zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

One Hundred and Eighty!!!

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   05-01-2007,   05:29 uur
 

Raymond van Barneveld is sinds 2 januari wereldkampioen darten. Niet iedereen vindt het een leuke sport, maar toch bleven veel mensen tot middernacht kijken wie zou winnen. Wat ik leuk vind aan darts is dat, net als met andere volks- en vaardigheidsspelen, je direct resultaat ziet. Het doel is duidelijk, en je weet meteen je score.

Geblinddoekt darten


Stel je nu de volgende situatie voor, en vraag je af of je die herkent:
Je ziet een aantal mensen enthousiast darts spelen. Zelf heb je het nog nooit gedaan en je vraagt of iemand het je wil leren. Eén van de mensen stapt naar voren en doet je een blinddoek voor. Je krijgt 3 darts in je handen en hij zegt dat je moet gooien, waarbij hij je aanmoedigt met: ‘Zet ‘m op’ en ‘Je kan het’.
Je gooit 3x en je hoort mensen praten en wat lachen. Je krijgt weer 3 pijltjes in je handen gedrukt en gooit opnieuw. Dat gaat zo een aantal keren door. Dan vraag je: ‘Hoe doe ik het?’ En ze vertellen je: ‘Nou, niet gek voor een beginneling. Je gooide 2x in het bord en de rest vloog tegen de muur.’
Zou je ook niet direct de lol in het spel verliezen en het pijltje erbij neergooien?

Van nature willen mensen wel resultaten boeken. Behalve Barney wordt niemand betaald voor darten en toch doen velen het graag. Maar dan wil je natuurlijk wel de regels kennen, het doel helder voor ogen hebben en weten wat de resultaten zijn. Als je kunt zien wat je doet, dan weet je wat je goed doet en waarop je bij moet sturen.

De vergelijking met ons werk is natuurlijk snel gemaakt. Mensen moeten helder zicht hebben op de doelen en zoveel mogelijk directe, accurate, niet-bedreigende en ongefilterde feedback krijgen. Met een blinddoek voor zou zelfs Raymond van Barneveld niet kunnen winnen en ook hij zou de pret verliezen.
Ik heb een aantal keren mogen werken met bedrijven die een zogenaamde ‘open boekhouding’ voerden. In één bedrijf werd deze tegelijkertijd ingevoerd met een nieuw bonussysteem. Het doel van de ‘open boekhouding’ was dat iedere medewerker dagelijks informatie kreeg over de individuele - en de teamprestaties, op die aspecten van het werk, waarmee de werknemer de bonus kon beïnvloeden. Het is natuurlijk een hele klus om een dergelijk systeem in elkaar te zetten, maar ik heb gezien dat het kan en dat het motiverend werkt.

Hoe is het met de feedback die u geeft of krijgt? Lijkt het meer op darten met een blinddoek of met open vizier? En wie schreeuwt in uw organisatie ‘One Hundred and Eighty!’ als een topprestatie wordt geleverd?

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10