zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Van talent naar competentie

Door: Ad de Beer,   20-04-2009,   13:57 uur
 

Talent management is hot. En ook met talentmanagement is het net als met sex, iedereen praat erover, iedereen denkt er verstand van te hebben, maar voor de echte bevrediging is meer nodig dan basale kennis.

Het is dus tijd om duidelijkheid te scheppen over talent en competentie. Daarvoor is een conference van Harrie Jekkers heerlijk beeldend. Deze conference, het vijf bijna dooie dieren verhaal, te zien en horen op deze link  gaat over Harrie, die vijf eenden eieren vindt. Hij weet ze, op aanwijzing van een leraar, uit de broeden. Maar als hij ze in het water zet, dan zinken ze als een baksteen. Na een consult met dierenarts blijkt dat, om te kunnen drijven, bij deze kuikens eerst de vetkliertjes te moeten worden gestimuleerd. Als dat is gedaan drijven de kuikens en gaan ze op weg, de wijde vijver in, om zich als eend verder te ontwikkelen.



DNA is bepalend.
Om eend te worden is het noodzakelijk dat er een eendenei is. Een eendenei kan alleen maar uitgroeien tot een eend, je kunt doen wat je wilt, er komt nooit een struisvogel, een krokodil of een dinosaurus uit, een eendenei heeft het talent om eend te worden, verder niets. Maar om het ei uit te laten komen is warmte nodig, warmte die een moedereend geeft, maar die ook kan worden nagebootst. Het kuiken dat uit het ei komt denkt, aldus het verhaal, dat het eerste wat hij ziet de moeder is, Harrie in het geval van het verhaal, waarbij het maar gelukkig is voor de kleine wezentjes dat er op dat moment geen hèskraon voorblij kwam. Echter, om te kunnen drijven, een basistalent van eenden,  is de kennis die de moeder van nature heeft nodig, maar zelfs die kan worden gesimuleerd, blijkbaar. Als de eenden echter kunnen drijven, zwemmen ze, zonder training van de moeder, Harrie of wie dan ook, het is een aangeboren talent, die al snel een competentie wordt, door oefening en training.
De genetische informatie om eend te worden ligt vast in het DNA van een ei. Het talent om te zwemmen ligt ook vast in dat DNA. De genetische informatie om mens te worden ligt vast in het DNA van de eicel van de moeder en het DNA van de zaadcel van de vader. Een eikel kan alleen maar een eik worden, als hij in de juiste omgeving wordt gebracht. Een eik past de omgeving aan zich aan, andere bomen passen zich aan aan de omgeving. Waarom? Omdat dat vastligt in het genetische materiaal. Waarom zou het dan bij mensen anders zijn?
Talent zit verborgen in ons genetisch materiaal en de omgeving waarin we opgroeien zorgt ervoor dat dit talent verborgen blijft of tot ontwikkeling komt. Zo zal een Nederlander die in een bepaalde streek woont de kans hebben zijn talent voor korfbal te ontwikkelen, terwijl een Amerikaan een vergelijkbaar talent om zal zetten in de competentie voor basketbal. Voetbal talent zal eerder in Europa en Zuid-Amerika worden ontdekt en omgezet in competentie, dan in Amerika, waar een heel andere omgeving weer zorgt voor basketbal, baseball en Football competenties.

Competenties
Competenties zijn talenten die ontwikkeld zijn. Zonder talent zal nooit een goed niveau van competentie worden bereikt, maar ook zal zonder een goede omgeving nooit de competentie volledig worden ontwikkeld.
Waarom is Mounir El Hamdoui zo’n goede voetballer, waarom zijn zijn maatjes Van Persie en Boutahar zo competent om de bal als aan een touwtje met zich mee te nemen? Omdat ze vroeger op hobbelige veldjes hun aangeboren techniek zelf hebben ontwikkeld. De omgeving zorgde, naast hun talent, voor groei en ontwikkeling van hun talenten. De andere spelers waar ze samen mee speelden op het veldje in Rotterdam zijn gestrand in de jeugdelftallen ergens in het land, gebrek aan talent zorgde ondanks veel oefening en training dat ze niet door wisten te breken naar het walhalla van de voetbalwereld. Iets waar El Hamdoui eerst ook niet in slaagde omdat de Spurs in eerste instantie te hoog gegrepen was. Via Willem II en later AZ bereikt hij waarschijnlijk toch weer de top.

