zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

De 10 beste tips om uw keuzevrijheid te empoweren!

Door: Wout Plevier,   30-08-2013,   18:17 uur
 

Wat leven we in een mooi land. Nog steeds zijn voorzieningen goed. Alhoewel, er is nu toch echt iets aan de hand. Er komen nu echt veel mensen, goede mensen met kwaliteiten, in de problemen.

Misschien zie ik het te simpel, maar mijn visie: puur mismanagement aan de top: in de politiek, binnen banken, binnen pensioenverzekeringsbedrijven. 

Mijn vraag aan u: hoe ontwikkelt u als manager, directielid, ondernemer meer keuzevrijheid in de huidige maatschappij? 
Mismanagement aan de top?


Voor het eerst in mijn leven vertoont het vertrouwen in onze staat en vooral in de politiek een aantal grote scheuren. Oorzaak: mismanagement aan de top.

Sturen op korte termijn, politieke status en veel geldelijk gewin. Geld stoppen in zaken die niet kunnen renderen. Niet integer omgaan met standpunten die de kiezer dienen. Te weinig controle op het gebruik van subsidies.  

Vorige week in het nieuws: 8 miljard verlies draaien op een investering van nog geen 2/3 jaar. Ik doel op de verkoop van ABN en Fortis. Ik krijg er kromme tenen van:).

Ik vind het ook een kromme redenatie. Je redt een tweetal banken,  die zelf de oorzaak zijn van veel ellende. Prima, je investeert in een continuering en hopelijk ook in een opschoning van dat systeem.

Maar dan: de staat Investeert er geld in, ruim 22 miljard,  om vervolgens met 8 miljard verlies in 2/ 3 jaar heel Nederland daar voor op te laten draaien. Wederom ik projecteer het misschien te simpel, daar ben ik me van bewust. Ik weet dat een bank concurentie nodig heeft en geen staatseigendom moet zijn.  Maar toch, als burger, ondernemer, manager mag je mee in de flow van de politiek.

Of toch niet? Vergis ik me? Heb je dan nog keuzevrijheid? Hoe groot is de invloed van je stem dan?

Een realistische oplossing
Okay weer even simpel voorgesteld hoe zou je het kunnen oplossen: de bank eerst de 8 miljard laten terugverdienen met een goed verdienmodel, innovatie op duurzaamheid en daarna weer zelfstandig verder, evt. in de verkoop voor de beurs. Natuurlijk zouden aandelen weer kunnen stijgen en renderen maar het is gokken. We hebben inmiddels wel gezien dat de economie van sentiment en emotie aan elkaar hangt. In mijn opinie blijft het dus gokken met het geld van burgers en ondernemers. In dit geval 8 miljard dat omgerekend zou kunnen zorgen voor 4 jaar banen voor 60.606 mensen met een bruto modaal inkomen van €33.000 salaris per jaar. Okay weer te simpel, maar toch!

De remedie!
De remedie: duurzaam innoveren! Noorwegen is een van de rijkste landen van Europa. Net als Nederland hadden zij ook een gasbel. De Nederlandse gasbel is nagenoeg helemaal verdampt in de economische crisis. De Noren hebben de inkomsten van hun gasbel gescheiden gehouden van de economie en met de inkomsten daarvan geinvesteerd in innovatieve ideeen en bedrijven. 3% van de bedrijven is in handen (of deels) in handen van de Noren. Mmmmm wat kunnen we hiervan leren?

Wat betekent dit voor jou?
Okay, nu even klein. Wat kun je dan doen als manager of ondernemer om in deze huidige maatschappij een gezond tegenwicht te bieden. Robert Quinn zegt: verandering begint bij het individu en soms betekent dat rebeleren tegen de gevestigde orde. Okay, dan geef ik u nu mijn visie wat zou kunnen werken.

Mijn top 10 van goede gedragingen in deze tijd!

