zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Donkere of zonnige wolken?

Door: Anthony van der Zwan,   17-02-2013,   13:44 uur
 

Menig Nederlander kijkt op dit moment angstvallig naar de donkere wolken die zich, zelfs boven onze, ooit zo zonnige, landje lijken te vormen. Terecht want alles wat ooit zo vertrouwd en veilig voelde, lijkt te zijn verdwenen. En misschien is dat ook wel zo.

 Als ondernemer weet je echter dat het weinig zin heeft om daar lang sikkeneurig over te zijn en je in plaats daarvan te focussen op zaken die goed gaan. Zaken waar je als dienstverlener jezelf wel in kan onderscheiden. Gewoon omdat je er goed in bent of zelfs uniek, omdat je er een ander verder meehelpt.



Natuurlijk is het niet verstandig om bestaande ontwikkelingen weg te wuiven. Iets wat ik als IT-ondernemer helaas wel erg veel zie gebeuren. Boven onze ouderwetse IT-dienstenlandschap zien we namelijk grote donkere wolken verschijnen. Althans voor de traditionele IT’ers die zich met 'man-en-macht' vast probeert te houden aan zijn oud, vertrouwde verdien-modellen en denkbeelden. Met het ene argument na de andere proberen ze de zonnige wolken die verschijnen, die juist nieuwe kansen creëren, met het ene onterechte argument na het andere te ondermijnen.

Deze zonnige wolk heet ‘Cloud Computing’. Deze ontwikkeling is weliswaar niet geheel nieuw, maar de komende jaren gaat deze ontwikkeling de nieuwe IT'er vormen en zal in 2016 (Gartner) leidend zijn in hoe wij dan naar IT kijken.

Waarbij de traditionele IT’er grotendeels van het toneel zal verdwijnen, en vervangen wordt door de nieuwe IT’er. Deze houdt zich bezig met zaken waar het voor u als ondernemer echt toe doet. Met zaken waarin u zich van uw collega’s kan onderscheiden.

Nog nooit is technologie zo toegankelijk geworden voor een bedrijf van iedere omvang als door deze ontwikkeling. Voor het eerst kunt u, zonder grote investeringen, datgene doen wat tot voor kort alleen toegankelijk was voor grote bedrijven.

Natuurlijk mag u sceptisch zijn over deze ontwikkeling. Immers zien is geloven. 
Dat begint met de forse kostenbesparing op uw IT-investeringen, maar ook door een forse toename in het flexibeler kunnen werken.

 
 Doorsturen    1 reactie

 
 
 
Over de auteur:

Anthony van der Zwan, IT ondernemer in Zeeland (Walcheren) met TeamLogic IT helpt ondernemers naast IT problemen op te lossen en te voorkomen, om IT doelgericht en strategisch in te zetten.

Mijn linkedin profiel
 

 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Anja  |   | 
20-02-2013
 | 
16:58 uur
Hallo,

Ja en nee. Cloud computing heeft voordelen, zoals dat een deel van het beheer van je wordt (of: kan worden) overgenomen. Misschien is het goedkoper, misschien ook niet. Misschien is het de toekomst, misschien ook niet: Gartner heeft vaak gelijk, maar slaat soms ook de plank behoorlijk mis.

Qua flexibiliteit is het de vraag of de stelling klopt: bij in-house-oplossingen heeft de interne ICT-afdeling de regie over onderhoud. Dat kan dan dus plaatsvinden op momenten dat de belangrijkste bedrijfsonderdelen niet aan het werk zijn. In ''the cloud'' ben je afhankelijk van de goedwillendheid van je leverancier of die bereid is om de werktijden van jouw bedrijf mee te nemen.

Een andere vraag is of de privacy van je gegevens goed gewaarborgd is. Dat -kan- zo zijn, maar het -kan- net zo goed zijn dat je qua wetgeving onder de wetten van een ander land hangt. Ik herinner me in dit verband de discussie over het electronische patiëntendossier (EPD).

De derde vraag is of het internet er altijd is. En dan niet alleen de verbinding tussen je eigen bedrijf en het internet, maar ook de verbinding tussen het andere bedrijf en het internet.

Cloud computing staat nog in de kinderschoenen, ik zou zeggen: loop niet voorop maar wacht een paar jaar om te zien of het een blijvertje is.

Groetjes,

Anja

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10