zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Als uw inspiratie helemaal weg is voor uw werk . .

Door: Wout Plevier,   13-07-2015,   12:40 uur
 

Deze week start ik met schrijven en opzetten van mijn multimediaal inspiratieboekje de PE factor! Dit vergt inspiratie, creativiteit, structuur en verbeeldingsvermogen om het zo leuk mogelijk te maken. Deze vorm van inspiratie heb ik nodig om een boek te maken. Maar Inspiratie op kantoor heeft echt iedereen nodig. En er is er naar mijn mening te weinig van! Lees hier de 7 tips om inspiratie op uw werkplek te activeren!

Is inspiratie werkelijk belangrijk?


Natuurlijk is dat belangrijk. Het is niet alleen mijn mening; ik heb stapels rapporten, onderzoeksgegevens klaar liggen ter onderbouwing. Maar eigenlijk weet u dit ook wel. U heeft in uw werk gewoon ook inspiratie nodig. Wist u dat slechts 21% van de Nederlander bezield is in zijn werk en dat maar 26%  van de werkende mensen 100% gemotiveerd is. 51% is zelfs negatief in zijn denken. Dus we zijn lekker kritisch met zijn allen. Maar dat is ook funest voor werken en voor de inspiratie en motivatie om te werken. Het roept ook de verkeerde hormoonbalans op in uw lichaam. U maakt noradrenaline, adrenaline, cortisol aan, waardoor u in staat van "fight" komt. En dat duurt meestal ook te lang! Door meer te inspireren maakt uw lichaam serotonine (voor leiderschap en zelfvertrouwen) en oxytocine (voor onderlinge verbinding en samenwerking) en dopamine aan (voor dat mooie en fijne geluksgevoel).  

Maar wat is het praktische nut daarvan dan?
U gebruikt het op uw werk om problemen flexibel op te kunnen lossen en om een goede onderlinge sfeer te creeeren. Iedereen werkt, naast geld,  namelijk nog om meerdere andere redenen. Ook dat weet u wel. Het is interessant te zien dat toch 54% van onze managers het personeel toch demotiveert. We hebben slechts 15% inspirerende en 14% ocoachende leiders in Nederland. Natuurlijk behoort u tot deze categorie, toch?  

Een belangrijke reden om te werken is voor veel mensen het gevoel te hebben, dat hij/ zij werkelijk waarde toevoegt aan het team en de organisatie. Richt u zich enkel op performen en resultaten halen, continue elkaar beconcurreren, dan dan wordt u gefixeerd. Veel kantoren en werksettings zijn nog niet ingericht om de optimale inspiratie te creëren. Mooi! Laten we daar zelf dan maar eens pro actief werk van maken!

Wat is het gevolg van een niet inspirerende werkomgeving?
Het gevolg: de lol verdwijnt, het spelen verdwijnt, het werkelijk verbinden met anderen verdwijnt, uw vermogen om creatieve oplossingen te verzinnen verdwijnt. Vergelijk het met een restaurant, daar komt u ook niet enkel voor het lekkere eten (lees de taken). U wilt ook in een fijne ambiance werken die u stimuleert.  Conclusie: iedere mens heeft creativiteit en inspiratie nodig. Creëert u het en legt u de focus op ontwikkeling van uw PI en PE (Positieve Instelling en Persoonlijke Effectiviteit), dan wordt werken en leven leuker. U wordt vindingrijk, vrolijker, maakt betere verbindingen aan, kan sneller en gemakkelijker oplossingen vinden en u ontwikkelt stamina: het vermogen om door te zetten.

We hebben dus inspiratie nodig of u nu voor de overheid, als ZZP-er of in loondienst voor een groot corporate bedrijf werkt, creativiteit en innovatie dienen een groot deel van uw dag te vullen. Vinden van nieuwe manieren om vindingrijkheid te worden om uw verouderde kantoor instelling te veranderen kan moeilijk zijn van tijd tot tijd. Het begint met bewustzijn dat u elke dag opnieuw kunt beginnen en hier de focus op legt: plezier, goede connectie, ontspanning, positieve sociale relaties, positieve instelling in denken en handelen, voldoende rust momenten en af en toe 30 minuten per dag in beweging. Emotion is immer a cause set in motion! Hier zijn zeven manieren om de inspiratie op het kantoor (terug) te vinden.

