zoals onlangs weer eens is gebleken vanwege de miljarden fraude door een 'positief denkende' ingestelde Amerikaan. Wat waarschijnlijk ontbrak was het 'positief voelen' om er een echt succes van te maken; het niet ontdekken van de fraude.
Orvan Gysel  |   | 
13-07-2009
 | 
11:32 uur
Positief denken is meer succesvol als onderdeel van een geintegreerde positieve levensstijl. Hierbij zijn inderdaad meerdere aspecten van wezenlijk belang op het behalen van successen, hetzij zakelijk of op persoonlijk vlak. Een positieve levenshouding ontwikkelen is voor velen vaak een keuze. Vallen en opstaan zijn hierbij onderdeel van het proces. Ook zijn er mensen die tevreden zijn met een niet-positeve levensstijl. Dat zomaar positief denken schadelijk kan zijn voor personen die daar niet aan toe zijn betwijfel ik. Uiteraard kan het wel leiden tot frustraties en onzekerheid. Afhankelijk van je persoonlijkheid, je mogelijkheden, wat je precies wilt bereiken, zal positief denken je verder brengen in het vervullen van je levensdoel. Zoek hierbij wel een master, coach. Positief denken in perspectief.
Phil H.  |   | 
13-07-2009
 | 
15:41 uur
Misschien valt er wat te leren van 24 MKB-ondernemers, die hun succesverhalen hebben laten optekenen in het boek 'Geheimen van succes.' Ze noemen hun inspiratiebronnen en geven alles bij elkaar een kleine 1000 tips. Het is gratis te downloaden van mijn website.
Maarten  |   | 
13-07-2009
 | 
16:42 uur
@ Ton, welke kerk heeft een positieve boodschap? Toch niet de gereformeerde, hervormde, katholieke etc? Volgens mij gaan die nog steeds uit van de zondeval en de verbanning uit het hof van Eden. Weinig positief zo'n God die angst predikt.

Wellicht dat de 'postieve boodschap'('geloof in God en alles komt goed', beetje Titatovenaar) ook niet zo goed werkt. En dan zijn we weer terug bij het onderzoek van Waterloo.
Adindah  |   | 
13-07-2009
 | 
20:16 uur
@Maarten: De zondeval en verbanning uit Eden is toch niet het prediken van angst? Lijkt me eerder een uitleg hoe we in deze situatie verzeild zijn geraakt. Met het prediken van angst denk ik eerder aan de leer van het hellevuur, welke niet eens een bijbelse ondersteuning kent. De positieve boodschap is ook niet 'geloof in God en alles komt goed'(wat ook niet in de Bijbel staat!), maar juist dat de huidige wereldgebeurtenissen volgens de Bijbelse profetieën aantonen dat God binnenkort het paradijs op aarde weer zal herstellen waar geen ziekte, dood, oorlog en lijden meer zal zijn. Wat betreft het leeglopen van de kerken: in de Bijbel wordt zelfs een op hande zijnde vernietiging van het volledige huidige religieuze stelsel voorzegd.

Wat betreft factoren tot succes: ik ben met mijn optimistische aard al meerdere keren gemotiveerd en vol positieve gedachten en zelfvertrouwen aan telefonische verkoop in callcenters begonnen. Dagelijks een aantal uur werkend aan mijn verkooptechnieken, week in week uit, onder begeleiding van een trainer. Verkooptechnieken goed ontwikkeld, verkopen ho maar.

Ik ben het er mee eens dat talent ontwikkeld moet worden, maar denk niet dat alle talenten in basis aanwezig zijn. Ik ben nooit commercieel ingesteld geweest en ondanks mijn optimisme en zelfvertrouwen heb ik er ook nooit echt belangstelling voor gehad. Is mislukking dan per definitie het eindpunt? Ik heb nooit belangstelling gehad voor mensen en had een hekel aan samenwerken. Ik ben er nooit echt gemotiveerd mee aan de slag gegaan, maar ben er achter gekomen dat ik juist van het type procesbegeleider ben en dat samenwerken me heel goed blijkt te liggen. Een talent waar ik voorlopig misschien niks mee doe, maar wat wel ontwikkeld kan worden.

Kunnen we wel een combinatie van factoren aanwijzen die leidt tot succes? Er zijn waarschijnlijk factoren die je bij de meeste succesvolle mensen terugziet, maar zie je die factoren dan minder bij mensen die geen succes hebben? Zelf denk ik dat voor ieder mens een andere unieke combinatie van 'succesfactoren' werkt. Misschien is het net als homeopathie: wat voor de een werkt, hoeft de ander niks aan te hebben.
Ton  |   | 
14-07-2009
 | 
11:40 uur
@ Maarten je vatte de boodschap! Inderdaad. Mijn parochie vroeger heet ''De Blijde Boodschap''.
Maar ik ga hier geen enkele religie of geloof verkondigen danwel ontkennen. Moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Ik kom denk ik in de hel mocht die bestaan. Maar liever baas in de hel dan dienaar in de hemel.

Laat ik het zo stellen. Er zijn mensen die hun geloof als iets positiefs zien en mensen die een geloof als iets negatiefs zien. Afhankelijk van je opvattingen is een overtuiging een levensbeschouwing iets positiefs of negatiefs.
B.Ricke  |   | 
15-07-2009
 | 
09:51 uur
Lees eens ''wat zeg je wanneer je tegen jezelf praat'' van Shad Helmstetter. Een populair wetenschappelijke onderbouwing over aangeboren talenten en aan te leren vaardigheden t.a.v. ''positief denken''.
Fatin  |   | 
16-07-2009
 | 
19:33 uur
De vergelijking in dit onderzoek is mank!

1. De één versterkt zijn gedachten door zich met dezelfde en/of soortgelijke gedachtegoed bezig te houden. (De groep die zelfverzekerd is genoemd.)

2. Terwijl de anderen een poging doen bewust een verandering tot stand te brengen, door andere overtuigingen op zich te nemen dan zij gewend waren en/of misschien nu nog zijn!
(De groep die onzeker is genoemd.)

Maar in wezen zijn het twee totaal verschillende processen en niet te vergelijken met elkaar. De één leeft door op zijn eigen denk en leefpatroon en dat gaat moeiteloos, terwijl de ander een nieuw of andere denk en leefpatroon wilt aanleren. Dat vraagt gewoon meer tijd en aandacht.

LOA (The Law of Attraction)

Hiermee heeft LOA zich wederom bewezen!!! De groep zelfverzekerde kozen de weg die hen goed deed voelen en dus vonden zij naast het geloven in henzelf nu ook reden om zelfverzekerd te zijn.

Terwijl de andere groep een ervaring aantrok die hen overtuigingen bevestigde. Namelijk niet dat zij wel of niet positief denken en of dit een goed gevolg heeft, maar dat zij nu ook naast hen overtuiging reden vonden om ergens onzeker over te zijn!!!

Fatin

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10