zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Domme blinde Indiërs en de olifant

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   29-05-2007,   05:58 uur
 

Wie wil niet bekend staan als een wijs mens? Terwijl we zoeken naar wijsheid worden we geconfronteerd met veel onzin. En dat is weer goed, dan moeten we daar weer over nadenken en neemt de wijsheid toe. Maar herkennen we onzin, in bijvoorbeeld die beestenverhalen die coaches en consultants gebruiken. Kent u dat verhaal van die wijze blinde Indiërs en de olifant? Die Indiërs waren helemaal niet wijs.

 
 Doorsturen    5 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
t.duursma  |   | 
4-06-2007
 | 
16:16 uur
alleen al door op de domheid van dit verhaal te wijzen blijkt hoe zinnig deze verhalen kunnen zijn.
Ingrid Kraai  |   | 
10-06-2007
 | 
17:35 uur
Wat ik zo lees over de mens, in dit geval de Indiërs, sta ik er niet echt versteld van. Als we deze situatie om zouden draaien weet ik zeker dat de olifant het wel zou doen, het verkennen van de mens en het doorgeven aan zijn soortgenoten. Het zijn zeer intelligente dieren die kennis aan elkaar doorgeven en zo waterbronnen e.d. terug kunnen vinden. De olifanten wisten van te voren dat de Tsunami kwam en besloten het hoger op te zoeken waardoor ze toeristen, mensen dus, van de dood hebben gered. Zo zie ik veel bij dieren en een groot verschil is tussen de mensen en de dieren dat ze wat vaker hun snavel dicht houden! Het is niet alleen het elkaar bevragen maar echt luisteren naar iemands hoogste lied is voor veel mensen erg moeilijk. Hun eigen verhaal of een "mening" die nergens op gestoeld is wordt eruit gekwaakt. Als ik deze mensen ontmoet denk ik "Hij/zij is als een haan die denkt dat de zon opgaat om hem te horen kraaien.
martijn aslander  |   | 
14-06-2007
 | 
16:19 uur
er is net een boek uit, met als titel, de hele olifant, van marja de vries. Een boek over wijsheid!
heer G. van der Wagt  |   | 
15-06-2007
 | 
01:58 uur
Als een gedegen manager is het juist je taak uit verschillende bronnen informatie op te vragen. Als je deze informatie vervolgens in het juiste perspectief plaatst kun je pas kennis verkrijgen. Bovendien wordt er in managementkringen ook vaak een voorbeeld aangehaald over miscommunicatie geillustreerd door plaatjes waar een marketeer/strateeg/klant verschillende ideen hebben hoe schommel te maken. Door communicatie en reflectie is dit eenvoudig te voorkomen.
Paul Fransen  |   | 
9-11-2009
 | 
12:38 uur
Jammer dat meneer Aart alleen de klok heeft horen luiden, maar niet goed weet waar de klepel hangt. Het verhaal is niet gebaseerd op een gedicht van een Amerikaan uit 1878, maar is vele eeuwen ouder en kent zijn oorsprong in een soefi-parabel. Het is ook bekend binnen het hindoeisme en aanverwante religies. Het verhaal geeft uitleg aan een belangrijke kerngedachte van het soefisme, over de onkenbaarheid van de (volledige) waarheid voor de individuele mens, de zinloosheid om erover te ruzien en het belang van wederzijdse interesse in elkaars zienswijzen. De conclusie die meneer Aart ons aanbiedt is dus conform de oorspronkelijke parabel: 'iedereen heeft gelijk en een stukje van de waarheid'. De onzin die meneer Aart herkent ('als ze wijs zouden zijn zouden ze hun bevindingen delen') is precies wat de oorspronkelijke parabel ons wil leren. Helaas is dat deel weggelaten in de uitleg van meneer Aart, wat noch zijn eigen wijsheid, noch die van de Indiers ten goede komt. Want als je verhalen half vertelt of verdraait, worden het al snel onzinverhalen, waar we niet echt wijzer van worden!

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10