zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Burn-out en gedachten-management

Door: Pieter Frijters,   05-10-2014,   22:39 uur
 

Sinds de term burn-out vanuit Amerika naar Nederland overwaaide, struikel je over de aanbieders van burn-out-oplossingen. Elke therapie kent succesverhalen en mislukkingen. Ook al zijn behandelaars over dat laatste niet altijd even eerlijk. Hun cliënten echter wel. De conclusie is simpel: elke therapie KAN werken. Maar waarom duurt het bij de meeste behandelingen zo lang voordat het leven weer prettig en dynamisch wordt? En is die lange duur noodzakelijk?

Het heeft te maken met onze manier van denken en onze verwachtingen.



Self fulfilling prophecy
Wanneer je burn-out bent en denkt dat het nooit meer goed komt, zoek je waarschijnlijk je heil bij allerlei instanties die in jouw ogen hier iets zinnigs over zeggen. En val je toch steeds opnieuw weer terug. Je loopt het risico om in een diep dat terecht te komen waar je niet meer uit komt. Want je doet aan self fulfilling prophecy.
Wanneer je denkt dat je een lange weg hebt te gaan, kies je voor een therapie die aan dat idee appelleert. Want dat voelt veilig. Eventueel laat jij je zelfs 8 weken opsluiten in een kliniek. Zo één met allerlei toeters en bellen.

Maar denk je dat burn-out, net als lichamelijke uitputting, behoorlijk snel is op te lossen, dan zoek je een nuchtere aanpak. En ga je in zee met een coach die vlot en effectief werkt. Het resultaat is dat de symptomen direct worden verholpen, waardoor jouw genezing op gang komt. Het duurt vervolgens nog wel even voordat je helemaal topfit bent, maar je voelt je met de dag beter.

Succesfactor vergroten
Misschien heb jij wel het idee dat je weinig of niets te zeggen hebt over wat er zich in je hoofd afspeelt. Niets is minder waar. Je kunt je gedachten leren managen als een bedrijf en daarmee je persoonlijke succesfactor op ieder vlak vergroten. Ook als het gaat om het oplossen van burn-out en de snelheid waarmee dit plaats vindt.

Overtuigingen
Toegegeven, een therapeut die zijn cliënt voorhoudt dat het oplossen van een burn-out lange tijd in beslag zal nemen, denkt zelf dat dit zo is. En brengt zijn gedachten over op de cliënt. Omdat het een algemeen heersende gedachte is (lees internet er maar eens op na), wordt het idee van de cliënt versterkt.

Wie ooit opgebrand is geweest, weet hoe dat voelt. En ook tot welke gedachten totale uitputting leidt. Je kunt je niet voorstellen dat je ooit nog voldoende energie zult hebben en ziet als een berg tegen allerlei zaken op. Tel dit op bij de algemeen heersende gedachte en het idee van de therapeut, en de gedachte dat genezing lang gaat duren wordt een overtuiging.

Mentaliteitsverandering therapeuten
Het veranderen van een overtuiging vraagt meer werk dan nodig is om je gedachten te wijzigen. Daarom is het verstandig in een eerder stadium in te grijpen. Dat vraagt om een mentaliteitsverandering van therapeuten.
Het vergt lef om tegen de gedachte van een cliënt in te gaan die denkt dat het oplossen van burn-out lang duurt. Sommigen zien het als een aanval, of gebrek aan respect voor de toestand waarin ze verkeren. Of vinden je niet aardig. Een goede therapeut weet uit te leggen dat dit niet zo is.
Dat gedachtenmanagement werkt, ook als het gaat om gedachten met betrekking tot de duur van een burn-out-behandeling, bewijzen de mensen die deze aanpak kozen. Als gevolg daarvan genazen zij snel van hun burn-out.

Gezond denkpatroon
Er zijn allerlei tools om een gezond, constructief denkpatroon te creëren. Om piekeren, cirkel denken en twijfel te stoppen. Om in doelen te gaan denken, in plaats van in problemen. Om negatieve statements te vervangen voor positieve. Om ongezonde dialogen te vervangen door gezonde. Om nutteloze vragen te skippen. Om krachtige besluiten te nemen. Om op een prettige manier assertief te zijn. Om snel van burn-out te genezen.