Conclusie.
Om competent te worden is talent nodig. Talent zit in de genen, maar talent blijft vaak onontdekt, dat geldt voor voetballers, maar ook voor werknemers.  Bedrijven en organisaties besteden veel geld en tijd aan het trainen van medewerkers, maar al te vaak wordt niet eerst gekeken of de mensen wel het juiste talent hebben om een competentie te kunnen ontwikkelen. Dit leidt enerzijds tot een geweldige verspilling van geld, maar nog meer tot een geweldige verspilling van talent, want iedere organisatie, ieder bedrijf, heeft veel, zeer veel verborgen talenten. Door bewust en gericht te zoeken naar talenten, deze talenten te ontwikkelen en de takenpakketten van medewerkers aan te passen aan hun talenten, kan een bedrijf, een organisatie vele malen effectiever en efficiënter gaan werken. Daar ligt de kern van talentmanagement, het zoeken naar de verborgen schatten en deze schatten gericht ontwikkelen. Daarvoor is het creëren van een juiste omgeving een absolute voorwaarde.

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Richard Koopman  |   | 
20-04-2009
 | 
14:26 uur
Zo zijn er mogelijk zeer getalenteerde componisten en wiskundigen op het Afrikaanse continent die nooit ontdekt zullen worden, omdat ze geen scholing hebben. Een andere invalshoek is de tijd. Hoeveel talenten lopen er nu niet rond voor iets wat nog niet is ontwikkeld. Mogelijk dat er in de middeleeuwen geweldige potentiele kernfysici rondliepen, die dit van zichzelf niet wisten, laat staan dat anderen het konden scouten!
Ad de Beer  |   | 
20-04-2009
 | 
18:41 uur
Inderdaad Richard. Iets waar we het bestaan niet van kennen, kunnen we niet waarnemen, erger nog, mogelijk hebben we zelfs meer dan 5 (of 6) zintuigen, maar gebruiken we ze niet omdat we niet weten wat deze zintuigen waarnemen.
Daarom is een man als Leonardo da Vinci zo opmerkelijk, kon Jules Verne zo'n fantastische verhalen vertellen, ze hadden het talent om dingen die niet bestonden toch te fantaseren, wat de wereld weer een eind verder op weg heeft geholpen.
Dit soort visionairs, mensen die dingen waarnemen die voor anderen verborgen zijn, kunnen de wereld ingrijpend veranderen.
Dat is wel de kans van een crisis, want een crisis maakt vindingrijk. Zonder de tweede wereldoorlog waren we nooit op de maan geweest, was de microprocessor zelfs mogelijk niet ontwikkeld.
Ik ben benieuwd wat deze crisis oplevert.
Richard Koopman  |   | 
20-04-2009
 | 
19:07 uur
Die Ad de Beer zelf is ook niet mis...
Jos Essers  |   | 
22-04-2009
 | 
09:14 uur
Zo dan! Ook weer opgehelderd!
En wat de vraag betreft : ''wat deze crisis oplevert??'' Kevin Kelly heeft het in 1989 beschreven in zijn boek: Nieuwe regels voor de nieuwe economie, 10 radicale ondernemingsstrategiën in een wereld van netwerken.

