zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Druk, druk, druk? Let op uw grote keien!

Door: John Vrakking,   16-02-2009,   16:00 uur
 

In mijn blog van vorige week pleitte ik ervoor om de dravers even aan hun jas te houden en samen met hen nog even te onderzoeken of ze nog net de goede dingen bezig zijn. Voor ze weer verder rennen. Deze week een praktische aanvulling.

Een prima handvat om dan in dialoog die prioritering nog een keer aan te scherpen is de Grote Keien-filosofie uit het boek ‘Prioriteiten’ van de Amerikaanse effectiviteitspecialist Stephen Covey (ISBN 9025414605). U hebt er ongetwijfeld ooit al eens over gelezen. Nog maar eens dan, al is het maar om u de gelegenheid te geven de uitleg eens door te sturen aan wie hem echt nodig heeft…


 
Stapelen maar
In één van zijn talloze boeken over Timemanagement weet Covey goed te visualiseren hoe belangrijk het is om voor jezelf te weten welke doelen je nastreeft. Hij laat ons een vaas in gedachten nemen. Vervolgens moeten we ons voorstellen dat we in die vaas een aantal keien opstapelen: zo’n stuk of vijf, zes vuistgrote keien die mensen ook wel in borders leggen. Dan stelt hij de vraag: ‘is de vaas vol?’. Het goede antwoord is natuurlijk dat de vaas weliswaar tot de rand gevuld is, maar hij is niet vol. Er is tussen de grote, hoekige keien nog veel loze ruimte. Covey suggereert dat we die loze ruimte nog vullen met kleinere kiezelstenen en vraagt je, als je dat (in gedachten) gedaan hebt, of de vaas dán vol is. Inmiddels kennen we het kunstje natuurlijk: ook nu is er nog loze ruimte en is de vaas niet ‘vol’. Er kan nog fijn zand bij; daarna kan er nog water bij en dán nog kan er een kilo zout aan worden toegevoegd: dat vult tenslotte ook de ruimte tussen de watermoleculen. Maar dan is de vaas, ook voor Covey, echt vol.
 
Tjokvolle agenda
Natuurlijk gaat het hier niet zomaar over een vaas, maar over de manier waarop we met onze agenda omgaan. Die is in de regel aardig vol, maar we weten –met wat herschikken en schuiven- toch steeds weer een plekje te vinden voor een onverwachte klus. Net zolang overigens, tot die agenda echt tot de nok toe vol is en alle ‘inter-moleculaire ruimte’ is opgevuld. Als er dan toch nog iets bij moet, klotst het water –dat ons al aan de lippen stond- over de rand. Het is een mooie, tot de verbeelding sprekende metafoor.
 
Werk te over, tijd tekort
Het wordt ook nog leerzaam, als we nu eens andersom te beginnen. De vaas moet eerst weer leeg en bij het opnieuw vullen beginnen we met het zoute water. Dan gaat het zand erin, daarna het grind en tenslotte moeten we ons voorstellen dat de keien er weer in gaan. Lukt dat, is de vraag.
Nee, er zullen één of twee keien overblijven. Omdat we bij de eerste poging de steeds overblijvende ruimte opvulden met kleinere objecten, ging het toen wel. Doen we het andersom, dan is er geen materie die in de loze ruimte kruipt en houden we grote brokken over.
 
Afrekenen op resultaat
Wat wil Covey ons laten zien? De keien in zijn verhaal stellen kerntaken voor. Het zijn de belangrijkste taken, namelijk die welke de essentie voor de functies van uw medewerkers vormen. Op basis van die kerntaken rekent u ze als leidinggevende platgezegd af. Hoe groter de brokken, hoe essentiëler ze voor hun resultaat zijn. Het zoute water staat voor de ‘kun jij even…’-klusjes die binnenklotsen, hun tijd opvreten en niet bijdragen aan de resultaten. Ze zouden zich moeten concentreren op de grote keien, minder op het grind en al helemaal niet op het zoute water.

 
 Doorsturen    3 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
 

Laatste weblogs

  Aandachtspunten bij het ontwikkelen van visie
  Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
  Zo regisseer je het begin van jouw presentatie (video)
 
reacties
 
Elisabeth  |   | 
17-02-2009
 | 
18:00 uur
Leuke metafoor, ik heb ze al gebruikt in mijn werk, en uitgelegd aan mijn team maar het is leuk het nog is te lezen.
Elisabeth
Suzanne  |   | 
18-02-2009
 | 
07:53 uur
Leuke metafoor die ga ik gebruiken voor mijn thema-middag ''werkdruk te lijf''

Suzanne
John  |   | 
18-02-2009
 | 
22:06 uur
Dag Suzanne, bedankt voor je reactie!
Als je een korte maar bondige inleiding zou willen, kijk dan ook eens bij deze link; deze workshop verzorgen we ook op locatie!
Met enthousiaste groet,
John Vrakking | daVinci - Orde op Zaken

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Is uw volgende zakelijke leaseauto een Tesla?
reacties
Record aan kwetsbaarheden zorgt voor meer innovatie in cybersecurity (1) 
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers (1) 
Werknemer neemt vrij voor ziek huisdier (1) 
Werven van nieuwe medewerker kost meer dan 4. 000 euro per persoon (1) 
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe (2) 
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties (1) 
Porsche 911 Speedster heeft een prijs (1) 
top10
Tja, je kunt natuurlijk alles wel relativeren!
Krapte arbeidsmarkt neemt verder toe
Slecht functionerende collega’s grootste stoorzender op het werk
Vijf technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen
HR heeft nauwelijks invloed op de scholingsintentie van medewerkers
Tempo Team, KPN en Pathé genomineerd voor Email Awards 2019
Aanhoudend tekort aan technici stagneert groei organisaties
In Nederland solliciteren vooral flexibele, leergierige en nauwkeurige mensen
Rijksoverheid heeft informatiebeveiliging en IT-beheer nog niet op orde
'Flexibele workforce heeft onvoldoende kennis en vaardigheden in huis'
meer top 10