zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Angst doet kopen

Door: Phil Kleingeld,   04-02-2021,   12:14 uur
 

Angst

Als je gisteren niet meer bij de je digitale bankrekening kon komen, voor gesloten deuren bij je bank kwam te staan, je geen euro’s meer uit de flappentapper kon trekken, bankpasjes en creditcards niet meer werkten en je geen geld in huis had, hoe zou je dan nu in je levensonderhoud voorzien?

Je realiseert het je misschien niet, maar angst is goed voor een biljoenen omzet! Dat is duizenden keren een miljard aan doekoes. Neem alleen maar de omzet in voedingssupplementen. Die bedroeg in 2020 ruim 135 biljoen dollar en Covid doet daar naar verwachting in 2021 ruim 10% bij! We hebben het dan nog niet over de meestal kostbare bom- en tornadobestendige schuilplaatsen, de miljarden alarminstallaties in huizen en bedrijven, de verzekeringspremies, de wapens die privé en door landen worden aangekocht, de voedsel- en watervoorraden die worden gekocht zonder ze direct nodig te hebben en ga zo nog maar even door.Schaarste drijft
Angst is een van de krachtigste koopmotieven waar marketeers slim op inhaken. Mensen zijn bang om ziek te worden, gewond te raken, voor binnenvallende vijanden en dieven, als de dood om kostbare bezittingen kwijt te raken, van honger te sterven en Joost mag weten waarvoor wij nog meer bang voor zijn.

We lopen ons niet dagelijks grote zorgen te maken over alle ellende die een mens kan overkomen want veel van de genoemde angsten kopen wij gewoon af via de aanschaf van producten en diensten. Als we daar het geld voor hebben. De 6 andere manieren om jouw koopgedrag te beïnvloeden laten we verder even buiten beschouwing.

Schaarste is een van de grootste drijfveren, zo niet de grootste, die achter angst verscholen gaat. We zagen dat bij de uitbraak van Corona gebeuren. Hele volksstammen kochten karrevrachten met wc-papier, paracetamol, water en blikgroenten en de prijzen rezen de pan uit. De schaarste aan mondkapjes leverde hetzelfde beeld op. Ons onderbewuste, verantwoordelijk voor waarschijnlijk 99% van alle beslissingen die we nemen, wordt handig door marketeers beïnvloed om ons vooral de indruk te geven dat een bepaalde dienst of bepaald product schaars is en om die reden moet worden aangeschaft. Exclusiviteit bereik je ook door een hoge prijs. We weten dat gratis niets kan zijn en dat een merkparfum erg duur is, ook al zijn de productiekosten vaak niet meer dan 1,50 euro. (De vloeistof is het goedkoopste onderdeel. Het flesje is het duurst!)

Wat zou jij doen?
Terug naar de vraag bovenaan dit artikel. Wat is jouw antwoord? Onder alle inzendingen verloot ik 11 exemplaren van mijn boek ‘Een blind paard kan niet fout lopen’. Daarin kun je lezen hoe je je angsten kunt overwinnen, schaarste tegen te gaan of gewoon te accepteren en, als je van plan bent nog eens de Camino de Santiago of een andere lange afstand te lopen, je er de nodige voorpret aan kunt beleven.

Stuur jouw reactie, met je contactgegevens, naar info@rentapen.nl. Je hebt daar tot 18 februari de tijd voor. Ik ben benieuwd!

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Phil H. Kleingeld is auteur, ghostwriter en columnist, Onder de naam Rent-a-Pen verzorgt hij workshops in hedendaagse digitale en analoge communicatievormen waaronder sociale media. Phil is daarnaast spreker en auteur van 24 boeken op het gebied van zakelijke communicatie zoals netwerken, verkoop, telefonische communicatie, relatiebeheer, time management, marketing en schriftelijke communicatie.

Een van de specialisaties van Phil is het verzorgen van workshops over sales gerelateerde onderwerpen als Neuroselling, Storytelling en Offertes omzetten in opdrachten. 

Hij is te volgen op Twitter , LinkedIn, Instagram
 

Laatste weblogs

  Dat coachen is ook niet alles.
  Hoe boost je de vitaliteit en verbondenheid van je team(s)?
  Het gaat straks echt anders op het werk
 
reacties
 
m van ipenburg  |   | 
8-02-2021
 | 
18:24 uur
Beste PHIL, wil je vragenlijst invullen (altijd leuk) maar zie geen link?

Hoor graag van je
Groetjes,
Maria

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
E-learning laten ontwikkelen? Let op deze tips!
reacties
Vijf actiepunten voor een geavanceerde data-analytics-strategie voor de toekomst (1) 
Zo toegankelijk zijn websites waar je belangrijke zaken regelt (1) 
Young Professionals ervaren steeds meer stress (1) 
Twee na grootste stijging werkgelegenheid ooit  (1) 
Nederlanders meest gierig: consumenten betalen steeds minder voor verzending (1) 
Een compromis tussen werk en levensgeluk? Nee, bedankt! (1) 
Bedrijven kunnen veel winnen door klant te verrassen met hun service (1) 
top10
Zakelijk reizen na corona: grote behoefte aan ‘grenzeloze benefits’
Werkgevers zien welzijn als topprioriteit bij terugkeer naar kantoor
Nederlandse arbeidsmarkt kent aankomend kwartaal grootste stijging werkgelegenheid sinds 2003
Ruim zeventien procent meer arbeidsconflicten dan voor de pandemie
Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
Online neemt de rol van de papieren folder langzaam over
Jongeren werken aan gezonde wereld en energietransitie tijdens de Tech Day
Nederlanders maken zich zorgen over veiligheid elektronische handtekening
Nalatigheid beveiligen softwareontwikkeling moet gevolgen krijgen
Groeipijnen en structurele onzekerheden zetten rem op economisch herstel
meer top 10