zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Hoe lees ik beleidsstukken supersnel?

Door: Wout Plevier,   28-05-2014,   20:01 uur
 

Raadsleden, politici, "beleidsvormers en -werkers"  krijgen enorm veel informatie te verwerken. Dit kost veel tijd. Snellezen en geheugentraining zijn hiervoor praktische oplossingen. Leer de 5 basis tips en ga nooit meer langzaam door een beleidsstuk!


Okay, tijd is dus uw belangrijkste asset. Hebt u de tijd verbruikt, dan kunt u deze nooit meer terughalen. Het is dus uiterst belangrijk dat u gefocust werkt, de belangrijkste zaken eerst afhandelt en vervolgens efficiënt informatie verwerkt en toepast. Wat dient u dus te weten? De focus is bij de meeste mensen dramatisch. Een naam zijn ze na seconden alweer vergeten. De lijn van een verhaal sijpelt even gemakkelijk weer weg. Nederlanders zijn het multitaskland bij uitstek. Singletasken is het nieuwe credo...zeker bij lezen van beleidsstukken, rapporten. En ik beloof u dat u dan geen blauw masker op hoeft te zetten om uw focus te herstellen:)Centrale vragen hierbij zijn:
 • Hoe leest u beleidsstukken 5 keer sneller en met meer begrip?
 • Hoe verbetert u uw focus en gaat u efficiënter met uw tijd om?
 • Hoe herkent u snel de rode lijn in een beleidstuk.
 • Hoe determineert u dan eenvoudig uw visie en standpunt.
Nu staat u aan, omdat ik door vragen te stellen uw RAS, lees focus, heb geactiveerd. Wat dient u dus te doen = the payoff die u de beloning geeft. Lees door en ontdek ze alle vijf.


De 5 technieken die u supersnel door beleidsstukken laten glijden!

 • Stel vooraf duidelijke doelen en vragen. Dit activeert uw RAS in uw brein. Hierdoor krijgt u een betere focus en onthoudt u meer van de stof. 90% van de mensen leest zonder (bewust) doelen en vragen te stellen. Het rendement in herinnering verschilt ruim 30% tussen mensen die vragen stellen en mensen die dit niet doen.
 • Verken alles vooraf voor. Bekijk de voorkant, achterkant, inhoudsopgave, woordenlijst en zoek dan per hoofdstuk naar de logische structuur. Bekijk inleidingen, vragensets, doelstellingen, titels en de eerste en laatste regel van alinea's. Meestal staat daar de kernzin.
 • Lees met een aanwijzer en kort de beweging in door het midden. U geleidt uw ogen in een consistent tempo over de tekst en voorkomt daarmee springen, regressie en stilstaan. Bij digitale informatie kijk door het midden van de tekst en speur naar de logische woordgroepen. Lees door tot het einde van het blok tekst, kijk dan weg en vat samen wat u gelezen hebt, Kijk dan terug en markeer de sleutelwoorden en sta stil bij feitjes die u hebt gemist. Visualiseer de kern als een logische film aan elkaar. Hier geldt liever korte stootjes met focus dan lange perioden zonder focus.
 • Bepaal op basis hiervan uw standpunt en werk dit verder uit. Beleidsstukken, commissieverslagen, digitale informatie verwerkt u hierdoor meer gestructureerd en met betere focus.
 • Leer in laagjes. Voeg telkens een beetje begrip toe. Dit werkt beter dan alles te proberen in 1 keer te onthouden. Pas singletasken toe en varieer in leestempo's afhankelijk van uw doelstelling en vragen. Tijdens lezen van een blok tekst leest u dus ook door tot het einde van het blok tekst. Pas aan het einde vat u samen wat u gelezen hebt, analyseert u het stuk, zoekt u naar verbanden en ontdekt u de missing links. 1 ding tegelijk.
 •  
  Succes en ik verzeker u dat dit u helpt, om in uw positie als manager, directielid, raadslid, griffier, fractiemedewerker, politicus (en ook in elke andere professie, waarbij u veel dient te lezen), om met meer gemak en snelheid door uw stapel leesvoer te gaan. Ik zeg doen: u blijft voor op uw concurentie, manifesteert uzelf beter, bespaart tijd en het is vooral heel leuk om te doen.

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
  AAR niet voor watjes
  Corona-klagen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
White paper: 24 tips om e-mailadressen te verzamelen
Wat kun je doen om in deze lastige tijd je e-mail database te vergroten? In dit white paper van Spotler lees je 24 concrete tips waar je direct mee aan de slag kunt. Een groter bereik betekent simpelweg ook een grotere kans op succes. Benieuwd naar de tips?
Download het white paper
Lees verder
Kiest men voor een goedkoper kerstpakket?
reacties
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?  (1) 
Data-analist, data scientist en big data populairste termen bij zoeken naar IT-vacatures (1) 
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel (1) 
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega (3) 
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk (3) 
Bedrijfsfitness heeft meer effect dan gedacht (1) 
Leeftijd speelt grote rol bij volgen van cursussen (1) 
top10
Een op de tien heeft liever heteroseksuele collega dan LGBT-collega
Burn-out-behandelingen zelden effectief; tijd voor keurmerk
Mimecast waarschuwt voor tweede golf in coronaphishing
Drie tips om veilig te internetten vanaf uw vakantieadres
Hoe data storytelling leidinggevenden helpt bij efficiënt beheer van LinkedIn-profiel
Een veilige hybride werkomgeving dankzij mobiele encryptie
Anderhalvemeter-klagen: helpt dat?
Trend zet door: grote concerns die omvallen
Reorganiseren: vier belangrijke aandachtspunten
Aantal verlopen cao’s neemt toe
meer top 10