1) Neem je huidige visie onder de loep op: duurzaamheid, wederkerigheid, persoonlijke benadering, echtheid, transparantie.
2) Word deelgenoot van de issues waar je relaties mee rondlopen en help innovatief meedenken. Verdiep je in de werkelijke wensen van klanten en anticipeer daarop.
3) Geef relaties eerst actie; laat ze dingen ervaren. Wek daardoor verlangen op, waardoor interesse en aandacht kunnen ontstaan. Deel meer, geef meer weg wat je relaties nodig hebben. 
4) Start met werkelijk 100% te luisteren naar je omgeving (in geval van de politiek werkelijk luisteren en anticiperen op de stem van de burger en mkb nl) in plaats van op de automatische piloot of jezelf te verkondigen of hypothetisch met het zoveelste goede plan te komen.
5) Start kleine samenwerkingen met verschillende partijen in de maatschappij. Investeer met sociaal en geldelijk kapitaal in ontwikkeling van nieuwe ideeen en concepten. Maak jezelf los van het strakke procedurele regieme, status en politiek gelobby. Innoveer!
6) Ben de afsoraak die je zegt te zijn, handel ernaar en marchandeer nooit. Afspraak = afspraak. Spreek mensen erop aan, wie het ook is, als dit niet goed verloopt.
7) Biedt steun aan mensen die het verdienen. Leer van fouten maar wees ook kritisch op fouten die ontstaan uit zelfbelang. Investeer in talent en maak mensen voor hun deel accountable. Directielid, politicus --> hoog salaris betekent ook hoge verantwoordelijkheid en accountable zijn voor je daden.
8) Wees hartsvriendelijk en zie elkaar weer als mensen die super kunnen samenwerken als er gestuurd wordt op inzet, talent, passie, afspraak = afspraak houding i.p.v. enkel sturen op resultaten. Het brein raakt hier nooit van gemotiveerd en het leidt vaak tot korte termijndenken en win - lose houding.
9) Coach mensen en leidt ze kwalitatief en gericht op i.p.v. niet coachen of ongelimiteerd trainingen te laten volgen zonder de opgedane kennis en vaardigheden te borgen en te delen in de organisatie.
10) Koppel de jonge flexibele mensen aan de ervaren volwassenen om van elkaar, elkaars fouten en ook elkaars ideeen te leren. Gebruik cross reference learning als tool om te komen tot innovatie.

Wie ben jij?
Wie ben ik om dit te zeggen? Ik innoveer in leren van jongeren en volwassenen, heb een blind geloof in het potentieel van elke mens, als je stuurt op passie, talent, drive, uitdaging en zelfverantwoordelijkheid voor prestaties en daden.  Ik geloof in een growth mindset die mensen kan laten accelereren door te sturen op echtheid, puurheid, werkelijke customer intimicy i.pv. de fixed mindset waar alles draait om presteren, kwalificeren, resultaatgericht aansturen.

Het brein functioneert beter bij een growth mindset
Waarom? Omdat het brein hierdoor veel betere outcome kan leveren die duurzaam van aard is en meer plezier oplevert. Omdat de spiegelneuronen van mensen in een dergelijke omgeving elkaar zullen nabootsten, wat leidt tot een duurzame omgeving met meer gezonde facetten in de maatschappij en veel meer inspiratie.

Ik ben benieuwd naar uw visie op keuzevrijheid in deze maatschappij. Kom maar op, ik zit er klaar voor!

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  Zonder enige moeite meer omzet scoren
  Proberen klanten die vroegtijdig om prijzen vragen u uit te knijpen?
  De 5 zegeningen van burn-out
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Drie redenen waarom web accessibility nu uw aandacht verdient (3) 
Online shopper slaat 's avonds zijn slag (1) 
Nederlanders hebben de beste werk-privébalans van West-Europa (1) 
Nederlanders massaal op zoek naar tweedehands sportauto (1) 
Bouw en civiele sector groeien fors  (1) 
Vrouwen overheersen mannen bij online aankopen (1) 
Een op drie werknemers shopt online tijdens werktijd (1) 
top10
Weg met de Data Protection Officer!
Stijging Britse werkzoekenden naar baan in de EU
Waarom spraakgestuurde apparaten de customer journey transformeren
Brabantse (tech)bedrijven populair onder bèta-talent
Arbeidsmarkt werkt door in loonafspraken
Robotisering voor veel bedrijven nog ver-van-mijn-bed-show
De lat moet hoger op het gebied van privacy
‘Een composable infrastructuur’: lego voor de IT-afdeling
Nederlander maakt zich zorgen om privacy, maar handelt daar niet naar
Vier best practices voor een transformatie van finance
meer top 10
vacatures
meer vacatures