Groet
Jos
Ronny Sudiono  |   | 
3-05-2011
 | 
14:51 uur
Als je zegt dat talent bijzonder is dan sluit je daarmee uit dat iedereen talent(en) heeft, tenzij je tegelijkertijd zegt dat iedereen bijzonder is. Voor mij is talent te vergelijken met ''iets'' wat nog geen echte naam, substantie en vorm heeft, maar wel altijd al bestaan in ieder mens. Een zaad van een plant is voor de meeste mensen ''ondefiniëerbaar'' als bijvoorbeeld de denneboom die al uitgegroeid is en als zodanig herkenbaar is via soorten determinaties en algemene opvoeding. De zaad is dus het talent van/in de denneboom, en is als zodanig vooralsnog onherkenbaar voor de meeste mensen. Talent spotten en ontwikkelen kan inderdaad alleen gebeuren via/met Zorg en Aandacht. Marinus Knoope waarschuwt ons om talenten (net als ideëen of verlangens trouwens) te koesteren: in de eerste 3 of 4 fasen van zijn 12 fasig Creatie Spiraal zijn de fasen Wensen, Verbeelden, Geloven, en Uiten uiterst belangrijk voor talentontwikkeling. De beweging van Wens/Verlangen naar Uiting hoeft hierbij niet sequentieel, rechtlijnig en eenmalig te zijn, het kan ook vaak een slinger en heen/weer bewegingen zijn, alvorens te Uiten dus. Zonder onze Zorg en Aandacht is dat talent ook altijd al wel aanwezig, maar inderdaad zal het niet verder groeien. Je moet dus niet te snel willen pronken met je talenten, timing is king! Kortom: ik ben het met je eens over de bijzondere karakter van talent, maar wel in die zin dat iedereen bijzonder is. Waarschijnlijk vinden we het dan bijzonder omdat we er nog geen naam en vorm aan kunnen verbinden. Talent is dus dat naamloze, ongrijpbare, kwetsbare, universele mens die iedereen al van oorsprong is, niet de Johan, de Cruijff, enzovoorts, het vlees, competentie en kwaliteit geworden talent.
Ad de Beer  |   | 
3-05-2011
 | 
15:39 uur
Ronnie,
We zijn het eens. Ieder mens is bijzonder, ieder mens is speciaal.
En daarom kunnen en mogen we mensen niet in hokjes duwen, vastzetten in gedetailleerde functieprofielen in rigide tot 4 cijfers achter de komma georganiseerde structuren.
Voor Cruijff geldt dat hij een zeer bijzondere combinatie van talenten heeft die samen met zijn persoonlijkheid en passie tot een uniek mens geleidt heeft.
Maar dat geldt voor iedereen.
Bedrijven die geen oog hebben voor de verborgen krachten van mensen verspillen kapitaal en zijn daarom niet echt slim bezig.
Ronny Sudiono  |   | 
5-05-2011
 | 
23:25 uur
Bedrijven zijn niet slim bezig omdat ze niet goed geinformeerd zijn wat talenten zijn, en die verwarren met kwaliteiten/competenties in hun natuurlijke drijfveer om performance te verhogen. Een aardig ezelsbruggetje is het OOG principe voor talent, waarbij ieder letter een apart fase en een apart discipline betreft. De eerste O staat voor Ontdekken van talenten. De tweede O voor Ontwikkelen of trainen van talenten tot competenties. De laatste G is gebruiken van de competenties. Het is begrijpelijk dat bedrijven alleen op de laatste G geinteresseerd zijn omdat ze afgerekend worden op deze performance management. Talent management vereist een andere mindset, en wat we kunnen doen is de bedrijven opvoeden met de informatie dat aan talenten werken iets anders is dan aan competenties benutten. Bedrijven begrijpen vast wel als we talent management als investering uitleggen. Dan kunnen ze plotseling talent ontwikkeling niet als kosten beschouwen, maar boeken als investering. Make sense?
Ad de Beer  |   | 
6-05-2011
 | 
08:42 uur
Ben het roerend met je eens. Ik had het niet beter kunnen zeggen!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10