7 tips om inspiratie op kantoor te krijgen

Tip 1: lees geinspireerde woorden
Begin uw dag door het lezen van het werk van mensen die u bewondert. Of het nu een boek, blog of Twitter-account is, begin de eerste vijf minuten van uw dag met bemoedigende woorden die u inspireren. Start de dag daarmee fris, positief en fruitig.

Live kleur

Tip 2: herschik uw werkplek
Verplaats om de paar weken een paar items bv op uw bureau. Dit zal u om de monotonie te doorbreken in het kantoor. Mijn vrouw doet het thuis ook om de zo veel tijd. Mijn geheugenpaleis is dan wel aan gort, maar het verfrist de boel. Experimenteer ook maar eens met de verlichtings- en visuele instellingen op uw computer. In veel gevallen, kan een kleine tweak in pc/ mac u al aan inspiratie helpen.

Refresh your self!
Tip 3: gebruik natuurtaferelen
Gebruik natuurtaferelen in uw inrichting van uw kantoor. Een paar vakantiefoto's kunnen gelukkige herinneringen aanwakkeren, die ook weer uw plezier om te werken kunnen ontbranden. Om deze reden zijn agenda's of posters van natuurtaferelen een geweldige aanvulling op elke werkplek. Of het nu een foto van een boom, uw familie op het strand of een dier is, natuurscènes geven u de korte ontsnapping die u naar uw creatieve kant kunnen trekken.

Tip 4: activeer humor en lachen
Neem om de 30 minuten pauze. Een kort moment om humor te activeren is super goed voor inspiratie. Lachen is goed voor uw lichaam en zelfs nog beter voor uw creativiteit. Uw lichaam maakt serotonine, oxytocine, dopamine aan waardoor u zich ontspannen en gelukkig gaat voelen. Uw motivatie neemt toe en u wordt 3x zo productief en 2x zo gefocust. Zoe interactie op met collega’s, vertel een grap, geef wat complimenten weg, kijk naar een leuke blog, bekijk een leuk filmpje die met uw onderwerp te maken heeft. Er is genoeg te vinden en het verhoogt de productiviteit. Hebt u geen discipline? Zet dan een timer en houd u aan de afspraak. Anders eindigt 5 minuten in een uur.

Tijd win je met Wout Plevier

Tip 5: Clean desk, clean head
Ruim op. In dit geval berg items op die u toch niet gebruikt. Een open ruimte op uw bureau heeft een grote invloed op uw gedachteproces. Dus, als u het gevoel hebt gefrustreerd te zijn over een project, neem dan een paar minuten om uw pc/ bureau op te schonen. U zult verrast zijn hoeveel spanning en afleiding er verdwijnt als u af en toe deze eenvoudige taak verricht. Stelt u in uw hoofd iets uit. Pak het als eerste taak op de dag aan en ruim het op. Is het een grote taak? Deel het op in kleine stapjes en begin. Doe elke dag een beetje en beloon uzelf telkens als u een stap vooruit heeft gezet.

Persoonlijke Effectiviteit met Wout PlevierTip 6: Zet een stip aan de horizon en laat hem zien!
Maak uw doelen zichtbaar voor de mensen om u heen. Veel mensen weten niet waarom ze doen wat ze doen. Ze voeren gewoon taken uit. Geen wonder dat zo veel mensen niet gestimuleerd werken. De wet van resultaat en plezier zegt dat elke mens een stip op de horizon dient te hebben, omdat je dan herinnert wordt waarom je iets 40 uur per week doet. Maak dus een lijst met doelstellingen en hang die zichtbaar rondom je bureau. Hoe vaker jij en je collega’s deze doelen ziet des te groter de kans dat je ze ook zult gaan bereiken. De spiegelneuronen in uw brein vuren namelijk elke keer als ze de doelstellingen waarnemen. Dit werkt als een grote katalysator en motivator. Nog beter… maak een lifeboard, moodboard met foto’s en illustreer wat u wilt gaan bereiken. Praat erover met collega’s want dan steekt  u hen ook aan. De lijst moet realistisch zijn en gefocust zijn op bereiken van een handvol items. Elke mijlpaal beloont u zichzelf, hierdoor blijft u geïnspireerd om het beste van uzelf te laten zien. Uw "Waarom" wordt meer gekieteld, in plaats van uw "Wat" en "Hoe". Bekijk maar eens dit filmpje van Simon Sinek. Dit wordt nu veel bekeken maar mensen passen wederom weinig toe wat ze weten. Bekijk dus het filmpje en DOE!

