zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Talent alleen is niet voldoende.

Door: Ad de Beer,   01-07-2009,   10:03 uur
 

Jan Ruijter, wie kent hem? Bijna niemand toch? Jan kon als jochie van 14 een bal vanaf 15 meter perfect in de kruising leggen, soms strak, soms boordevol effect. .

Jan omspeelde gelouterde verdedigers of ze er niet stonden. Jan barste van het talent. Diverse scouts van grote clubs hadden hun oog op hem laten vallen en uiteindelijk kreeg hij als 17 jarige een contract bij de toenmaals beste club ter wereld. Twee jaar later zagen we hem terug. Veel ervaringen rijker, meer illusies armer. Jan had talent voor voetbal, meer dan wie ook, maar Jan miste andere zaken. De persoonlijkheid om met druk om te gaan. De persoonlijkheid om te moeten presteren. De wil om iedere dag te trainen.


Talent alleen is niet voldoende om de top te bereiken. Een sterke wil, karakter, drive om steeds maar weer te trainen, leuke dingen op te geven, perfectie na te streven is zeker zo belangrijk.
In een eerder blog gaf ik al aan dat de omgeving waarin mensen actief zijn veel invloed heeft op het ontluiken en ontwikkelen van talenten. Ook de interne drive van mensen mag in dit opzicht niet worden onderschat. Talent is er genoeg, drive, doorzettingsvermogen, de wil om verder te komen, maken van een talent toppers. Dat geldt in de sport, maar ook in het bedrijfsleven.
Daarom is het verstandig om naast het ontdekken van de talenten in de organisatie ook te zoeken naar ambitie, drive, doorzettingsvermogen, de wil om verder te komen. Met name ambitie, goede ambitie, zal het verschil maken tussen slagen en volledige mislukking.
Jan mistte de ambitie, kon niet tegen de druk. Hij speelde nog jaren gezellig mee bij zijn oude kluppie, gezellig samen, biertje voor de wedstrijd, biertje erna, geen druk. Dat deed hem goed en hij was gelukkig.
Talent zonder ambitie kan ook gelukkig zijn. Forceer niets, laat de mensen zelf beslissen of ze verder willen komen. Het kan even duren voordat de ambitie komt. Ambitie is, net als talent, iets wat in mensen zit, het is er of het is er niet. Soms is het verborgen en komt er een moment dat het plotseling boven komt drijven. Managers, maar vooral leidinggevers moeten zich daar steeds bewust van zijn.

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Richard Koopman / Zynn  |   | 
2-07-2009
 | 
08:20 uur
Naast wat je schrijft is het 'gevonden' of 'herkend' worden en 'omstandigheden' een factor voor talent om al dan niet tot bloei te komen. Hoeveel potentieele getalenteerde kernfysici, musici zijn er onontdekt en onbegrepen gebleven in het regenwoud in Brazilie of vóór onze jaartelling. Naar alle waarschijnlijkheid lopen er in West Europa nu een aantal 'Drahcir Nampooks' rond, zonder dat ze het zelf weten of iets met dit wonderbaarlijke talent kunnen. Ik kan het weten want ik ben één van hen. Het is een talent dat tot nu nog niet herkend wordt, maar wacht maar tot het jaar 3650. Ondertussen word ik als dorpsgek versleten, maar mijn tijd komt nog wel! Dat is nu eenmaal het lot van onbegrepen worden en dit lot draag ik lijdzaam..
Ankie Straathof  |   | 
2-07-2009
 | 
09:10 uur
Je hebt volkomen gelijk Ad, in al mijn jaren als manager, ben ik het meerdere malen tegengekomen. Talent maar geen drive. Daar is het niets mis mee, mensen hebben het recht om hun eigen keuzes te maken. Toch kan het je nog verbazen, hoe dat ineens omslaat. Een goede stimulerende werksfeer, ruimte om te participeren, vertrouwen geven. Ineens, geheel onverwacht, kan dan toch door respect of loyaliteit die drive ontstaan. Essentie blijft dat je iedereen waardeert om zijn toegevoegde waarde. Laten we eerlijk zijn, je hebt binnen ieder team ook gewoon harde werkers nodig, de basis van je team. Als iedereen ambitie heeft dan kan dat qua chemie funest zijn, maar het kan ook in je uitstroom ontzettend lastig zijn.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10