zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Tips om toch een hoge Gouden Handdruk te krijgen.

Door: Ad de Beer,   11-09-2008,   12:50 uur
 

Nu de kogel door de kerk lijkt te zijn en er tussen de sociale partners een akkoord is om geen akkoord te sluiten over het ontslagrecht, maar slechts een grens wordt gezet aan de hoogte en duur van een ontslagvergoeding,  is het voor iedereen die € 75.000 of meer verdient (en ook krijgt) zaak om deze regeling te gaan omzeilen. Onderstaand een paar tips.


1. Bent U lid van een managementteam maak dan gebruik om een arbeidsovereenkomst waarop de CAO niet van toepassing is af te sluiten. De meeste CAO’s kennen deze uitzondering. Let erop dat de belangrijke artikelen wel van toepassing blijven.


2. Neem in uw arbeidsovereenkomst een regeling op waarbij de schade bij onvrijwillig vertrek wordt vergoed.  Vergeet de kosten van de leasebak niet!
3. Neem in de arbeidsovereenkomst een wachtgeld regeling op, een regeling die de WW voor een bepaalde tijd aanvult tot bijvoorbeeld 90% van uw laatstverdiende salaris
4. Maak een deel van uw salaris belastingvrij, bijvoorbeeld door een onkostenvergoeding op te nemen. Let wel, de fiscus kan dit controleren, maar als u net boven de grens van 75.000 euro dreigt te vallen, is dit wel een goede optie.
5. Indien uw bedrijf een vestiging in het buitenland heeft, overweeg een (eventueel fictieve) overplaatsing naar deze vestiging. Let wel op de regels voor ontslagvergoedingen in het buitenland.
6. Wil uw werkgever uw arbeidsovereenkomst niet aanpassen, dan weet u hoe laat het is. Ga meteen solliciteren.
Uiteraard kunt u altijd contact opnemen voor advies.

 
 Doorsturen    9 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michel  |   | 
11-09-2008
 | 
16:48 uur
Beste Ad,

Ik heb nog een aanvullende (gouden) tip. Stimuleer iedereen om zoveel mogelijk te klagen over de torenhoge salarissen!

De grap is dat sinds al het gekrakeel over deze 'schandalige beloningen' de salarissen van topbestuurders exponentieel zijn gestegen.

De verklaring is heel erg simpel. Stel u hoort dat iemand anders in een vergelijkbare functie veel meer verdient dan uzelf. De maakt jaloers, niet waar? En wat doe je dan? Uiteraard hogere salariseisen stellen, jezelf duurder verkopen onder het mom van ''Want dat is nu eenmaal wat er in de markt voor wordt betaalt!'' En je wilt er snel bij zijn. Want eenmaal verworven rechten pakken ze je niet snel af.

Het bewijs hiervoor vind je in de VS. Daar zijn de salarissen van de topbestuurders veel sneller gestegen in de periode dat men er breed aandacht aan begon te besteden.

Ad de Beer  |   | 
11-09-2008
 | 
18:09 uur
Die vergat ik nog even ja, deden we vroeger bij de pensioenen ook. Vraag als je de bui al ziet hangen een verdubbeling van je salaris aan. Dan krijg je toch twee jaarsalarissen mee.

En zo zien we maar, al is de wetgever nog zo snel, de maatschappij achterhaalt hem wel.

Zijn wij nou zo slim???

Meer hierover op het symposium ''is ontslag taboe in Nederland'' waar ik mijn standpunten zal uiteenzetten.
H irsel  |   | 
12-09-2008
 | 
08:08 uur
bah, stelletjes centenneukers. Er is meer in het leven dan geld hoor. En dat terwijl er mensen zijn, die amper kunnen leven. Die moeten in een jaar zien rond te komen van wat jullie in een maand verdienen. En dan ook nog jullie premies ophoesten voor de www.
H irsel  |   | 
12-09-2008
 | 
08:15 uur
p.s. Ik hoop dat er ooit een virus komt, waar alleen dit soort lui als jullie vatbaar voor zijn. Dan blijven tenminste de fatsoenlijke mensen over.
Ad de Beer  |   | 
12-09-2008
 | 
14:57 uur
@ H Irsel,

De enige die onfatsoenlijk zijn zijn de polici die trots verkondigen dat ze helemaal niks hebben weten te bereiken.
De mensen die echt de dupe zijn van de lafheid van de overheid, de flexwerkers, blijven echt in de kou staan.
Wat betreft mijzelf, als zelfstandig interim manager betaal ik sociale premies en heb ik nergens, dus echt helemaal nergens recht op. Geen werk is geen eten.
Je laatste opmerking zie ik maar over het hoofd. Hij is zo kenmerkend voor jullie soort mensen.
Michel  |   | 
12-09-2008
 | 
20:56 uur
Geachte heer / mevrouw Hirsel,

Kennelijk bent u heel goed in het vellen van morele oordelen op basis van zeer weinig gegevens. Dus nodig ik u uit om een beslissing te nemen in het volgende hypothetische geval.

Er zijn twee medewerkers onder uw verantwoording werkzaam. De nieuwe regeling is inmiddels tot wetgeving verheven. Dwz. medewerkers die minder dan Euro 75.000 per jaar verdienen hebben recht op de oude kantonrechtersformule en mensen boven dit bedrag hebben recht op maximaal 1 jaarsalaris.

Beide medewerkers hebben evenveel dienstjaren onder hun gordel (30 jaar). De ene medewerker verdient Euro 74.000 en de ander Euro 76.000 per jaar. Hun verdiensten voor het bedrijf zijn gelijkwaardig. U moet (helaas kan niet anders) een van deze mensen ontslaan, wetende dat de ene een veel hogere ontslagvergoeding ontvangt dan de andere. Van wie neemt u afscheid en kunt u dit ook motiveren?

Ik ben benieuwd naar uw moreel hoogstaande oordeel!

PS. Ik wens u tot in lengte van jaren een fantastische gezondheid toe.
Firstsummer  |   | 
13-09-2008
 | 
11:46 uur
Weer een regeling die kant noch wal raakt.....
Waarom niet een maximum jaarsalaris vaststellen waarover een vertrekpremie berekend wordt.
Voorkomt in ieder geval belachelijke toestanden
B  |   | 
13-09-2008
 | 
14:11 uur
Inkomensnivellering is voor het gros van de 'working class' een utopie, hoezeer de overheid dit ook probeert in de hand te werken.

Nieuwe regelingen omtrent het ontslagrecht werken averechts...dit wordt eens te meer duidelijk na het lezen van dit artikel waarin nauwgezet alternatieve methoden worden omschreven om het ontslagrecht te 'omzeilen'.

Ondanks dat dit artikel niet bepaald bijdraagt aan een oplossing in het - mede door de overheid - geschetste probleem (en mijns inziens zelfs aanspoort tot licht frauduleus gedrag), denk ik dat het goed zou zijn dat iedereen eens onder ogen ziet dat salarissen van topbestuurders tot stand komen/gebaseerd zijn op het principe van marktwerking.

Diegenen die alsnog hun twijfels hierover hebben, zou ik de volgende vraag willen voorleggen: waarop zijn de exorbitante jaarsalarissen van topvoetballers gebaseerd?

Met vriendelijke groet.
Remy D.  |   | 
6-02-2009
 | 
15:04 uur
350 Antwoorden over de gouden handdruk op bovenstaande Url!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10