zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Moe? Hoe krijgt u in twee weken substantieel meer vitaliteit - levensenergie?

Door: Wout Plevier,   21-01-2015,   09:18 uur
 

Stress, het wordt bijna een modewoord. Bijna, want er is wel degelijk iets aan de hand. Dit artikel gaat over hoe u snel weer vitaal kunt denken, handelen, managen en ook hoe u anderen dit kunt leren.

Het is eigenlijk heel simpel. De natuur brengt alles in balans. De enige die het verstoren zijn wij "denkende" mensen. U bent te dik? U heeft dan te veel gegeten en te weinig bewogen. U heeft te veel stress? U heeft zich te veel zich druk gemaakt en te weing de dingen gedaan die u doen ontspannen. De natuur is. Ik heb nog nooit een adelaar zien denken, laat ik eens wat harder fladderen. Ze nemen immers de thermiek. Leer de 6 tips en begin met ontspannen. U kunt het.Zonder u iets aan te praten, we hebben bijna 1 mln mensen met burn-out in Nederland, mensen slapen gemiddeld 1 uur en 20 minuten minder per nacht, 74% van de Nederlanders ervaart informatie overload. Veel mensen zijn langdurig ziek maar melden zich niet ziek uit angst voor ontslag. De hoogste tijd voor wat meer inzicht!Welke type mensen hebben meer last van stress?
 • perfectionisten
 • strebers
 • mensen die veel moeten van zichzelf
 • mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • mensen die goedkeuring en waardering van hun omgeving nodig hebben
 • de ja-zeggers
 • de niet assertieve mens
 • mensen die moeilijk hun gevoelens kunnen uiten
 • binnenvetters
 • de pessimisten
 
Waaraan herkent u stress?
Stress openbaart zich altijd door fysieke, mentale, gevoelsmatige en gedragssignalen.
 
Lichamelijk: hoofdpijn, brandend hart, pijn in de nek en rug, maagzweer, krampen, maagdarmstoornis, spierpijn.
Mentaal: concentratiestoornis, piekeren, slapeloosheid, geheugenverlies, ongegronde angsten, snel huilen of driftig zijn, overmatig bezorgd, hekel aan werk- en leefomgeving.

Stresstest
Bent u benieuwd hoe gestrest u bent, voer dan hier de stresstest uit en ontdek hoe u ervoor staat. Lees dan direct verder en activeer het volgende stappenplan! Of meld je aan voor de online gratis webinar van aankomende 11 of 18 februari om 10.00 uur. Wees er snel bij want vol is vol en we hebben een beperkt aantal plaatsen.

Wat kunt u nu direct doen om negatieve stress te verminderen?
 • Train uzelf in positief taalgebruik en het stellen van positieve en waarderende.
 • Eet de juiste vitaminen en slaap voldoende.
 • Zorg dat u voldoende beweging krijgt.
 • Zoek contact met ‘menselijke zonnetjes’.
 • Ontspan u geregeld en plan rustmomenten.
 • Los problemen op door niet te piekeren maar direct actie te ondernemen.
 • ...
 •  
  Wilt u wat diepgaandere tips over uw taalgebruik, voeding, ontspanning et cetera lees dan verder!
   
  Stap 1: train uzelf in positief taalgebruik
  U kunt uzelf trainen, door positieve woorden te gebruiken, vragen te stellen en te parafraseren. Nederlanders zijn kritisch. Dat brengt ons beste wel ver maar tegelijkertijd maakt het ons ook klagerig, zeurderig en over-kritisch. Probeer daarom uzelf te trainen in het realistisch bekijken van een situatie, waarbij u meer op een oplossingsgericht wijze een gesprek voert met uzelf en anderen! Stel ook positieve en waarderende vragen: Wat is de situatie? i.p.v. Wat is het probleem? Wat zijn de feiten? i.p.v. Waardoor is dat nu weer veroorzaakt? Vertel eens, waar zit je mee? i.p.v. Heb je weer zo’n bui?
   
