zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Meer rust en overzicht in uw werkdag door. . . 4 simpele tips die werken

Door: Wout Plevier,   18-09-2017,   21:55 uur
 

Het grootste deel van ons gedrag is automatisch. We reageren onbewust op impulsen in en buiten onszelf. Heel vaak zijn we daardoor niet present. We missen super focus. In dit artikel: hoe opereert u meer vanuit rust en ontwikkelt u uw focus? Ik geef u 4 tips, die u zeker 67% tijd besparen. Waarom? Omdat u uw zaken dan veel sneller voor elkaar krijgt en meer tijd krijgt voor ontspanning, inspiratie, leren, lezen, uw hobbies, uw gezin en andere belangrijke dingen. Het lijkt namelijk soms alsof we elke vorm van invloed op eigen tijd, denken en handelen kwijt zijn.

Lijkt, want natuurlijk kunnen we de invloed op ons eigen gedrag en denken vergroten. De basis is dat u snapt hoe u de leiding weer terugneemt over uw controlekamer.Dat vraagt focus, en iedereen heeft geregeld moeite met focussen, waardoor de aandacht afdwaalt naar eerst ogenschijnlijk belangrijke zaken die later toch onbelangrijk bleken te zijn.

Er zijn hele hordes mensen die hun werkdagen afsluiten met: ‘Wat was het druk, maar wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan? Ik ben niet eens toegekomen aan de belangrijke zaken.’ Super focus aan betekent òf bewust beslissen òf in de juiste flow handelen! Dit betekent dat ze die dag te weinig bewust beslissingen hebben genomen. Beslissingen over zaken die echt belangrijk zijn en die zorgen voor de juiste focus. Beslissingen bepalen echter uw toekomst. Het zijn de beslissingen waar u op focust, de beslissingen welke betekenis u daaraan meegeeft en de beslissingen wat u concreet besluit te doen, die bepalen waar u uitkomt.

Lastig?
Dat dit lastig is, komt doordat het brein te maken heeft met twee tegengestelde modi, die continu met elkaar concurreren: het dwalende brein en het gefocuste brein. De modus van het dwalende brein zorgt ervoor dat de focus vervliegt en overgaat in een continue stroom van overvloeiende gedachten.

Superfocus Het maakt dat u minder present bent. Het is een soort rusttoestand van uw brein, waar u onbewust in schiet op het moment dat u niet echt een doelmatige taak te doen hebt. Het zorgt er ook voor dat u tijd krijgt om op te laden en uit te rusten. Daarom werken powernapjes zo goed: u laadt dan even bewust in deze staat op. De modus van het gefocuste brein leidt tot een focus op het afmaken van één ding tegelijk, waarbij u juist niet afdwaalt. Het wordt geactiveerd door uzelf inspirerende doelen en vragen te stellen en deze op te delen in haalbare kleine stapjes. U komt hierdoor steeds meer in de super focus stand.

De vier tips voor super focus
  • Neem in uw dag minimaal 3 momenten om rust in te plannen, zodat u uw focus kunt herstellen. Skip daarbij het multitasken en focus op 1 (mini-)taak doen en afmaken. Singletasken is het credo!
  • Beslis en wek 100% engagement met  uw doel op. Zorg dat uw doel al snel tot de eerste resultaten kan leiden. Affirmaties aan het begin en einde van de dag helpen. Maar het is ook een fysiek activiteit. Iemand die 100% power opwekt om ervoor te gaan, bereikt vaak ook zijn doel.  Slechts weinigen voelen met regelmaat hoe 100% betrokkenheid aanvoelt. Dit is een onbeschrijfelijk gevoel. U bruist van de energie en start uw dag ermee, vervult uw dag ermee en eindigt voldaan. Lukt dit altijd? Natuurlijk niet. U heeft ook wel eens een lagere emotie en een lager humeur. U krijgt echter de vrijheid in denken om zelf praktisch bij te sturen als het een keer tegenzit.
  • Creëer een omgeving van plezier bij de dingen waar u op wilt focussen. Kortom, een mens die èn plezier krijgt, èn een omgeving die hem positief daarin empowert, èn zijn talent daarbij mag gebruiken, heeft nagenoeg geen discipline nodig om in gang te komen en blijven.
  • DOE super focus. Dit betekent letterlijk: DOE de juiste dingen die u dichter bij uw doel brengen. Skip alles wat u daarbij kan afleiden. Verplaats leuke afleidende dingen naar een specifiek moment, waarin u daar wel 100% op mag focussen! Zet eventueel een timer om binnen een bepaalde tijd een specifieke taak af te krijgen. Deel een grote taak op in kleine babystapjes. Beloon uzelf na succes voor uw inspanning.
  • Door dit toe te passen traint u uw focus spier. U wordt er elke dag beter in. Zet hem op en wilt u zich verder ontwikkelen?
  • Dan zijn de FridayBiytes iets voor u. Korte filmpjes van 1,5 minuut vol inspiratie en een leerzame les die u productiever maakt. U vindt ze hier>>

    Ps in oktober/ november start de SLiM! training die deelnemers dit soort praktische dingen leert: U wordt stressvrij, persoonlijk krachtig, leert gefocust te werken op uw talent en met veel meer plezier en bezieling. Resultaat? U wordt 100% fit, gefocust, en stressvrij. U activeert uw nr. 1 talent en leert te werken en leven met veel meer plezier.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Corona-klagen
  Kort door de bocht coaching?
  Cruciale beroepen of toch de 3 P’s?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: Segmentatie en profielverrijking in e-mail marketing
Je weet ongetwijfeld dat gesegmenteerde mailings beter aansluiten op je lezerspubliek en om die reden betere ratio’s scoren, maar waar moet je beginnen? Laat dit Spotler white paper je inspireren en op weg helpen.
Download het white paper
 
Lees verder
Geregistreerde Nederlandse elektrische auto's groeit alsmaar door
reacties
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg (1) 
Corona-klagen (1) 
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’  (2) 
(Wanneer) geven we elkaar weer een hand? (2) 
Digital nomad heeft behoefte aan persoonlijk contact met community (2) 
Autobezit voor Nederlanders nog belangrijker in coronatijden (1) 
Helft Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekering (1) 
top10
Vier redenen waarom het nieuwe werken beter is
Werkend Nederland wil aan de leasefiets, fiscale regels en onwetendheid sta-in-de-weg
Skillspaspoort gaat cv vervangen
Werkende ziet digitaal werken als ‘nieuwe manier van werken’
Bedrijfseconomisch ontslag: wat nu?
Onderzoek naar communicatie in crisistijd: laat vooral van u horen!
Respons jongeren op direct mail hoger dan oudere generaties
Vacaturetrend: op weg naar herstel
“Digitale les heeft positieve invloed op prestaties leerlingen”
Consumentenuitgaven in juni nog steeds tien procent lager dan in 2019
meer top 10