zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Wie geen NEE zegt is zijwindgevoelig

Door: John Vrakking,   01-08-2013,   14:29 uur
 

De deelnemers aan mijn training hadden net geleerd dat Time-Management vooral te maken heeft met je concentreren op je eigen kerntaken, de dingen waar je zogezegd voor bent aangenomen. Ze waren even stil; toen één van hen reageerde, wist ik dat het kwartje was gevallen. En ik wist ook dat ik hem nog niet overtuigd had. Vertwijfeld zei hij: ‘Ja, maar dat wordt toch ook wat: als iedereen alleen nog maar zijn eigen werk doet…!’

'...allen voor één'


Wanneer in organisaties het werk wel goed verdeeld is maar de werkdruk niet, dringt zich de vraag op of je je collega’s mag helpen. Als de cultuur dicteert ‘we doen het met zijn allen’, is ‘nee’ zeggen moeilijk. Het zijn met name nieuw-bakken chefs die zuchten onder hun collegiale instelling; ook eigenaren van kleine bedrijfjes die ineens baas zijn geworden, durven vaak geen onderscheid te maken. Mentaal zijn zij nog niet toe aan leidinggeven.

Doe je eigen werk
Een leidinggevende heeft zijn eigen taken; één daarvan is inderdaad leiding-geven, ofwel zorgen dat de anderen hun werk kunnen doen. Verzuimt u dat door zich bezig te houden met de taken die u eigenlijk moet overlaten aan uw medewerkers, dan brengt dat wellicht het resultaat van het hele team in gevaar. Bovendien ontneemt u uw medewerkers de kans om te groeien. Er is dus veel voor te zeggen dat iedereen zijn tijd gebruikt om zijn eigen werk te doen.

Kansen
Heeft u op het netvlies waar u ‘nee’ tegen zou moeten zeggen? Hoe verhouden zich de categorieën ‘wat u zou willen doen’ en ‘wat u daadwerkelijk doet’? Komt dat overeen? En hoe zit het dan met ‘wat u niet zou willen doen’?
De meeste van mijn deelnemers hebben een lijst met taken waar ze niet aan toe komen; ze scoren slecht in de verhouding ´wil ik doen-doe ik niet´. Ze zijn nog teveel bezig met taken die ze ontgroeid zijn, want ze scoren hoog ik de verhouding ´wil ik niet doen-doe ik nog steeds’. Ze zouden taken moeten afstoten, moeten delegeren, terug moeten geven aan wie er eigenlijk de eigenaar van is. Dat zijn kansen om te leren ´nee´ zeggen.

'Nee' zeggen
Effectief Timemanagement gaat vooral ook om ‘Nee zeggen’. Wie dat niet kan of wie werkt in een cultuur waar dat ‘not done’ is, krijgt het moeilijk. Wie geen ‘nee’ kan zeggen, is qua planning en werkresultaat zijwindgevoelig. Wie geen ‘nee’ kan zeggen, werkt aan de resultaten van een ander.

Eigen doelen niet belangrijk?
En toch kan iedereen ´nee´ zeggen, ook u. Het is zelfs gemakkelijker dan u denkt. U hoeft zich alleen maar te realiseren dat wanneer u ´ja´ zegt tegen wat u niet zou willen doen, u ´nee´ zegt tegen wat u wel zou willen doen. ´Nee´ tegen uw eigen werk, uw eigen resultaten, uw eigen kansen.

Begin met één keer per dag
Mijn groepje hield ik voor dat ze beslist niet altijd ‘nee’ hoeven zeggen: collegialiteit is onderdeel van het werk. Ik vond daarom dat mijn sputteraar al aardig wat water bij zijn wijn had gedaan toen hij zei: ‘Mag ik dan beginnen met per dag één keer ´nee´ te zeggen waar ik anders altijd ‘ja’ zei?’.

Praktisch oefenen
Maak een matrix waarin u tegen elkaar afzet:

- "wat wil ik doen" en "wat wil ik niet doen" tegen
- "wat doe ik" en "wat doe ik niet".

Vul nu de matrix in (zie ook het voorbeeld op mijn website). Als in de matrix de vakken "wat wil ik doen/wat doe ik" (vak I) en "wat wil ik niet doen/wat doe ik niet"  (vak IV) overeen stemmen met uw wens, dan is dat goed nieuws.

Voor de meesten van u staan echter in de vakken "wat wil ik doen/wat doe ik niet" (vak III) en "wat wil ik niet doen/wat doe ik" (vak II) respectievelijk taken waar u al heel lang niet aan toe bent gekomen en taken die u eigenlijk ontgroeid bent.

Dit zijn kansen om te leren ´nee´ zeggen; de taken uit vak II moet u per direct teruggeven of delegeren, zodat u tijd krijgt voor taken die ik vak III staan. Dat gaat direct én resultaat én een goed gevoel opleveren!

Lees ook:
- Vijf redenen om open-deur policy te voeren
- Vijf handvatten om tijdsdruk te lijf te gaan
- Gratis e-course Time-Management

 
 Doorsturen    Reageer

 
 
 
Over de auteur:
Hebt u ook wel eens het gevoel dat u niet toekomt aan de dingen waar uw hart echt sneller van gaat kloppen? Niet gedaan krijgt wat u wilt doen?

Dat is precies waarmee Ontwikkelingsgerichte Coach John Vrakking mensen helpt. Mensen helpen lekker te werken is zijn passie. Ze in beweging brengen. De dingen laten doen die ze leuk vinden. Iets ‘achterlaten’. 

U vindt praktische tips voor effectiever en leuker werken op www.johnvrakking.nl en op www.twitter.com/@nooitmeerstress

John Vrakking is een bevlogen spreker. Zijn inspirerende presentaties snijdt hij voor u graag op maat.
 

Laatste weblogs

  Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)
  Kortsluiting bij energieleveranciers
  Hoe reageer je op ongemakkelijke complimenten?
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
advertorial
A life changing event
Zaterdag 30 maart - Flora Boskoop - 10.00 - 16.00 uur. Een interactief seminar met Pieter Frijters met als onderwerpen: burn-out, paniekaanvallen, (spreek)angst, piekeren en assertiviteit. Bekijk de video voor een impressie van het seminar.
Lees verder
Ontwikkelingen in de markt van drukwerk
Vergroot uw rendement in 2019 door reviews op NederlandReview Review marketing
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel (1) 
Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS (1) 
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie (1) 
Evenveel vrouwen als mannen met hbo- of wo-diploma (1) 
Kortsluiting bij energieleveranciers (2) 
Aantal bijstandsontvangers met 24. 000 afgenomen (1) 
Kwart Nederlanders misdraagt zich tijdens carnaval  (1) 
top10
Deze vier woorden ondermijnen iedere presentatie (video)
Werkgever bemoeit zich graag met privéproblemen medewerker
Klimaatakkoord zet Nederland in beweging richting duurzame economie
32 procent van de IT-managers omarmt Continuous Testing
Klimaatakkoord kan ruim 70. 000 banen creëren
Wat organisaties verwachten van de financiële afdeling van 2025
Een derde van de werkenden vindt zichzelf slimmer dan zijn of haar baas
Belangrijke handelspartners Nederland minder stabiel
Cees Verkuyl en Derk van Manen vallen in de prijzen op Sales Event
Overzicht kwijt door inkoopwildgroei? Met deze drie tips pakt u de regie terug
meer top 10