zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach

Door: Pieter Frijters,   07-10-2019,   00:16 uur
 

Nederland telt bijna 4500 burn-outcoaches, allemaal met een eigen aanpak. Dat zorgt voor keuzestress. Want: welk hersteltraject is voor jou het beste? Zes tips die je helpen om een beslissing te nemen.

1. Ga niet over één nacht ijs


Zodra je burn-out bent, loop je kans dat je huisarts of Arbo-arts je doorverwijst. Maar we zijn allemaal uniek. Het is raadzaam om jezelf eerst goed te oriënteren. Laat je daarom niet zomaar iets voorschrijven, maar volg je innerlijke kompas. Het negeren ervan is namelijk één van de belangrijkste oorzaken waarom je überhaupt opgebrand thuis zit, of tegen een burn-out aanhikt. 

2. Kies voor ervaring
Iemand zonder aantoonbare ervaring laat je niet jouw geld beleggen. En bijvoorbeeld ook geen openhartoperatie uitvoeren of een vliegtuig besturen. Je wilt dat die persoon een ervaren specialist is. Dit mag je van een burn-out coach eveneens eisen. Informeer hier dus naar. Is de coach daarnaast ook ervaringsdeskundig, dus zelf ooit burn-out geweest? Dat biedt een meerwaarde. Omdat hij of zij precies weet wat jij doormaakt. 

3. Zoek een methode die bij je past
De tijd dat er maar één keuze is om te herstellen van burn-out, is allang voorbij. En dat is niet voor niets. Want als de aloude psychologische aanpak bij iedereen aan sloeg, zou er geen ruimte zijn geweest voor nieuwe initiatieven. Online kun je je informeren over uiteenlopende trajecten. Heb je bijvoorbeeld een ‘niet lullen maar poetsen’ mentaliteit? Dan zal je je thuis voelen bij een dito aanpak. En is een lang traject van gesprekstherapie niet aan jou besteed. 

4. Leer van de ervaring van anderen
Over welke burn-out oplossingen zijn anderen positief en waarom? Je vindt het antwoord als je op zoek gaat naar referenties op de websites van verschillende coaches. Kijk of er reacties zijn van cliënten waarin jij jezelf herkent en waarin zaken naar voren komen die jou positief triggeren. Veel coaches benoemen op hun site geen specifieke doelgroep. Uit de referenties kun je toch vaak opmaken dat zij die (onbewust) wel hebben. En dus ook of jij daarin past. 

5. Vind een coach met wie het klikt
Op een goede website is altijd een ‘over mij’ te vinden. Als je deze leest, voel je vaak al of je ‘iets’ met iemand hebt of niet. De tone of voice van de website draagt daar ook aan bij. Is er een video van de coach? Dat geeft nog meer houvast. Maar ga niet alleen daarop af. Pak eerst eens de telefoon om meer te weten te komen en laat je gevoel spreken. Het is de bedoeling dat jij je bij je toekomstige coach op je gemak voelt.

6. Vraag een gratis oriënterend gesprek aan
Een goede coachpraktijk zal je graag vrijblijvend informeren. Omdat het voor beide partijen van belang is om uit te vinden of er een klik is en of het aangeboden traject jou als gegoten zit. En zal je dus nooit willen overhalen of onder druk zetten.

Ook mijn aanpak zal niet iedereen aanspreken en ik wil ook niet met iedereen aan de slag. Ik was zelf burn-out en ontwikkelde 26 jaar geleden noodgedwongen een methodiek tegen burn-out. Ik hecht aan een extreem hoog slaagpercentage. Dat bereik ik uitsluitend door te werken met een specifieke doelgroep. 

Conclusie: de klik tussen coach en burn-outer plus kennis en ervaring bepaald een belangrijk deel van het resultaat.

Pieter Frijters
Burnoutcoach.nl

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke ''sneltraining'' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Onlangs verscheen 5 jaar ouder, 10 jaar jonger met bijbehorende website 5-10.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Reinier van Dalfsen  |   | 
17-10-2019
 | 
12:18 uur
Ik ben persoonlijk erg fan van organisaties die wat te kiezen hebben. Als er maar 1 coach is, dan moet je echt geluk hebben dat er een klik is. Persoonlijk heb ik veel gehad aan mijn traject en mijn coach bij Liberi.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10