zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Boost uw mindset - Boost 4x uw groei en succes

Door: Wout Plevier,   25-10-2014,   15:03 uur
 

Maakt u zich ook wel eens zorgen over de toestand van onze maatschappij? De grote oorzaak is dat mensen en organisaties vaak opereren vanuit een fixed mindset.  In dit artikel krijgt u een stappenplan voor een nieuwe mindset de growth mindset. Een mindset die helpt om te komen tot een duurzame filosofie, die mensen inspireert het beste van zichzelf te laten zien, die uitnodigt tot echt goed samenwerken, die talentontwikkeling en verbindend leiderschap promoot! Doet u mee aan deze test?

Moment van bezinning


Onlangs had ik een kort moment om me eens te bezinnen op de toekomst. Na een 4 daagse training inspirerend leiderschap kwam ik tot de conclusie dat het de hoogste tijd is om de maatschappij actief te gaan bedienen, om tot een meer duurzame en meer wederkerige manier van samenwerken te komen. Ik heb twee kinderen van 6 en 8. Ik maak me best wel zorgen om de wereld waar zij in opgroeien. 

Dit artikel dient om u verse inspiratie te krijgen om het beste van uzelf en uw omgeving te laten zien. Het is heel grappig te zien dat zelfs mijn computer na intypen van dit artikel bij het woord 'inspiratieboost' hardnekkig 'inspiratieloos' blijft geven:). 

Wat is een goede filosofie? 
Alles start met een goede visie en mooie filosofie die inspireert en die anderen in beweging kan zetten om het beste van zichzelf te laten zien en daar waarde aan toe te voegen. Een goede filofsofie is volgens mij een visie die zo goed is dat uzelf en anderen daar direct een positieve betekenis en waarde toevoeging aan kunnen geven. Kortom een filosofie die goed voelt voor u, goed is voor u, goed is voor anderen om u heen, goed is voor het groter geheel.

"Ja mooi en hoe zit het met gewoon werk verzetten?"
Natuurlijk is het belangrijk dat organisaties goede resultaten behalen, dit garandeert hun voortbestaan. Natuurlijk mag u werken aan een goede performance en uitstekende resultaten. Ik adviseer u om individuen en teams niet contineu aan te sturen met een fixed mindset. De resultaten bespreekbaar maken is goed maar kan bij continue sturen op prestaties omslaan in minder binding met uw organisatie. Motiveren door gebruik van de stok en de wortel leidt geheid tot tegenovergestelde effecten. We hebben daar in de jaren 80-90 de gevolgen van gekregen. Het levert geen binding op met uw organisatie en alle motivatoren zijn extern bepaald. Het brein slaat hierdoor dood, alle creativiteit verdwijnt en het roept een cultuur op van zo veel mogelijk individueel graaien voor eigen portemonnaie. Het leidt geregeld tot individuen die niet het beste voorhebben met de organisatie, de mens en de omgeving. Er is hier generiek gesproken meer sprake van een fixed mindset.

Sturen vanuit een inspirerende filosofie, optimale samenwerking, verbinding en intrinsieke motivatoren leidt tot iets heel anders. Kijk maar eens naar voorbeelden als Semco. of Google. Dit zijn bedrijven die razendsnel groeien en waar de toegevoegde waarde per medewerker substantieel groot is. Er is een duurzame filosofie aanwezig, die mensen aanzet tot het beste van zichzelf te laten zien, autonoom en toch wederkerig samen te werken, zich happy te voelen op het werk. Men hanteert hier meer een growth mindset.

http://www.youtube.com/watch?v=9No-FiEInLA

https://www.youtube.com/watch?v=gG3HPX0D2mU


Van wie komt de filosofie van de Fixed en Growth Mindset? 
Een belangrijke grondregel daarbij is het verschil tussen de Fixed Mindset #1 en de Growth Mindset #2 van Carol Dweck. Bij leren van kinderen en volwassenen en ook bij ontwikkelen van een team en organisatie, kan men veel beter de Growth Mindset volgen. Het stimuleert namelijk het brein op zo'n manier, dat het intrinsieke motivatie oproept bij het individu om optimaal te leren en te werken. 

Inspiratie is daarbij een basis grondhouding. Nu weten veel mensen niet wat het verschil is. Kijk dus maar eens welke kenmerken er zijn en welke u al wel of juist niet ziet bij uzelf, uw team of uw organisatie. Tip: het kan per gebied in uw leven verschillen of u een fixed of juist meer growth mindset heeft.

https://www.youtube.com/watch?v=brpkjT9m2Oo

Stappenplan om u te helpen een growth mindset te ontwikkelen
Mensen  houden van stappen zetten. Het komt nu dus aan op DOEN!
  • Analyseer eens: welke mindset heb ik en welke mindset heerst er in mijn omgeving?
  • Wat kan ik meer, minder, niet meer doen om de growth mindset meer te laten ZIEN?
  • Activeer krachtig taalgebruik dat positief is en oplossingsgericht. Gebruik termen als ik wil, jij mag, de mogelijkheid is, goed zo, wat heb je geleerd, welk talent kunnen we nog meer activeren?, mijn wens is om, ik verwonder me over… in plaats van moeten, is belangrijk, is urgent, is noodzakelijk, heb je gewonnen?, dit is onmogelijk et cetera.
  • Doe het dan actief.
  • Neem elke dag 20 minuten denktijd om te evalueren: Wat is het effect op mij? Wat is het effect op anderen? Wat kan ik nog meer doen om het nog meer te activeren? Hoe inspireer ik anderen om dit ook te gaan toepassen? Wie hebben daarvoor de beste talenten? Hoe gaat het met mijn energie? Ben ik toegekomen aan de dingen die werkelijk belangrijk zijn om de growth mindset meer in te voeren?
 De visie is door meer vanuit de growth mindset te gaan denken en handelen stimuleert u ziczelf en uw omgeving. U verandert daarmee een klein stukje cultuur om u heen. Doen meer mensen dit tegelijkertijd, dan ontstaat er een cultuuromslag die als een olievlek groeit. Het helpt allemaal bij toegroeien naar een duurzame filosofie. Uiteraard is de beste manier als het door de gehele organisatie wordt gedragen en uitgevoerd. Er zijn ook organisaties die van heel ver moeten komen. Onder het mom elk klein stapje is er 1, helpt dit u alvast vooruit:). Wilt u meer weten en ontdekken:
  • Meld u dan aan door op de volgende link te klikken voor de BrainBoost Experience Videoserie of stel hier uw vraag of geef een reactie die anderen ook empowert.
  • Ik spreek met regelmaat voor grote groepen mensen en geef ze dan een mini Brainboost Experience. Kom gerust een keer kijken.
Veel plezier bij ontwikkelen van uzelf en uw omgeving!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
  AAR niet voor watjes
  Corona-klagen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Fors meer DDoS aanvallen vanwege COVID-19
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
meer top 10