zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De beste vijf manieren om ‘nee’ te zeggen

Door: John Vrakking,   11-02-2016,   16:02 uur
 

Lang niet iedereen kan ‘nee’ zeggen. Daardoor laten ze zich allerlei klusjes opdringen waarvoor ze eigenlijk geen tijd hebben. Dat brengt ze in tijdnood en dat weer komt hun eigen resultaat niet ten goede. Het ergste is dat het iets doet met hun zelfbeeld. Maar eigenlijk is het daar al mee begonnen.

Wie geen ‘nee’ kan zeggen, moet vaak onder ogen zien dat ’ie iets tegen z’n zin doet. Op het werk betekent het dat de dagen zich vullen met het uitvoerende werk van anderen. Die anderen weten ook feilloos wie er in de organisatie geen ‘nee’ kunnen zeggen en zo zijn steeds dezelfden de klos.


 
Geen individueel probleem
Dat gaat ver; uit eigen ervaring durf ik te stellen dat overspannen en burn-out geen individuele problemen zijn, maar van de organisatie als geheel. Het is een realiteit dat ze bij elkaar horen: de mensen die geen grenzen kunnen stellen en degenen die – misschien onbewust – grenzen telkens overschrijden.
 
Ruimte voor je zelf
‘Nee’ kunnen zeggen betekent ruimte voor jezelf, voor je eigen ambities en voor je eigen persoonlijkheid. ‘Nee’ zeggen tegen wat je niet wilt, levert op dat je ‘ja’ kunt zeggen tegen wat je wél wilt. Omdat jouw belangen er ook toe doen. Dat begint met het besluiten dat jijzelf er ook toe doet en dat je dan ook daadwerkelijk je plaats inneemt.
 
Probeer dit
Laten we nuchter zijn: ‘nee’ zeggen zit niet in je vocabulaire. We moeten het er dus insmokkelen. Dit zijn vijf tactieken om daar een begin mee te maken.
 
Weet waaraan je je eigen tijd wilt besteden
Zorg dat je weet welke verplichtingen je zelf hebt. Wie geen overzicht heeft over zijn eigen werkvoorraad, kan redelijkerwijs ook niets weigeren. Pas als je weet welke van je eigen doelen tijd vragen, heb je dat overzicht. Maak een takenlijst en kwantificeer die.

Koop tijd
Zeg geen ‘ja’ en zeg geen ‘nee’, maar bied een in de tijd geplaatst alternatief. Zoiets als ‘ik heb er nu geen tijd voor, maar vrijdagmiddag heb ik ruimte’. Met de tactiek hierboven kan dat zelf realiteit zijn: als je dan toch wat tegemoet wilt blijven komen aan anderen, kun je er tijd voor afblokken. Passen ze daar niet in, dan hebben ze uiteraard pech. Wat het principe blijft staan: eerst jouw prioriteiten, dan die van anderen.

Anticipeer
Het zal me niets verbazen als je precies weet wie er vaak aanspraak maken op jouw tijd. Dat betekent ook dat jij niet altijd tegen iedereen ‘nee’ hoeft te zeggen. Het zijn er maar een paar die je slim moet leren ontwijken. Ik ken verhalen van mensen die zelfs met hun jas al aan van hun chef nog het verzoek krijgen om een klusje te doen. Aanpak: vraag vroeg in de week of je vrijdag nog iets voor ‘m kunt betekenen.

Zeg ja
Zeg ‘ja, maar…’ als je beleefd wilt weigeren. Zeg ‘ik wil dit graag voor je doen, maar nu komt het me slecht uit. Mag het vrijdag / volgende week / volgende maand?’. Of  ‘als ik tijd had, zou ik je graag helpen. Misschien kun je bij (..) terecht?’ Zo hoef je geen ‘nee’ te verkopen en geef je tegelijkertijd een goed advies cadeau.
 
Zeg nee
De meest simpele manier is te zeggen waar het op staat. Je hebt geen tijd, teveel ander werk of andere verplichtingen. Geloof het of niet: dit levert het meest respect op. Zeg er dan ook geen ‘sorry’ bij, dat doet er afbreuk aan.
Begin vandaag eens met één keer ‘nee’ te zeggen, tegen willekeurig iemand. Goed gevoel?
 
De beste tip
Mijn coachees die het woord ‘nee’ niet over hun lippen weten te krijgen, help ik met het volgende. Het begint met respect voor je eigen tijd. En daarmee met respect voor jezelf. In die basis zul je op zoek moeten naar het antwoord waarom jij geen ‘nee’ kunt zeggen. Want wat gelooft iemand over zichzelf, die geen ‘nee’ kan zeggen? Welke belemmerende overtuiging ligt er, dat de belangen van ieder ander voorgaan op die van jezelf? Die overtuiging is een gedachte die je bij je eigenbelang weghoudt. Vraag je af of die gedachte ‘waar’ is. Zo niet, laat dan maar los.
Mail me als je dat in je eentje niet lukt; ik heb drie simpele vragen voor je, waarmee je gemakkelijk en zonder moeite van die overtuiging afraakt. Of denk je dat je het in stand wilt houden?
 
Lees ook
- Wie geen ‘nee’ kan zeggen is zijwindgevoelig
- Hoe zorg ik dat ik mezelf aan mijn planning hou
- Mijn gratis e-boek ‘de Tijd aan jezelf’

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
 

Laatste weblogs

  Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
  De klant is koning, ook als u op vakantie gaat
  Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
Leer in 2 dagen ontspannen en overtuigend te presenteren
Spreekangst wordt ontrafeld en geëlimineerd. Ruim 14.000 professionals volgden eerder de 'Sneltraining ‘Spreken in het openbaar’ van Pieter Frijters. Rebels, open en ‘out of the box’. Kijk op Spreek.nl of bel 0182 631 232.
Lees verder
Een zakelijke lening afsluiten bij de bank? Bereid u goed voor
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Last van ongedierte in en rondom het bedrijfspand? Deze maatregelen kun je treffen!
reacties
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties (1) 
Wat leert Maarten van der Weijden ons over doelen stellen? (1) 
Tien excuses bij het aanhoren van klachten (2) 
Hoog tijd om aan de slag te gaan met het Klimaatakkoord (1) 
Vijf tips om customer feedback van vijfsterrenkwaliteit te krijgen (1) 
De kracht van stilte (1) 
Kan IT de populariteit van Virtual Reality bijhouden?  (2) 
top10
Nederlandse bedrijven minst flexibel in werktijden werknemer
Geef mensen een reden om positief op uw ideeën te reageren
De veranderingen op het werk van de afgelopen tien jaar
Aantal nieuwe cao’s zeer laag
Te weinig loon voor één op de vijf werkenden
1,2 miljoen Nederlandse huizen slim beveiligd
Explosieve toename Emotet malware
Kwaliteit bestuursverslag laat te wensen over
Nederlandse bedrijven lopen achter in het implementeren van opkomende technologieën
Autovakantie: spannendste situaties en grootste irritaties
meer top 10