zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)

Door: Pieter Frijters,   17-03-2019,   22:37 uur
 

Je woont een presentatie bij van een collega. Een kei in zijn vak. Zijn nieuwe plan is briljant. Ook het stappenplan is waterdicht. Toch blijf je naderhand zitten met een heel ander gevoel. En niet alleen jij. Het overtuigde niet, de presentatie. Oorzaak: verboden stopwoorden.

Dat het gebruik van stopwoorden een presentatie er niet boeiender op maakt, dat weten we allemaal. Dat het irritant kan zijn, ook. De spreker gebruikt ze te pas en te onpas. Zonder zich ervan bewust te zijn.



Maar waar haast niemand bij stilstaat is dit: veel stopwoorden vallen in de categorie twijfeltaal. En zetten niet aan tot actie. Ze ondermijnen je autoriteit en overtuigingskracht.

De proef op de som
Stel dat ik het volgende tegen jou zeg: 

‘Eigenlijk zou een presentatietraining een goed idee voor je zijn. Ik hoop dat het nuttig is. We gaan proberen om jouw presentatie skills te verbeteren. In principe krijg je na afloop een certificaat.’

Dat komt niet erg overtuigend over, toch? Maar dit wel:
‘Een presentatietraining is een goed idee. Het is nuttig voor je. We verbeteren jouw presentatie skills. Na afloop krijg je een certificaat.’

Krachtig en overtuigend
De vier stopwoorden die ik in mijn voorbeeld heb gebruikt zijn: eigenlijk - proberen – hopen – in principe. Omdat deze het meeste worden gebruikt. Zonder de impact ervan te beseffen.

Want:

Eigenlijk betekent dat er een ‘maar’ is en is een twijfelwoord.
Proberen betekent dat je er niet vanuit gaat dat het per se zal lukken.
Hopen betekent dat je er geen invloed op hebt.
In principe betekent dat het niet altijd zo is.

En ja, zodra je deze woorden schrapt, verbetert elke presentatie. Je boodschap is ineens helder, duidelijk en resoluut. Je komt krachtig over en overtuigt.

Ik raad je aan om bij jezelf na te gaan of je verboden stopwoorden gebruikt. En deze te schrappen uit je vocabulaire. Je kunt ook aan anderen vragen om je erop te wijzen.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke ''sneltraining'' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Onlangs verscheen 5 jaar ouder, 10 jaar jonger met bijbehorende website 5-10.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
WordPress site  |   | 
29-03-2019
 | 
17:29 uur
Ik ben het hier helemaal mee eens!

Toevoeging: wat mij betreft mag het woordje 'als' ook zo min mogelijk worden gebruikt. Als roept een verkeerd idee op van wanneer het gaat gebeuren. Meer als; stel dat het gebeurt. In plaats van 'als' vind ik dat we 'wanneer' moeten gebruiken. Je geeft aan dat het gaat gebeuren, alleen niet specifiek wanneer.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10