Tip 7: geef meer complimenten!
Geef meer positieve feedback aan mensen in uw omgeving. We weten dat dit werkt maar doen het te weinig. Spreek met uw team af elke week in het werkoverleg complimenten te geven aan elkaar voor ieders bijdrage. Het klinkt on Nederlands maar voelt oh zo lekker. Hang complimentenringen op in uw werkruimte waar men elkaar gewoon wanneer men wil een compliment mag toerekenen door ze op te schrijven. U loopt de hele dag door het kantoor en het werkt enorm stimulerend.  Lofbetuigingen naar elkaar stimuleren en ontplooien weer uw creativiteit.

Routine en Simon Sinek
Als u deze tips tot een routine maakt, dan zult u zien dat de inspiratie en creativiteit bij uzelf en uw team weer terug komen. Er ontstaat een leuke sfeer, men wordt meer open naar elkaar, de onderlinge connectie neemt toe, de creativiteit ontplooit zich weer, u start weer met spelen. En dan komt er weer ruimte voor verwondering, ontspanning, creativiteit, trots zijn op elkaar, inspiratie, vrolijkheid, goede onderlinge verbinding, positiviteit. En wie wil dat nu niet?
Bekijk het volgende filmpje voor meer inspiratie!


Rust leren nemen met Wout PlevierFijne vakantie!
Ik wens u samen met mijn team een hele fijne vakantie toe. Veel plezier, geluk en inspiratie!

met attente groet,
Wout Plevier
www.woutplevier.nl

ps het volgende webinar persoonlijke effectiviteit start 20 juli. U leert hoe u meer focus, meer daadkracht en een betere balans ontwikkelt:)

Pps meer leuke en inspirerende blogs over Persoonlijke Effectiviteit vind je hier

 
 Doorsturen    6 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Annelies  |   | 
21-07-2015
 | 
11:42 uur
Leuke blog, Wouter! Zou ik je bron mogen weten van de percentages die je aanhaalt? Als werkzoekende voel ik me tot die 26% gemotiveerde werkenden aangetrokken en vind ik mijn vakgebied mateloos interessant. (Ik zou jouw data daarom graag gebruiken bij mijn argumentatie!)
Doet gelijk bij mij de vraag oproepen wanneer je dat dan nìet bent (niet bezield en ongemotiveerd). Want iedereen heeft wel eens een off day en als je eens probeert om een werkschema aan te houden tussen 09.00 en 18.00 uur, met een gezonde balans in werken en privé, maakt je dat dan minder gemotiveerd en/of bezield? Het verbaast me overigens niets dat er veel mensen iets doen dat ze niet leuk vinden. Ik lees graag je reactie!
Mayta  |   | 
20-07-2015
 | 
09:27 uur
Treurig, maar waar, de getallen die Wout noemt. Grote kans dat jij daar zelf onderdeel van bent (hoewel je ongetwijfeld de neiging zal hebben dat te ontkennen). Maar, het is nooit te laat om daar verandering in aan te brengen. En misschien is de zomer wel de mooiste periode om eens goed bij jezelf, jouw motivatie, inspiratie en energie stil te staan en de balans op te maken. En daar waar nodig stappen te zetten naar meer passie, power en effectiviteit! De 7 tips van Wout gaan daar zeker bij helpen!
Martijn van Andel  |   | 
22-07-2015
 | 
12:06 uur
Ik ben er vooral achter gekomen dat goed, natuurlijk licht erg belangrijk is. Sinds een tijdje werk ik met minder licht dan ik gewend was. Dit merk ik aan mijn humeur en productiviteit!
melissa  |   | 
10-08-2015
 | 
11:07 uur
Amai , ik verschiet van de cijfers qua motivatie en positiviteit. Maar het zal helaas zo wel zijn :(
Wout  |   | 
10-08-2015
 | 
12:12 uur
beste Melissa, dat zijn slechts feiten en het goede is zoals Mayta zegt: je kunt het elk moment veranderen. Dus na de vakantie gewoon lekker opnieuw beginnen!
Annelies  |   | 
10-08-2015
 | 
15:34 uur
Hi Mayta, ik begrijp je reactie niet helemaal goed. Bedoel je dat ik zomaar wel tot het vakje van mensen behoor die het niet leuk heeft in het werk? :-) Momenteel iemand belangeloos helpen vanuit mijn vakgebied en meedenken, zie ik toch wel als gemotiveerd zijn. Gr, Annelies

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10