zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Tijd voor het teamuitje of teambuilding?

Door: Aart Pijl MCM MA CMC ,   12-03-2013,   09:10 uur
 

'We moeten iets doen aan teambuilding.' Meestal is er dan sprake van een probleem, of er ligt een bedrag klaar om te besteden. Teambuilding is altijd goed, kan je nooit tegen zijn, want teambuilding is een investering in het team. Mensen gaan elkaar beter leren kennen, ze gaan beter samenwerken en het team gaat beter draaien. Waag het niet tegen te spreken, dan bewijs je meteen dat je geen teamplayer bent, en dan sta je er niet best voor.

Voor veel vraagstukken in teams is teambuilding de oplossing, je herkent er vast wel een paar:


- Het was een moeilijk jaar, het team zit erdoor, hoe vitaliseren we het team?
- Hoe gaan we om met de regelmatige karakterbotsingen in het team?
- Hoe krijgen we het team meer innovatief en creatief?
- Hoe kunnen we beter gebruik maken van de diversiteit?
- Hoe zorgen we voor meer individueel leiderschap?

Keuzestress, maar een oplossing?
Als de vragen op tafel liggen is meestal snel het antwoord gevonden: teambuilding. Google het woord en dan kom je bijna 7 miljoen hits tegen. Daar zit dan altijd wel wat tussen! Dropping met helikopter, klootschieten, paardenfluisteren, zang, kunstkoeien schilderen, circus, vuurspuwen, koken. Je ontmoet elkaar in een andere omgeving, je doet eens iets heel anders en het levert velen een goed gevoel op. Ik weet zeker dat het team er structureel zelden beter van gaat functioneren. Bestaande patronen blijven bestaan, de vertrouwde botsingen gaan gewoon door en denk maar niet dat het team ook maar een heel klein beetje creatiever is na het kunstkoeien schilderen.

Onderzoek doen
Als je werkelijk wilt dat een team beter gaat functioneren moet je daar gericht aan werken en in investeren. Dat betekent dat je de vraag goed moet onderzoeken. Wat wil je eigenlijk als team verbeteren? Waarom? In welke specifieke situaties en samenstelling moet dat beter, en in welke gaat het juist heel goed?

Voelen, denken, doen
Ik gebruik liever het woord teamontwikkeling als een team een volgende stap wil maken en beter en leuker wil samenwerken dan tot nu toe. Dan gaat het niet over recreatieve spelletjes, maar over bewustwording, samen nieuwe inzichten verwerven en op een andere manier naar de vertrouwde patronen kijken. Teamontwikkeling gaat over gevoel, denken en handelen. Niet alleen de onderlinge relaties zijn van belang, maar ook het versterken van positief, functioneel gedrag van alle teamleden. Dan doe je werkgerelateerde activiteiten en leer je samen de vaardigheden aan die nodig zijn om de volgende stap op de teamladder te zetten.

Natuurlijk mag iets leuk zijn
Teambuilding lijkt soms wel het compromis tussen 'een volgende stap maken' en 'lekker uit met z'n allen'. Weinig discussie over het resultaat, veel discussie over de activiteit. Keer het om, en maak gerust een mix-programma, waarbij wel duidelijk is wat voor de fun is en wat echt moet gaan helpen.

 
 Doorsturen    11 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Aart Pijl MCM MA CMC
Expert in teamontwikkeling, organisatie verandering en leiderschapsontwikkeling. Ruim 25 jaar helpt hij leiders met het bouwen van organisaties die commitment van medewerkers en klanten verdienen. Aart is mede-oprichter van Change Company. Auteur van de gratis online Teamontwikkeling Praktijkgids.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Michel  |   | 
14-03-2013
 | 
16:52 uur
Beste Aart,

Zoals altijd sla je de spijker weer eens helemaal op z'n kop. Teambuildingssessies blijken in de praktijk niet op te leveren wat men er van verwacht.

Een andere voorwaarde die men vaak stelt is 'het moet leuk zijn!' Ten eerste verstaan mensen daar vaak hele verschillende dingen onder.

