zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vijf tips voor Persoonlijk Meesterschap

Door: John Vrakking,   02-03-2009,   14:10 uur
 

Als ik u vraag om een groot schilder-beeldhouwer-uitvinder te noemen, is de kans vrij groot dat u komt met Leonardo da Vinci. En als ik u ook nog vraag naar de overeenkomsten die u met hem deelt, moet ongetwijfeld wat langer nadenken. Hebt u de ambitie om uw naam in één ademtocht met die van hem genoemd te laten worden? Bent u tot meesterwerken in staat, en realiseert u ze ook daadwerkelijk?
Weet u overigens wat het belangrijkste is dat da Vinci niet heeft gedaan?


Grootste genie aller tijden


Leonardo da Vinci werd geboren op 15 april 1452 in Toscane en overleed, op 67-jarige leeftijd, op 2 mei 1519 in Amboise. Hij gold inderdaad al tijdens zijn leven als groot schilder, maar nog vandaag de dag horen ook anatoom, architect, botanicus, filosoof, geograaf, geoloog, ingenieur, musicus, natuurkundige, uitvinder en wiskundige tot zijn kenmerken. Zijn prestaties in deze vakgebieden en met name wat hij heeft betekent voor de verdere ontwikkeling daarvan, maakt dat hij in the book of Genius (Buzan/Keene, 1994)wordt gekenschetst als het grootste genie aller tijden.
 
Persoonlijk Slag leveren
Hoe zal dat voor da Vinci zelf zijn geweest? Zou hij zich bij leven hebben gerealiseerd dat hij de grootste schilder van de Renaissance genoemd zou worden?
Waarschijnlijk wel: hij liet zich immers uitdagen om in een prestigieus duel met Michelangelo te strijden om de titel beste schilder aller tijden. In die strijd wierp hij zich op zijn ‘Slag om Anghiari’, een muurschildering in het Palazo Vecchio. Een schildering die hij vervolgens, door eindeloos geëxperimenteer, verprutste en onvoltooid liet. Dat laatste was kenmerkend voor daVinci: veel dingen beginnen en vervolgens niet afmaken.
 
Had ik maar slimmer gewerkt
Ook daarvan was hij zich bij leven bewust en met name in zijn laatste jaren. daVinci-kenner Michael J. Gelb schrijft dat Leonardo zich gerealiseerd moet hebben dat hij zijn droom om alle kennis tot één geheel te maken niet zou vervolmaken. Juist daarom ook zat hem dat in de weg; volgens da Vinci’s biograaf Vasari was Leonardo in zijn laatste dagen vervuld van wroeging en verontschuldigde hij zich ‘tegenover God en de mensen omdat hij zoveel ongedaan had gelaten’.
Leonardo heeft ook tegen het eind van zijn leven en na een hersenbloeding die hem het gebruik van zijn rechterhand kostte, gezegd ‘ik zal doorgaan’ en ‘ik word het nooit moe, nuttig te zijn’.
 
Niet genoeg afgemaakt
Gelb schrijft: ‘Niemand heeft ooit zoveel geprobeerd op zoveel terreinen, maar toch is het grootste deel van zijn werk onvoltooid gebleven. (..) Het laatste avondmaal, de slag bij Anghiari en het ruiterstandbeeld voor Sforza bleven onvoltooid. Er bestaan slechts zeventien schilderijen van hem, waarvan een aantal onvoltooid zijn. Hoewel zijn aantekeningenboeken wonderbaarlijke informatie bevatten, heeft hij ze nooit, zoals zijn bedoeling was, geordend en gepubliceerd’.
De wereld zou er zonder Leonardo da Vinci ongetwijfeld anders uit hebben gezien: als inspirator voor anderen heeft hij veel, heel veel betekend. Maar met dat als resultaat had hij geen vrede kunnen hebben.
 
Welke Slag laat ú onvoltooid?
En u? Bent u een inspirator of een doener? Bent u een starter of een afmaker? Heeft u al een beeld van wat ú gaat achterlaten? In deze baan, in uw carrière, in uw leven? Staat u daar wel eens bij stil? Of moet u, net als Leonardo da Vinci, toch vooral nuttig bezig zijn en mag u niet tevreden zijn?
Stilstaan is, tussen de arbeidzame bedrijven door, een nuttige (on-)bezigheid. Het maakt dat u, juist door reflectie en introspectie, bewuste keuzes kunt maken. Doe dat op tijd. Als u van uw meesterschap zelf al profijt wilt hebben, moet u dingen afmaken.
 
Vijf tips
 • Schets voor uzelf wat u zou willen achterlaten, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Waarop wilt u zonder wroeging terug kunnen zien? Wat wilt u betekend hebben voor uzelf en voor anderen?
 • Wat was uw Slag bij Anghiari? Wat hebt u, zonder dat u dat tot op de dag van vandaag hebt ingezien, onvoltooid laten liggen? Welk effect heeft dat gehad op latere keuzes?
 • Laat u uitdagen door wat da Vinci dreef, iets wat hijzelf omschreef als ‘de tegenstelling tussen vrees en verlangen’. Vrees voor het onbekende, maar toch het verlangen om juist de mogelijkheden daarvan te achterhalen.
 • Leer denken als Leonardo da Vinci; lees het boek van Michael J. Gelb en ontwikkel de gaven die bij da Vinci hebben geleid tot geweldige prestaties.
 • Leer ook om niet te werken als da Vinci: maak gefundeerde keuzes in wat u start en afmaakt of wat u halverwege onvoltooid laat.

  Meer lezen
  Michael J. Gelb is bij uitstek een kenner van het werk van Leonardo da Vinci. Hij schreef onder andere het boek Denken als Leonardo da Vinci, een aanbevelenswaardige cursus creativiteitsbevordering in boekvorm.
 •  
   Doorsturen    Reageer

   
   
   
  Over de auteur:
  Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

  Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

  U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

  John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
   

  Laatste weblogs

    Zo voorkomt u keuzestress
    Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach
    Waarom top-down veranderen initiatief vanuit medewerkers aan banden legt
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

   

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
   
  advertorial
  Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
  Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
  Lees verder
  Geld opzijzetten voor later
  Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
  reacties
  Vrouwen voorop in de rum-sector (1) 
  Betere werksfeer vermindert werkstress (1) 
  Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk (1) 
  Banner leidt opvallend vaak naar online zoekopdracht (1) 
  Noorwegen populair onder camperaars (1) 
  Dit kost een uur parkeren op de drukste luchthavens in Europa (1) 
  De voordelen van content marketing (1) 
  top10
  Eerlijke collega’s belangrijk voor werkgeluk
  Betere werksfeer vermindert werkstress
  Zestigplusser is zich niet bewust van gevaren openbare wifi
  Hoe meer energiebronnen, hoe kleiner de kans op uitval
  Zo voorkomt u keuzestress
  Een start-up managen: op het juiste moment de juiste prioriteit stellen
  Aantal unieke vacatures in de zorg stijgt met twaalf procent
  Vrouwen nemen slechts 16,9 procent van bestuursfuncties wereldwijd in
  Secretaresses en andere supportprofessionals zijn opvallend loyaal
  Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
  meer top 10