zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Miskend Talent of Gemist Talent?

Door: Ad de Beer,   11-12-2008,   08:56 uur
 

In de jaren ’80 maakte Maarten Spanjer furore door als "Miskend Talent" een voetballer, overtuigd van zijn eigen talent, maar steeds niet gescout door de profclubs. Iedere uitzending van Voetbal 80 vertoonde hij enkele voetbalkunstjes en klaagde hij over het gebrek aan aandacht van de scouts. Het resultaat mocht er zijn, Spanjer brak door als acteur, humorist en entertainer. Zijn talent werd bevestigd.

Talent scouts


In de bedrijfstak "vermaak", sport, entertainment, kunst, wordt steeds actief gescout naar Talent, tegenwoordig vaak in de vorm van TV programma’s als Idols, de X-Factor, Holland got Talent, Op zoek naar Josef en zo voorts. Voetbalscouts struinen wereldwijd de velden af op zoek naar dat ene talent dat hun clubs groot of liever nog, rijk zal maken. Ouders sturen met dezelfde bedoelingen kinderen naar sportclubs en audities, in de overtuiging van het talent van hun kroost en de hoop op materieel geluk.
Dat het ontdekken van talent zelfs voor professionele talentscouts niet zo makkelijk is, is overduidelijk. Hoewel we dankzij TV shows aan Gerard Jolink, Marco Borsato, Jamai en Jim gekomen zijn, horen we van een veelheid winnaars van dit soort shows nooit meer iets. Van alle opvolgers van Cruyff horen we weinig op niets. Waar is Dennis Schulp gebleven, een van de nieuwe Cruyffs? Knopper speelt bij ADO, niet echt een topclub. Van Der Gun, ook ooit de hemel in geprezen doet het wat beter bij Utrecht en Martijn Reuser slijt zijn dagen, na een paar jaar RKC bij NAC. Klaas Jan Huntelaar werd te licht bevonden door veel scouts en mag nu zijn kunsten in Madrid gaan vertonen. Bij mij, in het vierde van een onbeduidend clubje, waar ik hoogtij vierde door als keeper iedere keer de tien te halen, doorgelaten ballen dus, speelde een jongen die gescout werd door Ajax, ook hij was een nieuwe Cruyff en ja, hij kon voetballen, maar hij kon de druk van het profvoetbal niet aan. Na een jaar kwam hij terug, veel ervaringen rijker, nog meer illusies armer.
De talentscouts van de profclubs letten namelijk meestal alleen maar op het voetballende vermogen van kinderen. Op andere competenties wordt niet of nauwelijks gelet. Co Adriaanse, altijd een beetje tegendraads, dat hoort bij de "van Gaal school" had en heeft wel oog voor andere dan alleen de voetbalcompetenties van spelers. Samen met een partner bouwden we voor Co een competentiemanagement systeem waarin vele spelers zijn opgenomen en waarin ook persoonskenmerken waren opgenomen. Dankzij deze kennis kon en kan Co spelers beter maken, al lukte dat met de eerder genoemde Dennis Schulp niet echt.

Niet alleen talent
Naast talent speelt ook persoonlijkheid ook een rol om mensen succesvol te maken. En als goedbetaalde talentscouts daar regelmatig de plank misslaan, waarom zouden eenvoudige leidinggevers en managers van bedrijven dan perfect in staat zijn talenten te ontdekken? Daarom lopen er op de wereld vele talenten rond die nooit tot ontplooiing komen. Een geweldige verspilling van menselijk kapitaal.
Ook in uw bedrijf loopt miskent talent rond, u kent ze wel, ze staan steeds te zeuren over een betere baan, hebben commentaar, lopen weg omdat elders het gras groener is en vaak bent u blij dat ze eindelijk weg zijn. Einde van het gezeur. Soms heeft u ze een kans gegeven en blijken ze ineens toch niet over het verwachtte talent te beschikken, met alle bekende drama’s als gevolg. En soms, heel soms, blijken ze inderdaad over talenten te beschikken en hebben ze een geweldige toegevoegde waarde voor uw bedrijf. Maar ook komt het voor dat u talent meent te zien in mensen, de harde werker die uitblinkt in zijn vak, steeds bovengemiddeld scoort bij beoordelingen en u besluit hem te belonen met die geweldige carrière stap, hij mag chef worden. Daarna gaat het snel berg afwaarts. De prestaties zijn ondergemiddeld, het rendement slecht, en u kunt niet anders dan uw lieveling van zijn functie af te halen. Drama alom. De talenten van de man lagen en liggen op een ander terrein dan U had voorzien.