  Stap 2 Eet voeding met de juiste vitaminen
  Voorop gesteld elke mens is anders, dus voeding staat altijd in relatie tot uw levensstijl en metabolisme. Alle tips zijn goede gemiddelden. Afhankelijk van uw levensstijl en mate van sporten et cetera dient u de voedingstips aan te passen.
 • De eerste tip is eet regelmatig. Niet te veel en niet te zwaar. Hierdoor kan glucose in uw lichaam eenvoudig afgevoerd worden door insuline naar uw cellen. Uw energie zal dan niet geheel opgaan richting het stofwisselingsproces waardoor u zich fitter voelt. Eet ook veel waterrijk voedsel. Fruit geeft direct energie en het werkt vaak ontgiftend.
 • Drink 8-10 glazen water per dag. U krijgt dan voldoende vocht binnen om te hydrateren.
 • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne omdat dit angstgevoelens bij stress juist versterkt.
 • Gezonde koolhydraten (volkorenbrood) zorgen voor aanmaak van serotonine uit tryptofaan. Serotonine is een signaalstof (neurotransmitter) die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit. En het is de regulator van het dopamine-systeem (waardoor gevoelens van geluk, welzijn, genot ontstaan).
 • Omega 3 helpt om de productie van meesterstresshormoon Cortisol en Adrenaline te verlagen. Het verhoogt daarentegen de productie van het gelukshormoon Dopamine.
 • Combineer eiwitten niet met koolhydraten omdat dit samen moeilijk verteerbaar is.
 • Eet 's avonds 1 handvol eiwitten (vis, kip) met 3 handvol groenten.
 • Matig inname van vlees. Eet 1 handvol koolhydraten met 3 handvol groenten.
 • Houd dit 6 dagen vol en gebruik 1 dag om alles te eten wat u wilt en lekker te genieten, dan houdt u het ook vol.
 
Slaap zoveel uw lichaam nodig heeft om zich goed te voelen
Tussen de 6 en 8 uur is genoeg! Mis daarbij de eerste slaapcyclus niet (+/- rond 23 uur). Ga dus niet te laat naar bed. Je lichaam neemt in de eerste diepe slaap de grootste stap in reorganiseren van je gedachten en herstellen van je lichaam. Plan op drukke dagen denktijd in om je dagen en energieniveau te evalueren. Werken draait niet alleen om resultaten halen.

Het is ook belangrijk dat u werken en leven met een hoge mate van zingeving ondergaat. Als uw zingeving hoog is, dan kunt u heel veel stress aan. Een wijze man zei ooit: "Het draait niet enkel om de eindbestemming, de reis naar de bestemming is zeker zo interessant!"
 
Stap 3 Beweeg voldoende
1/2 uur per bewegen doet wonderen. Zit dus niet uren achter elkaar achter de computer maar neem na elke 45 minuten werk, 5 minuten beweegpauze. Goed om stress en RSI tegen te gaan. Ga ook niet in een keer als een gek te keer op de sportschool maar bouw het gedegen en rustig op. Veel mensen moeten altijd snel resultaat hebben maar het lichaam en brein functioneren niet zo.
 
Doe enkele kleine dingen...
Het zit ’m overigens niet altijd in grote dingen. Ter illustratie: neem voor kleine afstanden eens de fiets waarvoor u normaal gezien de auto zou nemen. Drink 2 glazen water meer per dag om op gang te komen. Plan 2 keer per dag een moment in van 20 minuten om aandacht te geven aan uw ademhaling / ontspanning en evalueer dan rustig of u op de goede weg zit. Eet regelmatig en gezond. Maar vergeet ook niet bij tijd en wijle te genieten. Een vitaal mens heeft gewoon meer power.
 
Stap 4 Omring uzelf met positieve mensen
Omring u zoveel mogelijk met mensen die u energie geven en verzin een oplossing voor situaties, waarin u met mensen dient samen te werken, die u energie kosten. Wees proactief, uit uzelf meer, geef feedback, maak stress bespreekbaar, vermijd stressmomenten daardoor zoveel mogelijk. Is uw baas het probleem of maakt een carrièregerichte collega u het leven zuur? Maak u zo weinig mogelijk druk en gebruik deze druk enkel op momenten dat u invloed op een situatie kunt uitoefenen. En vooral, maak het bespreekbaar. Door te praten over oplossingen van stresssituaties maakt uw lichaam oxytocine aan, waardoor u meer in verbinding komt met anderen en ook hulp krijgt bij omgaan met moeilijke situaties.
 