De een vindt sporten bijvoorbeeld fantastisch en de ander vindt het vreselijk.

En ook 'leuke' activiteiten zoals dansen vallen lang niet bij iedereen in goede aarde. Het kan trouwens uiterst gênant zijn als die vervelende collega juist jou de dansvloer opsleurt.

Of zoals ik ooit hoorde dat men met z'n allen een kwartier naar een plant moest staren. De manager vond het prachtig. Zijn medewerkers totaal belachelijk.

Er zijn organisatoren die de meest kinderachtige spelletjes bedenken. En dan word je als het ware gechanteerd om mee te doen. Want wie durft er spelbreker te zijn? Dan ben je natuurlijk weer geen teamspeler.

Maar dat terzijde. Uit onderzoek van de ASTD blijkt dat er geen relatie is tussen het 'leukheidsgehalte' van een activiteit en de mogelijke positieve effecten.

Een reden te meer om jouw redenatie te volgen. Maar tja... dat is dan weer minder leuk.
Erwin  |   | 
15-03-2013
 | 
13:27 uur
@Aart, inderdaad een mooi betoog en daarbij ook nog een waarheid als een koe. @Michel, jouw aanvulling met voorbeelden maakt het nog visueler en herkenbaarder.
Ik vind de benaming ''teamontwikkeling'' een veel mooiere en het heeft ook iets van een tijdspanne in zich. Bij teambuilding denk ik vaak aan een dag of een dagdeel en vervolgens verklaart de manager de dag tot geslaagd. Alsof in één dag je een team kunt veranderen!
Dan is teamontwikkeling een andere, meer voor de hand liggende keuze. Dat proces duurt veel langer en - daar ontstaat ook vaak de weerstand van de manager - is daardoor duurder. Dat klopt, als je naar de kosten kijkt. En dat is weer korte termijn denken want wat kan het je als manager en bedrijf opleveren als je wel aan teamontwikkeling doet? Ik durf best te stellen dat teambuilding een lapmiddel is. Altijd? Nee, tenzij je teambuilding inzet als ''beloning'' na de teamontwikkeling. Volgens mij vind je het dan niet meer vervelend om met die collega op de dansvloer te gaan of een andere activiteit te doen. Immers het team, inclusief manager, heeft zich ontwikkeld en kan nu zelfstandig daarin een beslissing nemen. Dan wordt het een leuk dagje uit ter afsluiting.
R  |   | 
18-03-2013
 | 
21:38 uur
In werkelijkheid is teambuilding mooipraterij.
Bovendien, als je werkelijk een team gaat vormen, krijgt het management schrik dat je wel eens te sterk wordt als groep en haalt het team uiteen. En hopla, het hele spel begint opnieuw. Leuk voor belastingsaftrek.
A@rt  |   | 
20-03-2013
 | 
18:20 uur
Ha die R,
Wij komen meer mensen tegen die wat teleurgesteld zijn, in hun team, maar ook in hun management. Aan de andere kant hebben we ook veel ervaring dat het wel kan en dat een investering in een team het werk productief en prettiger maakt. Beter voor de organisatie en leuker voor de mensen. Misschien dat je wel plezier beleeft aan het volgende artikel: (Klik hier)
In ieder geval sterkte gewenst.
A@rt
Folkert Tijsma  |   | 
15-05-2013
 | 
20:09 uur
De valkuil van een teambuildingsessie is dat het bij een eenmalige actie blijft. Even is het leuk en actueel en in no time is het goede voornemen weer weggezonken. Vervallen alle teamleden weer in het oude patroon.
Er is bij AltusVolare een training waarbij je niet alleen tijdens de training zelf heel verfrissende acties en inzichten krijgt. Je krijgt ook heel pragmatische spelregels aangereikt en richtlijnen voor houding en gedrag. In de kern komt het er op neer dat je leert om hier 'thuis op de zaak' mee door te gaan. Er een 'way of live' van te maken.
Ellen  |   | 
22-05-2013
 | 
17:34 uur
Wat als je een nieuw team hebt en je wilt het juist in gaan zetten zodat de leden elkaar beter leren kennen en van daaruit gaan samenwerken?
Je kunt wachten totdat het team in de dagelijkse werkzaamheden zich vormt en uiteindelijk niet loopt zoals je zou willen en er dan een teambuildingsessie tegenaan gooien, maar ik zou het liever in het prille begin willen doen. Ook al ben ik er niet zeker van of dat echt wenselijk is, en brengt wat je zou willen. Aangezien collega's elkaar dan gelijk persoonlijker leren kennen, waar dat in het prille begin misschien niet direct wenselijk is.
Dus vraag ik me oprecht af of het slim is om het gelijk in bij de start van een nieuw team te doen.
Erwin  |   | 
22-05-2013
 | 
19:31 uur
@Ellen, Je vraagt je af of het slim is om gelijk bij de start van een nieuw team een teambuilding te organiseren. Zolang mensen het zien als een ''uitje'' of een ''verzetje'' heeft het mijns inziens geen zin. Ook als aftrap van een nieuw team heeft volgens mij geen zin. In mijn optiek zou je het kunnen gebruiken nadat je met het team een strategie hebt bepaald, hoe het team gaat werken en wat de taakverdeling zal zijn. En andere zaken bespreken zoals elkaar aanspreken op gedrag etc. Op het moment dat je daar met z'n allen overeenstemming over hebt, is het zakelijk kader gesteld. Dan zou je kunnen overwegen om dat traject af te sluiten met een teambuilding. Belangrijk is dan wel om een doel te formuleren en hier naartoe te werken.
Aart Pijl MCM MA CMC  |   | 
23-05-2013
 | 
12:36 uur
Ha Ellen,

