zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Ervaart u stress? Vier praktische tips voor meer Persoonlijke Grip!

Door: Wout Plevier,   16-03-2017,   13:44 uur
 

Niet iedereen is bezield. Sterker nog, in Nederland lopen velen onbezield, oftewel met de ziel onder de arm, rond. Nog erger, ons land behoort al jaren tot de meeste depressieve landen ter wereld met afgelopen jaar een record van 4,9 miljoen uitschrijvingen van anti-depressiva! Aan de andere kant zijn we ook te vinden in het rijtje van de gelukkigste landen.

90 procent van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn en we staan daarmee op plek zes wereldwijd. Ook zeggen op dit moment 69,9 procent van de medewerkers tevreden te zijn. Een contradictie puur sang. Daarom...hoe kom je in vier stapjes nou van stress naar meer bezieling en daarmee ook naar meer persoonlijke grip in jouw leven? We zitten in een mooie stijgende lijn, dus op naar meer positiviteit.Bezield?
Bovenstaande video is even bedoeld om u te inspireren. U ziet veel vrolijke mensen. Het beeld dat we ook zien bij geluk. Toch is dit vaak anders. Slechts 12% van de Nederlandse werkende bevolking is bezield. Maar 26,4% hoog gemotiveerd voor zijn werk. Vorig jaar zijn er 4,6 miljoen uitschrijvingen geweest van anti-depressiva ter waarde van een totaalbedrag van 171 miljoen euro.

Het is u inmiddels duidelijk, het onderzoek naar bezieling geeft een behoorlijk diffuus beeld. Maar uiteindelijk bent u geen land, maar een individu dat alle mogelijkheden in zich heeft om aan de eigen knoppen te draaien, zodat u bezield raakt en blijft.

Via uw zintuigen krijt u iedere dag een ongelofelijk grote hoeveelheid ruwe data binnen, die allemaal doorgestuurd worden naar uw brein en daar gefilterd worden. Aan het overblijfsel wordt vervolgens betekenis gegeven in de vorm van emoties, oftewel actiesignalen. Die emoties bepalen uw humeur en vervolgens bepaalt dit weer uw gedachten en gedrag dat u vertoont.

Negatieve gedachten elimineren bezield leven en werken.
Dit lijkt simpel maar…. alleen het simpele feit dat we die gedachten enorm serieus nemen en beschouwen als de werkelijkheid en enige waarheid, zorgt er juist voor dat vaak de bezieling verdwijnt. We belanden in een sneltrein met allemaal wagonnetjes van gedachten en emoties en vaak voelt daardoor ons leven en werk helemaal niet zo fijn en bezield aan.
Bezieling

 
Word meer bewust
En juist daar zit de crux: wees u bewust dat gedachten maar gedachten zijn en dat als u zich realiseert dat deze gedachten uw trein op gang kunnen brengen, dan is het goed om het in geval van negatieve emoties ook even daar bij te laten. Verzwelg niet, praat uzelf niets aan, neem de gedachten waar en voel de emotie en beweeg dan verder de positieve kant op. U zult merken dat u dan meer in het leven staat en meer momenten van flow en rust zult ervaren.

Rust en regelmaat geeft flow
Want als u dat bent, rustiger en meer in een flow, kunt u vervolgens keuzes maken en de beslissing nemen hoe u ermee omgaat: op de automatische piloot of met het stuur van uw eigen bezieling zelf in handen! Dat leren we mensen in in onze whow op 30 maart 2017. En... ervaring leert dat het mensen heel veel inspiratie, hoop en daadkracht geeft om ergens vol te gaan. Het is een simpele les, dus vier tips...

Vier tips naar meer bezieling en minder stress
  • Vertraag regelmatig uw tempo en ga regelmatig van uw ‘snelle’ naar uw ‘langzame’ brein. Pols hoe het gaat met uw bezieling, uw balans, uw energie en of u al toe bent gekomen aan datgene wat werkelijk belangrijk voor U is. Is het nog niet gelukt? Stuur dan bewust daarop bij.
  • Neem uw beslissingen meer bewust overwogen. U polst eerst wat u intuïtie en gevoel u aangeeft. Vervolgens neemt u kort de tijd om de consequenties van uw beslissingen te overzien. Het lijkt een beetje op scenariodenken: als ik route a neem, waar leidt dit dan heen. Als ik route b neem, waar leidt dat dan heen? De kwaliteit van uw beslissingen en de consequenties van uw beslissingen worden hierdoor beter. Uw beslissingen bepalen immers uw toekomst. Het is de beslissing waar u op besluit te focussen, de beslissing welke betekenis u eraan meegeeft en de beslissing wat u besluit te gaan doen, die uw toekomstige bestemming bepalen.
  • Creëer elke dag één of meerdere momenten waarin u iets doet (met anderen of alleen), waar u werkelijk blij van wordt. Lees een boek, voer een goed gesprek, maak bewust de heerlijkste maaltijd klaar, knuffel intensief met uw kind, complementeer bewust een collega. Niet denken, maar DOEN is het credo!
  • Train uzelf in een krachtige fysiologie, een inspirerende mimiek en positief taalgebruik. De kwaliteit van de gevoelens die u consistent ervaart bepalen immers hoe ju zich voelt. Uw gevoelens beïnvloeden uw gedachten en visa versa. Deze twee elementen bepalen hoe u zich gedraagt, hoe u loopt, hoe u communiceert en hoe u omgaat met stressvolle situaties. Uw brein maakt geen verschil tussen werkelijkheid en fictie. Door een krachtige fysiologie aan te nemen, positief taalgebruik te gebruiken en focus op kansen en mogelijkheden te leggen, maakt uw lichaam positieve hormonen aan: oxytocine, serotonine, dopamine. U voelt zich dan positief en u wordt dan wat u denkt. Uw lichaam voorziet u gewoon van de goede stofjes voor meer bezieling. Het omgekeerde is ook waar: loop ineengezakt, focus op de dingen die misgaan, praat hierover negatief met uzelf en anderen en uw lichaam maakt adrenaline, noradrenaline, en uiteindelijk ook het meester stresshormoon cortisol aan. U wordt hierdoor gestresst. Het credo is derhalve "fake it and your brain will make it (de juiste hormonen). Train uzelf in een positieve instelling. Problemen en stressoren zullen er altijd zijn. De wijze hoe u er tegenaan kijkt, hoe u zich daaronder voelt en hoe u zich gedraagt heeft , kunt u voor een groot deel wel degelijk beïnvloeden.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Last van terminale serieusheid? Ga spelen!
  Waarom lopen ze nu weer weg?
  Zo erkent u gemaakte fouten!
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren  (1) 
Investeren in vitaliteit sleutel tot aantrekken en behouden van talent (1) 
Brussel pleit voor langer en vrijer zwangerschapsverlof (1) 
top10
Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
Bedrijfsportemonnee belangrijker dan ethisch kompas
De toekomst van een AI-gebaseerd bedrijf
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers
Bedrijven tonen sterke weerstand tegen technologische transformatie
Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor
Vijf tips om nieuwe medewerkers doeltreffend te onboarden
Aanbod valse vaccinatie- en testcertificaten op Darknet en Telegram stijgt met 500 procent
Onderwijs grootste prioriteit voor Nederlanders
NBBU: SER-akkoord leent zich voor voortzetten gesprekken uitzend-cao
meer top 10