zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wil je ondernemende medewerkers? Geef ze de ruimte!

Door: Ben Kuiken,   30-10-2014,   12:57 uur
 

Managers roepen vaak dat ze ondernemende medewerkers willen. Maar wat doen ze er eigenlijk zelf aan om dit ondernemerschap te bevorderen?


Eigenlijk is het een luxeprobleem waar Barry Calf mee worstelt. Calf is directeur bij BK Bodem, een ingenieursbedrijf dat onder meer bodem- en wateronderzoek uitvoert bij grote projecten. Een aantal jaren geleden fuseerde het bedrijf met een branchegenoot, en deze fusie greep Calf aan om BK Bodem anders te organiseren. Hij wilde namelijk niet continu alle problemen van zijn medewerkers oplossen, dat konden ze prima zelf.


 
Vandaag de dag is BK Bodem georganiseerd in zelfsturende teams, die zelf omzet en winstverantwoordelijk zijn. Barry Calf geeft de medewerkers de ruimte om zelf te bepalen wanneer ze werken, met wie ze werken en hoe ze hun werk doen. De teams gaan zelf op zoek naar nieuwe klanten en opdrachten, en dat doen ze zo goed, dat BK Bodem het werk bijna niet aan kan. En daar komt het luxeprobleem van Calf om de hoek kijken: zijn medewerkers dreigen er aan onder door te gaan. Ze zijn te enthousiast en ondernemend, en moeten eigenlijk eerder worden afgeremd dan gemotiveerd.
 
Schapen
Managers die dromen van zo’n probleem zouden vooral eens naar hun eigen rol moeten kijken. "If you put fences around people, you get sheep", zei de baas van het Amerikaanse bedrijf 3M, William McKnight, bijna honderd jaar geleden al. Met andere woorden: je krijgt als manager de medewerkers die je verdient. En als je ze als kleine kinderen behandelt, dan gedragen ze zich ook zo. En andersom: behandel ze als de volwassenen die ze zijn, en de kans is groot dat ze zich volwassen en verantwoordelijk gedragen.
 
Veel managers vinden het echter lastig om daar op te vertrouwen. Logisch ook, want als het misgaat, worden zij daar toch op aangesproken. Bovendien gedragen veel medewerkers zich helemaal niet als de volwassenen die ze zijn, omdat ze jarenlang als kleine kinderen zijn behandeld...
 
Vertrouwen
 De enige uitweg uit deze vicieuze cirkel begint bij de manager. Hij of zij moet beginnen met loslaten, ruimte geven en vertrouwen stellen in medewerkers. Pas dan kunnen die medewerkers ook laten zien wat ze in huis hebben, en dat is veel meer dan de meeste managers denken. Dat vergt een lange adem, want ingesleten gedrag verandert niet van de ene dag op de andere. Maar als het uiteindelijk lukt, dan heb je hetzelfde luxeprobleem als Barry Calf.

Meer over BK Bodem leest u op de site nieuworganiseren.nu.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. In maart verschijnt zijn nieuwe boek, De Zinmakers, waarin hij het thema complexiteit onderzoekt en de vraagt stelt hoe we daarmee om kunnen gaan. Meer informatie vindt u op benkuiken.nl
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
De lat moet hoger op het gebied van privacy
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
Leaserijder rijdt langer door op winterbanden
Vier best practices voor een transformatie van finance
VCP: ontzie expats bij omstreden belastingmaatregel
meer top 10
vacatures
meer vacatures