Goede vraag! Vanaf het eerste moment kan je werken aan de ontwikkeling van je team.
Het ziet er misschien niet zo uit, maar op dat moment is de behoefte aan veiligheid groot. Niemand wil gezichtsverlies leiden en iedereen doet voorzichtige pogingen uit te vinden: wat gaan we doen, hoe gaan we dat doen, wat wordt van mij verwacht, wat zijn de eisen, kan ik dat, wil ik dat, wil ik dat ook met hun, en meer van dat soort vragen.

Het helpt hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Een leidinggevende kan veiligheid bieden door op een gestructureerde manier de vragen aan de orde te stellen. Je kan bijv. beginnen zelf duidelijk te zijn over wat je van je team verwacht, en hen de ruimte geven hun verwachtingen uit te spreken. Je kunt dan ook goede en slechte ervaringen met teamwerk uitwisselen en op basis daarvan spelregels opstellen voor de samenwerking. Die spelregels laat je dan regelmatig terugkomen en dan zal je merken dat je daarmee ook aan de relaties bouwt.

Bij de start van een team is de taak primair het onderwerp van gesprek, als dat eenmaal duidelijk is, dan verschuift de aandacht vanzelf richting de relatie, dat later primair wordt.

Omdat ik deze vraag vaak krijg heb ik een cd-serie voor teamontwikkeling gemaakt met veel praktische tips. Met dank voor de vraag, kan je de serie voor een gereduceerd tarief aanschaffen. kijk daarvoor op www.changecompany.nl

A@rt
Teambuilding  |   | 
24-09-2013
 | 
12:39 uur
SRO Out in Action combineert teamuitdagingen met opdrachten op het outdoorterrein.
Enkele doelstellingen die zij vaker horen en waaraan zij bijdragen:

- dat teamleden meer als een team gaan werken
- dat afgesproken resultaten worden gerealiseerd
- meer werkplezier en een betere sfeer

Zie link voor info!
Ruben Franken  |   | 
19-05-2015
 | 
17:28 uur
Ik zie een teamuitje (met als doel teambuilding) altijd als een project en ga dan ook projectmatig te werk. Leuk zijn/gezelligheid is slechts één van de onderdelen voor een succesvol uitje!
Dropping  |   | 
2-04-2021
 | 
08:39 uur
Een dropping als teamuitje is zelfs coronaproof te organiseren.

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10