zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Werken een feest!

Door: Jos Arets,   16-12-2007,   18:16 uur
 

Natuurlijk is werken niet voor iedereen een feest. Maar het is slim niet uitsluitend de nadruk op stressbronnen te leggen. Ga na waar jij in het werk energie van krijgt (energiebronnen). Een uitstekende basis om werken als een feest te ervaren. Met positieve gevolgen voor de organisatie en uiteraard voor jezelf!

Is werken wel of geen feest voor jou? Een vraag, die veel verschillende reacties op roept. Variërend van ‘ja natuurlijk’ tot ‘wat een domme vraag… Ik werk toch zeker niet voor mijn plezier’.


 
Natuurlijk is werken niet voor iedereen een feest. Toch biedt werken mensen vaak meer dan ze denken. Het is niet voor niets dat grote groepen worden voorbereid op hun aanstaande pensionering. Een cursus volgen om niets te kunnen doen? Inderdaad. Het valt niet mee om een goede dagindeling te vinden als je niet meer werkt. Om toch het gevoel te hebben met iets zinvols bezig te zijn. Of om gewoon ergens bij te kunnen horen.

Energiebronnen
Mensen kunnen letterlijk energie uit hun werk putten. Dat worden energiebronnen
genoemd.  Een energiebron is iets waar jij letterlijk energie door krijgt. Je wordt er vitaler door; krijgt meer levenskracht. Een energiebron is een heel persoonlijke zaak. Mensen krijgen van verschillende factoren energie. Dat kan variëren van de behoefte ergens bij te horen tot de trots om voor een bepaalde organisatie te mogen werken.                  
 
Voorbeelden van energiebronnen op het werk:
· jezelf kunnen ontwikkelen;
· voldoende mate van zelfstandigheid;
· sociale ondersteuning (door collega’s);
. sociale verbinding (intern- en extern);
. humor;
. geleverde prestaties;
· communicatie.
 
Bedenk het hier om veel voorkomende voorbeelden gaat van energiebronnen. Of het voor jou ook een energiebron is, dat bepaal je alleen zelf.
 
Effecten van energiebronnen
Energiebronnen hebben een positie invloed op je functioneren. De energie, die je dan uit het werk haalt, heeft onder andere tot gevolg dat je:
· een probleem sneller als een kans ziet;                    
· je meer bekwaam (competenter) voelt;
· met meer concentratie werkt;
· creatiever wordt;
· productiever bent;
· met meer plezier werkt.
 
Tips
· Misschien heb je twijfels of iets wel een energiebron is. Let er dan op of je door de energiebron bekwamer wordt, productiever bent, met meer concentratie en plezier werkt of dat je creatiever bent.
· Je kunt niet teveel energiebronnen hebben. En het is ook niet vreemd als jouw energiebronnen anders zijn dan die van collega’s.
· Het is niet gek of verkeerd als je geen energiebron op je werk hebt. Wel is het dan verstandig om advies te vragen aan een coach. Je loopt namelijk een verhoogd risico op teveel negatieve gevoelens / stress over je werk.
· Het is een mogelijkheid om ook als team een top 5 van energiebronnen op te stellen.
· Het is aan te raden om de team top 5 van energiebronnen onder deskundige leiding op te stellen als je vermoedt dat er problemen in het team zijn of kunnen ontstaan.
 
 Reflectie
· Waar krijg jij en je team energie van op het werk?
· Hoe is het mogelijk energiebronnen in je werk te onderhouden?
 
Heb je prettige of minder plezierige ervaringen op je werk? Zie jij de energiebronnen nog wel voldoende? Mail s.v.p. je ervaringen.

 
 Doorsturen    7 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Jos Arets - CEO van Tulser 


·      Architect van toekomstbestendige oplossingen om mensen & organisaties meetbaar met 70:20:10 oplossingen beter te laten presteren.
·      Auteur van boeken met het doel hrd te versterken zoals '70:20:10 naar 100% performance', ‘Kostbaar Misverstand; van training naar business improvement’ en ‘Liever (g)een training’.
·   Samen met Charles Jennings en Vivian Heijnen heb ik het 70:20:10 Institute opgericht om dit gedachtegoed in cocreatie met onze collega's in de wereld te verspreiden en te verbeteren.   
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Niek Heining  |   | 
17-12-2007
 | 
10:54 uur
Werken is een feest! Je moet er wel zelf de verantwoording voor nemen!

Sommige feesten zijn saai. Ik kan mij 'feesten' herinneren waar iedereen op een vaste plaats zat, gebakje en koffie op tafel: wat een feest. Iedereen was er aan gewend en leek het goed te vinden. Degene die probeerde het ijs te breken, werd de nar. Dit soort feesten ontberen een ceremoniemeester!

Op een bruisend feest gebeurt er altijd wat. Je kunt je voor dat feest laten uitnodigen. Neem aktie, geloof in jezelf! Coaching kan een geweldige voorbereiding zijn op het feest, zodat ook jij je in het bruisende feest kunt storten.
John Jurgens  |   | 
17-12-2007
 | 
13:17 uur
Het leven (dus ook werken) is een feest,
je moet alleen zelf de slingers ophangen.
Loesje
Jos Essers  |   | 
17-12-2007
 | 
13:35 uur
Inderdaad, werken is een feest. Als je van je hobby je vak kunt maken, als je geweldige collegae hebt, als je fantastische resultaten boekt dan is toch drie van de vijf (werk)dagen carnaval. Dan blijft er één dag over om áf te schminken en een dag om weer nieuwe kleren voor het volgende feest uit te zoeken. Plus als bonus twee dagen met je gezin, je familie of vrienden. Fantastisch toch.! Niet dan???
E.P. Oudshoorn  |   | 
18-12-2007
 | 
10:10 uur
Voor mij zijn mensen mijn grootste bron. Ik krijg energie als ik er voor kan zorgen dat de medewerkers waar ik verantwoordelijk voor ben weer met plezier aan het werk zijn.
Gertruud J. Smit  |   | 
18-12-2007
 | 
11:16 uur
Ik vind werken ook een feest: uitdaging, blijven leren, leuke collega's en eindeloze kansen... en er komt geen eind aan!

Maar hoe neem je vakantie van een feest???

Ingrid Krut  |   | 
20-12-2007
 | 
08:14 uur
Mooi beschreven : ik MAG gaan werken ipv het te moeten. Als de stress weer in me kruipt, dan denk ik vaak terug aan mijn werkloze periode waar ik inderdaad ook moeite had een juiste dagindeling te vinden en een voldaan gevoel te hebben aan het eind van de dag. Stress omzetten in een uitdaging en uiteindelijk van elke dag een feest maken : het kost dezelfde moeite, maar de beloning is zoveel groter !
Ik wens iedereen een fantastische dag toe en een feestelijk werkvol 2008 !
Ingrid
phpm van zutphen  |   | 
23-12-2007
 | 
14:31 uur
Het is voor mij een feest als je ziet dat jou mensen met plezier hun werk doen,dan kom ik met een feestgevoel thuis,als er een kink in de kabel zit is dat gevoel er niet en ben ik uitgeput.Met het gevolg dat ik er de volgende dag er voor moet zorgen dat het voor mij en voor hun weer een feestdag word

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (2) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
Vier best practices voor een transformatie van finance
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel
meer top 10
vacatures
meer vacatures