Gemist talent
In bedrijven en organisaties zijn veel talenten aanwezig. Uit onderzoek blijkt dat ca 10% van de medewerkers potentials zijn, mensen die, eventueel op termijn en na scholing, een breder takenpakket aankunnen. Op de 1000 medewerkers zijn pakweg 100 potentials. Van de 100 vermeende potentials komen er ca 30 op een verkeerd positie terecht, omdat er een verkeerde inschatting is gemaakt van hun talent of persoonlijkheid. Wat dat betreft zijn bedrijven en organisaties vergelijkbaar met de vermaak industrie.
Wat is het gevolg? Miskent talent raakt gedemotiveerd. Gemist talent, dat niet echt staat te roepen om erkenning of herkenning, vaak omdat ze zelf hun talent niet kennen, verpietert in een functie die niet echt bij hun past. Het bedrijf verspilt talent en kapitaal. Enerzijds omdat het miskende talent niet duidelijk gemaakt kan worden waarom ze niet over de talenten beschikken die ze menen te hebben, maar meer nog omdat het gros van het werkelijke talent gewoon niet wordt opgemerkt. Of omdat de organisatie niet is ingericht om het talent tot volle wasdom te laten komen. Frank Demouge, momenteel een begeerde spits, was ooit bij NEC het grote talent. Door blessures, veelal ongelukkig, kreeg hij het stempel blessure gevoelig te zijn. Hij zakte af naar de bodem van het betaalde voetbal. Vorig seizoen werd hij als pinchhitter door Willem II gecontracteerd. Dit jaar staat hij een team dat zijn kracht kent en gebruikt. Daarnaast is hij door Bombarda, ook ooit een grote spits, opgeleid met name in zijn loopbewegingen en tactisch inzicht. Het resultaat is de voetbalkenner bekend, hij staat op dit moment tweede op de topscorers lijst, even onder El Hamadoui, die vorig jaar nog een van de grootste miskopen van AZ heette te zijn. Talent komt pas tot volle wasdom als de omgeving klopt, de organisatie zich aanpast aan de mens, als gericht wordt getraind en geschoold op talent.

Hoe talent te vinden en te ontwikkelen
Maar, hoe kunnen we als bedrijf die verborgen talenten opsporen? Op de eerste plaats door gericht te zoeken naar talenten, niet alleen door leidinggevers, want ook als ze al oog hebben voor talent missen ze veel verborgen talenten. De scoop van mensen is te beperkt om alle persoonskenmerken te kunnen ontdekken. Het is daarom beter om medewerkers te testen. Er zijn goede tests in de markt die, zeker als ze in combinatie worden ingezet, een zeer goede indicatie geven van talent.
Op de tweede plaats goede, op de persoon gerichte opleidingen en trainingen. Investeringen in mensen, zeker als ze gericht zijn, renderen beter dan de beste beleggingen.
Ten derde, door een organisatie te bouwen gericht op ontwikkeling, geen strakke en rigide functieprofielen, maar mens specifieke takenpakketten. Per slot komt het maar zelden voor dat een medewerker perfect in een functieprofiel past. Dan besteden we tijd en geld aan het trainen van de zwakke punten van deze mensen, terwijl we geen gebruik maken van de sterke punten van mensen, alleen maar omdat die niet in het functieprofiel staan. Gerichte ontwikkeling van bestaande talenten rendeert vele malen beter dan steeds maar weer scholen en trainen op zwakke punten, waar geen talent voor is.
Bepaal op welke functieniveaus U nieuwe medewerkers aantrekt en welke functieniveaus in beginsel door interne doorstroming worden bezet.

Nawoord
Is het opzetten van een dergelijk systeem te duur? Probeer dan eens met incompetente mensen te werken. Met de verkeerde mensen op de verkeerde posities. Want dat is het verschil tussen het kampioenschap, de middenmoot of de onderste regionen van de competitie.
Winnaars zijn winnaars omdat ze talent willen ontdekken en ontwikkelen.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10