De eerste stap naar gedachtenmanagement is jezelf een duidelijk doel stellen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil weer snel energiek en in balans zijn’. Piekeren over het feit dat je een lange weg hebt te gaan is een keuze, jouw keuze. Het zorgt ervoor dat er zich onprettige filmpjes in je hoofd afspelen die zorgen voor vervelende gevoelens. Je bevestigt aan jezelf dat je een lang proces tegemoet gaat. En dat zal werkelijkheid worden zolang je er in gelooft. Je kunt ook een andere keuze maken.

Piekeren stoppen
Over hoe je piekeren kunt stoppen en andere praktische tips om meester van je gedachten te worden, schrijf ik in een volgende column. Vooruitlopend daarop vast een tip:

Maak je je zorgen en wil je deze gedachtestroom toch toelaten: laat je denkstem dan zo monotoon mogelijk klinken. Hoe monotoner de klank, des te minder is de negatieve invloed op je stemming. De negatieve gedachten raken je minder. Je zult meteen merken dat je meer afstand van kunt nemen.

 
 Doorsturen    13 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Pieter Frijters geeft motivatietrainingen en staat bekend vanwege zijn unieke ''sneltraining'' Spreken in het Openbaar.Daarnaast heeft hij een burnout- depressie- en fobiepraktijk in Waddinxveen (Frijters Mind Tuning). Hij is Nederlands bekendste deskundige op dit gebied. Pieter Frijters is tevens auteur van de boeken: Van fobie naar Vrijheid en Meester over je gedachten. Onlangs verscheen 5 jaar ouder, 10 jaar jonger met bijbehorende website 5-10.nl
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
jan neirynck  |   | 
6-10-2014
 | 
11:04 uur
beste Pieter,
met aandacht las ik uw artikel over burn out.
tussen 4 en 5 jaar kamp ik met dagelijkse hoofdpijn en spanningen, stress en rugklachten.
resultaat, sedert deze zomer diagnose Burn Out.
laatste jaar werd ik steeds negatiever, mijn denkpatroon was niet meer hetzelfde als daarvoor, iedereen was tegen mij.
door mijn denken positiever te maken ben ik ook rustiger, alerter en maak me minder zorgen over de negatievelingen rondom mij.
meer zelfs, ik heb me gedistancieerd van zoveel mogelijk negatieve invloeden en individuen.
dit werkt voor mij.
ik kijk uit naar uw volgend artikel

aan allen die in een soortgelijke situatie zitten, kop op.
doe wat je denkt nodig te zijn en wees eens egocentrisch, denk eens aan uzelf en ga ervoor.

groet, jan
Luc  |   | 
6-10-2014
 | 
12:08 uur
Daar gaan we weer. hebben wij therapeuten dan zoveel te leren?

Vriendelijke groeten.

Luc
Ron  |   | 
6-10-2014
 | 
13:01 uur
Als er iets is wat iemand met een Burn-out NIET nodig heeft dan is het NOG meer motivatie.
Wat ie nodig had wat een prima collegiale sfeer een normale stress op de werkvloer en de mogelijkheden zich door scholing op tijd te verbeteren. He, een Burn-outie houd ziels veel van zijn werk het is zijn hobby en wil er alles aan doen zijn werk te behouden. Omdat ie helemaal opgaat in zijn werk vergeet hij te netwerken en ziet daar vaak ook niet de noodzaak van in. Waardoor hij in het bedrijf geïsoleerd raakt, en meestal onderwerp van pesterijen wordt. Vaak doen managers daar aan mee of zijn er soms de oorzaak van. Doordat ze geen vat krijgen op zo iemand of omdat ze anders de populariteit verliezen die ze menen te hebben. Trainingen zouden er moeten zijn voor de rest van het personeel en management om dergelijke goudkorreltjes te ontdekken en te koesteren, omdat ze geen finaciele stimulans nodig hebben om goed te presteren.
Je kunt een Burn-out alleen voorkomen door een te zorgen voor een goede collegiale omgeving en direct in te grijpen als de sfeer veranderd.
Maar een Burn-out genezen, nou vergeet het maar. En deze jongen kan het weten, wat dat betreft ben ik ervaringsdeskundige. Sinds kort een officiele opleiding en titel aan de Fontys hogeschool. Die ik overigens niet gevolgd heb.
Het is nu zo'n 16 jaar geleden en de eerste 6 jaar ben ik bezig geweest te bewijzen dat ik nog normaal was. Ik heb veel studies met diploma's en certificaten afgerond om te bewijzen dat met mijn intellect niets mis was.
Dat men mij ten onrechte van mijn werk hadden afgehaald.
Maar daar lag het probleem niet.
Het zijn de stress en de emoties die je niet meer kan handelen. Qua belastbaarheid kun je jezelf vergelijken met een drilpudding waar een steen opgelegd wordt. En dat kun je niet meer trainen. Al was het alleen maar ....
Dat werk waar je alles voor opzij gelegd hebt dat krijg je niet meer. Het is net een schip dat je helemaal gerestaureerd hebt waar je je lust en leven ingelegd hebt en dat je in de verte ziet varen zonder dat je daar zelf ooit meer op komt.
Eveline  |   | 
6-10-2014
 | 
13:04 uur
Beste Pieter,