Stap 5 Ontspan!
Ontspan u geregeld en plan elke dag een moment in door een activiteit te ondernemen die u rust, ontspanning en dus energie geeft. Lukt ontspannen niet meer, omdat u al te ver bent (burnout), laad dan door energie-gevende activiteiten eerst uw batterij weer op. Slaap geregeld, elimineer stressmomenten zoveel mogelijk en zet er energiegevers voor in de plaats, plan ontspanningsmomenten in, eet gebalanceerd en goed en geniet ook regelmatig et cetera.
 
Zoek geregeld de zon op.
Smeer uzelf in met een zonnemelk met UV-filter en hoge beschermingsgraad. Zonlicht bevat vitamine D dat bevorderlijk is voor allerlei interne processen, waaronder het humeur van veel mensen!
 
Bezoek af en toe een sauna of laat uzelf eens masseren.
Een sauna is een ideale manier om je lichaam te laten zweten en gifstoffen te scheiden. Een massage biedt ook veel voordelen. De effecten en voordelen van massage kunnen zijn:
 
 • Stimuleren van de bloedcirculatie
 • Bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
 • Blokkeren of vermindering van pijnprikkels
 • Ontstaan van geestelijke ontspanning, het gevoel van welbehagen
 • Ontspanning van de spieren
 • Verminderen van stress
 • Meer energie
 • Bevorderen van de spijsvertering
 
Stel realistische en haalbare doelen
Als u besluit om te werken aan een goede vitaliteit, zorg er dan voor dat uw doelen realistisch en haalbaar zijn binnen de context van je leven. Ga bij ontwikkeling van uzelf op het randje van uw comfortzone zitten. Zet bv niet wekelijks 5 keer sporten op uw agenda als u dit realistisch gezien maar 1 of 2 keer kunt doen. Anders levert het niet behalen van de doelstellingen u ook weer stress op.

Stap 6 Pak problemen aan!
Problemen lossen zich meestal niet vanzelf op. Neem uw verantwoordelijkheid door zo veel mogelijk de kern van een probleem direct aan te pakken. Wacht er niet mee, omdat u anders daaraan blijft denken. Wat is de situatie? Welke invloed hebt u erop? Welke mening hebt u erover? Welk gevoel geeft dat u? Wat wilt u ermee? Wat gaat u er nu aan doen? Wat wordt uw eerste stap? Tot welk resultaat dient dit te leiden?
 
Conclusie
Stress is een gegeven. Het komt en het gaat in het leven. Zolang de draagkracht (uw mogelijkheden en hulpbronnen om om te gaan met stress) in verhouding is tot de draaglast (hoeveelheid en frequentie stress), is er niets aan de hand. Realiseer u: we maken het onszelf veel te moeilijk. De natuur is heel simpel: iets komt altijd vanzelf weer in evenwicht. Ik hoorde een vriend van mij gisteren zeggen:"ik heb nog nooit een leeuw al liggend onder een boom horen denken: "het wordt tijd dat ik eens wat meer ga rennen om mijn gewicht en conditie weer op orde te brengen". Het is simpel: ben je te dik? Dan komt dat omdat er aan de ene kant te veel ingaat en aan de andere kant te weinig bewogen wordt. Heb je stress, dan komt dat omdat je aan de ene kant veel te druk maakt en aan de andere kant te weinig rust neemt om te herstellen.

Wanneer stress langdurig, te veel doorslaat en u signaleert dat u veelvuldig mentale signalen (sombere gedachten), fysieke signalen (bv hoofd-/ nekpijn), gedragssignalen (snauwen, mopperen), taalsignalen (negatieve vragen/ phraseringen) gebruikt en het gaat u in de weg zitten. Negeer het dan niet, maar pak het actief aan. De meeste mensen gaan harder er aan trekken. Luister naar uw lichaam. Deze vertelt u precies wat u nodig hebt.

Wordt het u al duidelijk? Stress aanpakken werkt. Daarvoor hebt u wel een pro actieve aanpak nodig. Leer hier hoe.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
  AAR niet voor watjes
  Corona-klagen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
meer top 10