zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Welke levensinstelling leidt sporters en ook u tot goud?

Door: Wout Plevier,   17-02-2014,   12:15 uur
 

De teller staat inmiddels op het historisch record van 22 medailles en het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht. Toevalstreffer, de goede flow, harde training... ik denk dat de mentale training en voorbereiding ongeevenaard medeverantwoordelijk is voor deze fantastische resultaten. Dit artikel bestaat uit 2 delen. Vandaag ontdekt u de aanleiding en leert u in een lijst met quotes van gouden medaille-winnaars wat hun levensmotto is. In het tweede deel ontdekt u welke 8 principes hun strategie vormen. Veel plezier! 

"Het geheim van succes is niet dat je de wil hebt om te winnen. Dat heeft iedereen. Het is de wil om je continue voor te bereiden om te winnen, dat is echt belangrijk" - Bobby Knight - 1984 - na winnen van de gouden medaille met het basketballteam waarin Michael Jordan meespeelde.We kunnen er niet omheen. Veel sporters op Sochi hebben jaren getraind om in een split second het verschil te laten bepalen tussen winnen en verliezen. Onze sporters zitten in de beste flow ever. Met 17 medailles in de pocket en met uitzicht op nog meer, worden dit onze beste winterspelen ooit. Harde training heeft hier zeker aan bijgedragen maar keer op keer blijkt dat ook het mentale aspect een enorme invloed heeft op de uiteindelijke prestatie.

Voorbeelden van mentale invloed
Kijk maar eens naar de snowboardster Lindsey Jacobellis, die continue als beste presteert maar tot drie keer toe tijdens Olympische Spelen op verre voorsprong en echt uitzicht op goud ten val komt. Toeval of een aanval op het mentale vermogen? Of neem shorttrackster Jorien ter Mors, die na een pijnlijke houten medaille (vierde plek) op de shorttrack de pijn kan omzetten naar een geweldige 1e plaats op de 1500 meter.

Niet iedereen kan een olympisch atleet worden maar we kunnen wel veel leren van hun breinpower: hun vastberadenheid, hun krachtige drijfveren en hun wil om te overwinnen. Kijk maar eens naar de volgende quotes van gouden medaille winnaars. U ontdekt dan al wat de kern is van hun succes.


Motiverende quotes van winnaars
Om te komen tot hun strategie, heb ik artikelen en quotes gelezen van bekende winnaars op olympische spelen. Hieruit destilleren we de uiteindelijke 7 strategieen/ breinpower principes. U kunt deze ook snel skimmen en direct naar de 7 tips gaan. 

"Als iemand vertelt dat ik iets niet kan, dan stop ik direct met luisteren" - Florence Griffith Joyner - gouden medaille winnaar in 1988 en zilveren medalles in 1988 - 1984.

"Ieder van ons heeft een ontembaar vuur in zijn hart. Het is ons levensdoel om het te vinden en te ontvlammen". Mary Lou Retton - Gouden Medaille 1984.

"Ik bouw een vuur in mezelf op en elke dag dat ik train voeg ik meer benzine toe. Op het juiste moment, steek ik het vuur aan". Mia Hamm - Gouden medaille.

"Het eerste wat je moet doen is echt houden van je sport. Doe het nooit om iemand anders tevreden te stellen. De drijfveer moet van binnen komen" Peggy Flemming - Gouden medaille - kunstschaatsen.

"Als je faalt om je goed voor te bereiden, dan ben je voorbereid om te falen" Mark Spitz - winnaar 7 gouden medailles - 1972 Muchen Olympische Spelen. 

" Onderschat nooit de kracht van dromen en de invloed van de menselijke geest. We zijn vanuit dit perspectief allemaal gelijk: het potentieel van grootheid leeft voort in ons allen" - Wilma Rudolph - Gouden Medaille 

"Niets is onmogelijk. Met zoveel mensen die zeiden dat het niet gedaan kon worden. Het enige wat hiervoor nodig is, is voorstellingsvermogen" - Michael Phelps - Meerdere gouden medailles.

"Er is altijd wel een punt, waar je neer wordt geslagen. Maar ik vertrouw op wat ik heb geleerd op de baan. Als je hard werkt, dan komt het uiteindelijk goed - Lolo Jones."

"Als ik mijn lichaam jarenlang fysiek heb getraind om een topprestatie te leveren, dan let ik in een wedstrijd enkel nog maar op mezelf. Alsof ik, vanaf het moment dat de eerste bal wordt geslagen in een zone terecht kom. Ik hoor niets meer en zie enkel nog maar mezelf en mijn overwinning". Venus Williams - Toptennisster - winnares van meerdere Grand Slams en Olympische titels.

"Er komt een punt in de race van elke topssporter dat heel het lichaam zeer begint te doen. De manier hoe de atleet hiermee omgaat, scheidt de winaars van de rest. Door herhaaldelijk dit moment voor te stellen en hoe ik het zal overwinnen, geeft me de zekerheid dat ik het ook werkelijk zal overwinnen als dit moment zich aandient." Garrett Weber-Gale - 2 gouden medailles Being 2008.

"Je moet je geest op dezelfde manier trainen als dat je je lichaam traint" - Bruce Jenner - Gouden Medaille Decathlon.

Conclusie
U merkt het al, u heeft een bepaalde levenshouding nodig en een specifieke denk- en handelingswijze om invincible te worden. Dit klinkt magisch maar is werkelijk heel praktisch en vergt veel discipline en grounding naar uw kernprincipes! Kortom, dit dient getraind te worden om het tot een routine te maken. Mijn tip: start vandaag en laat nu eens echt zien wat u waard bent! Welke van deze levenshoudingen spreekt u aan en kunnen uzelf en uw team direct laten accelereren? Wat gaat u dan NU concreet DOEN?

In in het volgende Airtikel deel 2 krijgt u de uitgewerkte 7 breinprincipes die u direct in actie kunt zetten!


Leef uw dromen!


Wout Plevier
Team BrainBoost Experience
brainboostexperience.com


 
 Doorsturen    Reageer

 
 
poll
Ik opereer al bevlogen op outstanding niveau
 
Ja!
Nee!
Ik mag nog enkele stappen zetten!
 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
  Hoe ontdek je nr. 1 talent en zet je talentmanagement goed op de kaart?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
Zes inspirerende ideeën voor een geslaagd bedrijfsuitje (1) 
Hybride ZZP’ers zijn waardevolle arbeidskrachten (1) 
Extra uurtje werken, lekker lunchen (1) 
top10
Checklist: Zieke werknemer begeleiden volgens Wet Poortwachter
Papieren data vaak vergeten bij nieuwe privacywet
Bent u zelfstandig, een teamspeler, hands-on en omgevingssensitief?
Hoe groeit u mee met de klantverwachting in de B2B-markt?
GDPR: geen obstakel voor gepersonaliseerde klantervaringen
Cloud-expert is de nieuwste droombaan
Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft grillig
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa
Waardering draagt in grote mate bij aan bevlogenheid onder verpleegkundigen
Vijf tips om de juiste cloudprovider te vinden
meer top 10
vacatures
meer vacatures