zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Ontslag: recht of krom?

Door: Ad de Beer,   16-06-2008,   11:12 uur
 

De commissie Bakker, die door dit kabinet is ingesteld om met aanbevelingen te komen voor de arbeidsmarkt problematiek zal vandaag aan de regering rapporteren.

De voorstellen


Het is inmiddels een publiek geheim dat de commissie voor zal stellen de pensioenleeftijd te verhogen naar 67 jaar en de ontslagwetgeving in zijn geheel af te schaffen. Indien een werkgever een medewerker wil ontslaan, dan moet hij hem (of haar) 6 maanden doorbetalen en daarbij de medewerker helpen een nieuwe baan te vinden. Bedrijven zouden dan beter hun best doen om overtollige medewerkers elders te gaan plaatsen om zo de kosten van het doorbetalen te kunnen besparen.

Maar wat zal er gebeuren?
De eerste vraag die rijst is of deze coalitie dit voorstel over gaat nemen. Eerder al bleek dat met name Bos een beetje op de McKinsey toer, de commissies die hij instelt moeten wel met een advies komen dat hij heeft geformuleerd. Dat bleek al bij de rapportage over de beleggingspolissen. Daarnaast is het maar de vraag of de achterban van Bos gelukkig is met dit advies. En om verder verlies van zetels te beperken zal Bos weer graag zijn oren naar de achterban laten hangen.
Het is dan ook niet onvoorstelbaar dat het kabinet de commissie Bakker terug gaat sturen om het huiswerk over te doen. Niet omdat het advies niet goed is, maar vanwege partijpolitieke redenen.  Met als resultaat dat werkgevers, maar ook potentiële werknemers met de gebakken peren blijven zitten.

Of is het beter zo?
Zou het niet beter zijn om ontslag gewoon over te laten aan werkgevers en werknemers? We komen er samen toch wel uit? De angst voor Amerikaanse taferelen is ongegrond, de Nederlandse werknemer is mondig genoeg.
Of laten we het toch maar weer over aan een overheid die niet verder komt dan het instellen van werkgroepen en commissies, maar geen besluit durft te nemen vanwege partijpolitieke overwegingen? Terwijl ook deze commissies veronderstellingen poneren waar elk zinnig mens meteen een spontane lachbui van krijgt. Want geloven ze nu echt dat werkgevers hun best gaan doen om mensen te plaatsen? Gewoon uitbetalen, want 6 maanden is, inclusief de opzegtermijn, een goedkope oplossing, veel goedkoper dan het ABCtje dat de kantonrechter nu hanteert.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
poll
Een nieuw ontslagrecht is:
 
Onzin, het gaat allemaal best zo
Misschien wel leuk
Erg hard nodig
 
 
 
Over de auteur:
Ad de Beer is een gedreven all round business coach en interim manager die organisaties helpt om vanuit de kracht van mensen verbeteringen te realiseren. 
Het losmaken van de kracht van mensen is een voorwaarde voor bedrijven en organisaties om succesvol en te zijn en optimaal te presteren. Zijn bedrijf F-ektief Business Coaching begeleidt bedrijven in deze processen.
Over veranderen door mensen schreef hij het boek “klantgericht veranderen”. 
Ook is hij een onderhoudend spreker over diverse onderwerpen.
Ook is hij eigenaar van Interim-anders, agamedes, zzp-marktplaats.eu en de community managersenondernemers.nl
telefonisch is hij te bereiken op 0612724659
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Marco  |   | 
17-06-2008
 | 
13:38 uur
Het probleem is dat er sowieso iets moet gebeuren om naar de toekomst toe onze welvaart te kunnen blijven borgen. Daar hoort ook een constante her-eiking t.a.v. de vaste patronen en afspraken bij.

Praktisch gezien denk ik dat zes maanden doorbetalen inderdaad niet veel actie van werkgeverskant teweeg zal brengen: uitgaand van een modaal inkomen is € 20.000 snel afgeschreven. Het zou interessant worden wanneer je daar een bonus bij kan verdienen als bedrijf wanneer het je wel lukt iemand aan ander werk te helpen. Maar ik hoor al iemand fluisteren dat je dan zal zien dat bedrijven geld gaan verdienen aan het vermarkten van personeel.

Amerikaanse toestanden: dat is een beetje kort door de bocht. Ja, daar kan je makkelijk op straat komen te staan (''8.000 man ontslagen bij XYZ''), maar wat minder vaak wordt verteld is dat die bedrijven ook net zo makkelijk mensen aannemen. Verder is de arbeidsmoraal anders: carrieres lopen vaker op en neer en men pakt eerder een baan aan op lager niveau wanneer dat zo even uitkomt.


 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10