Dank je wel voor je artikel, erg herkenbaar. Sinds ik een fikse burnout heb gehad, betrap ik mij (soms) op negatieve gedachten. Hiervoor was ik mij hier niet van bewust. Op mijn PCbureaublad heb ik staan, denk in mogelijkheden en dat probeer ik te doen.
Maar ook door vaker NEE te zeggen en meer te doen wat ik leuk vindt dragen er aan bij dat ik mij nu prima voel.

Hartelijke groet,
Eveline
Hans  |   | 
6-10-2014
 | 
13:13 uur
Beste Pieter

Een prima artikel. Geeft energie en geloof in mijzelf.
Kijk uit naar het volgende artikel
Riesh  |   | 
6-10-2014
 | 
14:00 uur
Ja Luc, en natuurlijk gaat het niet om het collectief.
Joan  |   | 
7-10-2014
 | 
07:36 uur
mooi artikel. Als gevolg van een overplaatsing en een bedrijfsvoering zonder kaders en verslaglegging dreigde ik in een burn-out te geraken omdat het 'een probleem van mij was'. Leidinggevenden kun je helaas niet dwingen om samen te zoeken naar een oplossing. Ik heb ervoor gekozen om mijn idealisme in deze om te zetten naar realisme en verder elders in te zetten. Het succes en de voldoening heb ik nu buiten de firma
Ellen  |   | 
7-10-2014
 | 
12:30 uur
Beste Pieter Frijters,

Op welke onderzoeken baseert u uw opmerkingen en adviezen?
Mij lijkt het interessant om die eens te lezen.
René Gerlsma  |   | 
8-10-2014
 | 
08:24 uur
Aan te bevelen boekwerkje: 'Ik kan denken/voelen wat ik wil. Auteur: René F.W.Diekstra.
Gerard Boerma  |   | 
9-10-2014
 | 
00:59 uur
Een paar jonge borrels als bodem onder de koffie in mijn kopje,ordentelijk over de dag verdeeld is m.i. de beste remedie tegen een burn-out.
Pauline  |   | 
9-10-2014
 | 
09:23 uur
Volgens mij is het beste advies t.a.v. gedachtenmanagement:

Je bent niet je gedachten.

Er is een essentieel onderscheid tussen wie je bent en wat je denkt dat je bent.
Marcel Rijntjes  |   | 
10-10-2014
 | 
12:06 uur
Mooie kijk op Burnout waar ik het deels mee eens ben. Uiteraard is een kort artikel als dit niet volledig. Als behandelaar van mensen met burnout weet ik uit ervaring dat dit niet heel lang hoeft te duren. Echter verschilt dat van persoon tot persoon. Voor de behandeling hebben wij van AANDACHT een 8 stappenplan ontwikkeld. Dit werkt erg succesvol bij onze behandeling. Voor iedereen met burnout klachten raad ik aan... zoek hulp!
Louis de Wit  |   | 
16-10-2014
 | 
17:12 uur
Een directieve behandeling kan wel eens helpen. Echter wel goed om in de probleem analyse goed te kijken naar die factoren welke mee spelen in het ontstaan van een burn-out anders kunnen er zich wel andere klachten gaan ontwikkelen. Dit mis ik bij deze benadering.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10