zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Vrouwen rolmodel voor leiderschap

Door: Asha Kalijan ,   13-09-2006,   02:36 uur
 

Is het begrip leiderschap een trend, een toverwoord of het antwoord voor de continuďteit van organisaties in de huidige tijdgeest? Het antwoord is niet direct te geven.
Een ding is zeker. Met mooie woorden, vakjargon, die soms te pas en te onpas gebruikt worden, komen we niet verder.


De kwaliteiten van sleutelfiguren


Om de positieve, onomkeerbare trend in organisatie- en persoonlijke ontwikkeling door te zetten hebben organisaties wel degelijk sleutelfiguren nodig die krachtig, authentiek, charismatisch, intuďtief, motiverend, inspirerend, empatisch en synergetisch optreden. Sleutelfiguren die met die kwaliteiten energiebronnen in organisaties en mensen kunnen opzoeken en energielekken kunnen transformeren. Die sleutelfiguren zullen moeten beschikken over de genoemde kwaliteiten. En die kwaliteiten behoren tot het pallet van leiderschapskwaliteiten. De vraag is hoe je die kwaliteiten ontwikkelt.

Vrouwen rolmodel voor leiderschapskwaliteiten
In tegenstelling tot de berichten over te weinig topvrouwen, durf ik vrouwen als rolmodel te noemen voor enkele leiderschaps- kwaliteiten. De eerder opgesomde leiderschapskwaliteiten zijn voor een groot deel kwaliteiten die vrouwen in het algemeen bijna van nature hebben. Kijk maar naar het dagelijks handelen van vrouwen in de eigen omgeving. Het empatisch vermogen, het motiveren, het krachtig op kunnen treden, het laten gebeuren wat nodig is en het inspireren… We staan daar onvoldoende bij stil.

Goed benutten
Het is wel de vraag of vrouwen hun natuurlijke kwaliteiten altijd goed benutten. Ik generaliseer natuurlijk en wil niet zeggen dat mannen de genoemde kwaliteiten helemaal niet hebben. Ik ken ook vrouwen zonder die kwaliteiten in leidinggevende posities.
Het punt is dat we uit diverse onderzoeken vernemen dat vrouwen goede managers zijn. En de tijdgeest waarin wij leven maakt mogelijk dat goed vrouwelijk leiderschap een grote bijdrage kan leveren aan veranderingsprogramma’s die nu nodig zijn op macro- of microniveau.

Mannelijke kwaliteiten voor topposities
Er zitten te weinig vrouwen op topposities, dat is bekend. Daar hebben we blijkbaar meer mannelijke kwaliteiten voor nodig. Wellicht moeten de vrouwen die leiderschapposities ambiëren veel meer leren de eigen kansen blootleggen, de juiste randvoorwaarden creëren en hun authentieke, leiderschapskwaliteiten zichtbaar(der) maken. Zoals mannen dat plegen te doen. Vrouwen zouden daarom veel meer aan zelfmanagement moeten doen.

Een kunst, geen kunstje
Het aanbod aan zelfmanagement- en leiderschapsprogramma’s is groot. Het implementeren daarvan is een kunst op zich en geen kunstje dat geleerd moet worden. Uiteindelijk gaat het ook in leiderschap om de performance. En hoe authentiek is uiteindelijk de performance? Ware leiderschap is authentiek. Sommigen lijken het van nature te hebben, maar hebben er toch nog veel voor moeten doen en laten. Daarom is een uitspraak van Jagdish Parikh wellicht op zijn plaats: the most effective leaders realize they must first learn the skill of leading themselves.

Leiderschap is geen toverwoord. Maar in de kern gaat het om persoonlijk leiderschap. Een mooi streven.

Bron: nieuwsbrief ‘Nieuws en kenniscreatie’ Adimco

 
 Doorsturen    4 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Asha Kalijan is organisatieadviseur, managementcoach en directeur van Adimco.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
baudi  |   | 
14-09-2006
 | 
12:30 uur
Asha,
Dank voor je artikel over vrouwen als rolmodel.

De persoonlijke ontwikkeling van leiders is een geslachtsloze aangelegenheid. In mijn ogen heeft ‘The Power of the V’ die als leidraad de dwangmatige koppeling van humane eigenschappen aan mannen of vrouwen toewijst een onzuiver politiek karakter.

Zelfhulp en Kamaradenhulp begint bij een individu en ontstaat tussen individuen, ongeacht de aanwezigheid van een organisatie.

Voorts hebben organisaties en hun leiders vaak meer verstand van de Machiavelliaanse trukendoos dan dat ze blijk geven van een zuiver inzicht in het wordingsproces van individuen.

Zelfhulpprogamma’s kunnen derhalve als beste worden uitgevoerd als ze volledig zijn onttrokken aan de ijzeren greep van een organisatie. In brute force: dig it out of the ground -aldus Ben Hogan.

Met harterlijke groet,

Baudi
enterpreneur


N. Dragt  |   | 
14-09-2006
 | 
16:26 uur
Zoals je zegt, is leiderschap iets wat vooral voortkomt uit persoonlijk leiderschap. Maar zolang vooral vrouwen hun leiderschap verbergen, en we mensen niet leren om vooral eerst zichzelf te leiden (iets waar veel ouders de mist in gaan, iedere keer dat ze hun kinderen regels opleggen, die de ouders vanuit de maatschappij meenemen en waarvan ze niet eens weten waarom ze ze opleggen) zullen we behept blijven met tweederangs leiders.

Leiderschap is toch waarschijnlijk vooral een bewustwordingsproces van je eigen mogelijkheden. En een bewustwordingsproces van de mogelijkheden van anderen.
R de Wit  |   | 
14-09-2006
 | 
18:36 uur
De laaste opmerking die ik hoorde was:
Wij vrouwen zijn toch veel betere managers.
Hoge dunk hoor, ik vraag me trouwens af of zoiets geen disciminatie is. In ieder geval getuigt het niet van enige vorm van respect. Sorry maar ik denk dat het eerder op de persoon van toepassing is en niet op man of vrouw. Een beetje goede manager heeft allebei in zijn of haar mars.
Caroline Franssen, leiderschapscoach  |   | 
19-09-2006
 | 
08:08 uur
Natuurlijk heeft een beetje goede manager mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Maar daarin is wel degelijk een verschil aangetoond tussen vrouwen en mannen. Vrouwen zijn vaker androgyne leiders dan mannen. Dat bleek uit een groot leiderschapsonderzoek onder lezers van Intermediair, gedaan door de Groningse hoogleraar Janka Stoker. De resultaten van dit onderzoek werden uitgebreid besproken tijdens de Nationale Leiderschapsdag op 2 maart 2006 bij Managementcentrum De Baak.
Zij vertelde dat uitgebreid onderzoek laat zien dat mannen bijna evenvaak als vrouwen 'feminiene leiders' (ondersteunend en invoelend) zijn. En vrouwen bijna net zo vaak als mannen 'masculiene leiders' (daadkrachtig en doelgericht).
De grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn te vinden in ongedifferienteerd leiderschap en androgyn leiderschap.
Meer mannen dan vrouwen zijn noch daadkrachtig, noch ondersteunend en zijn dus 'ongedifferentieerd'.
Vrouwen scoren veel beter dan mannen op het androgyn leiderschap: ze zijn zowel daadkrachtig als ondersteunend.
Het groot leiderschapsonderzoek is te vinden op (Klik hier)

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10