zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Heb je Werkstress zelf in de hand?

Door: John Vrakking,   16-11-2015,   09:11 uur
 

Stress op de werkvloer is nog steeds beroepsziekte nummer 1. Daarmee wordt niet de gezonde druk bedoeld waaronder we juist prettig presteren, maar negatieve stress. Meer dan een miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op overspannenheid of burn-out en daarmee op verzuim. Het psychisch verzuim van de één, vergroot ook nog eens de werkdruk bij de anderen in de organisatie.

Wat is het?


Werkstress treedt op bij een slechte afstemming tussen eisen en kenmerken van de werksituatie en de capaciteiten en behoeften van de medewerker. Feitelijk gaat het dan om controleverlies. Stress komt zo ook bij dieren voor: één van de bekendste experimenten deed Burrhus Skinner met ratten en duiven. Hij leerde ze hoe ze, door het indrukken van een schakelaar in hun kooi, invloed konden uitoefenen op de omstandigheden in die kooi. Toen hij de schakelaar verwijderde en de dieren ontdekten dat ze die mogelijkheid niet meer hadden, trad er zichtbaar en meetbaar stress op.

Verschillende oorzaken
In werksituaties zijn tegen die achtergrond tal van oorzaken te bedenken. Meestal passen ze in vier categorieën:
  • Arbeidsinhoud en werkwijze (wat moet er gebeuren en op welke manier),
  • Arbeidsomstandigheden (in welke situatie moet gewerkt worden),
  • Arbeidsverhoudingen (sfeer, collegialiteit en invloed) en
  • Arbeidsvoorwaarden (beloning, perspectieven en werktijdregeling)
Maar ook privéomstandigheden kunnen doorwerken in de werksituatie, zonder dat werk en privé bij uitval te ontvlechten zijn. Zo draait de werkgever bijna altijd voor de kosten van het verzuim op.

Bijkomende gevolgen
Bij langer verzuim lopen de kosten in de tienduizenden euro’s. Daarop zou dus kunnen worden bespaard als verzuim door werkstress zou kunnen worden teruggedrongen. En niet alleen daar zou winst uit voortvloeien, want stress en verzuim leiden er ook nog eens toe dat we er minder lang door leven. Organisaties verliezen hun slagkracht door dit verzuim en de gevolgen ervan door verloop, het weglekken van kennis en het opdrogen van ervaring.

Loslaten
Voor wie aan stress lijdt, is het heel belangrijk om te beseffen dat er een discrepantie bestaat tussen de huidige en een gewenste situatie. En of het veranderen van de bestaande situatie binnen de eigen mogelijkheden ligt. Een mooie uitspraak daarover is deze: ‘Als je met een probleem geconfronteerd wordt, los het dan op. Kun je het niet oplossen, dan is het kennelijk niet jouw probleem’. Met andere woorden: laat het los, als je er toch niets aan kunt veranderen.

Het besef laten groeien
Tot dat besef komen kan al veel stress voorkomen stelt Peter Ribbens, zelfstandig bedrijfsarts. Uit zijn praktijk weet hij dat werken energie genereert, maar dat ook kost. De balans daarin houden is voor velen lastig en dat terwijl het belangrijk is dat je keuzes maakt op basis van je eigen voorkeuren, waarden en normen. Dat geeft je een positief gevoel. Zelfregie, noemt hij dat.
Hij is bezig met de ontwikkeling van een app waarmee de gebruiker actief kan sturen op dat wat energie geeft in werk en privé. Meer daarover en over het Crowdfunding project waarmee hij bezig is, leest u hier.

Lees ook:

 
 Doorsturen    2 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Fiet Smeets  |   | 
24-11-2015
 | 
08:16 uur
Door visuele communicatie in te zetten brengt inzicht, rust, grip op eigen denken en handelen
Ad de Beer  |   | 
3-12-2015
 | 
08:43 uur
Eindelijk eens een artikel echt zegt waar het om gaat. Vrijwel alle werkstress is een gevolg van de manier waarop organisaties met medewerkers, mensen, omgaan.
Personeelszaken is druk met lifestyle, het verbannen van kroketten en die vervangen door radijs, mensen aanzetten tot bewegen, mensen betuttelen door zich te bemoeien met hun privé leven en privé zaken, terwijl het juist de rituelen waar personeelszaken aan verslaafd is, die de oorzaak zijn.
Functiebeschrijvingen die alleen maar uitgaan van wat een medewerker moet en totaal voorbijgaan aan wat een medewerker kan. De gesprekscyclus waarbij alleen over verbeterpunten wordt gesproken. Rigide procedures en zo voorts.
Daarnaast de organisatie van de processen. Een processtap, een taak, waarvan mensen de toegevoegde waarde niet zien leidt tot de perceptie van werkdruk, je doet iets maar er komt niks tastbaars uit je handen, je ziet niet wat het bijdraagt, bijvoorbeeld de geweldige bureaucratie in de Zorg.
Juist daardoor ligt de stress op de loer.
Takenpakketten aanpassen aan de medewerker, processen optimaliseren, zodat de niet productieve stappen verdwijnen, kleine ingrepen die de procductiviteit en kwaliteit doen stijgen én de kosten doet dalen.
Zou het niet beter zijn als P&O daar druk mee was?

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
Extra uurtje werken, lekker lunchen (1) 
top10
Checklist: Zieke werknemer begeleiden volgens Wet Poortwachter
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
Hoe groeit u mee met de klantverwachting in de B2B-markt?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft grillig
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
meer top 10
vacatures
meer vacatures