zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Doorbreek de sleur en word productief en blij

Door: Wout Plevier,   22-05-2012,   15:55 uur
 

In dit artikel krijgt u de 9 elementaire tips om de sleur in uw leven te doorbreken en in een flow van positiviteit en activiteit te komen. U komt hierdoor op plaatsen waar u anders niet zou zijn gekomen, ontmoet mensen die u anders niet had ontmoet en doet dingen en ervaart/ beleeft gevoelsmomenten die u anders niet had beleefd.

Intro


Drukke tijden. Er gebeurt veel in de maatschappij. Recessie, banken die omvallen, landen die wankelen, ontslagen nemen toe en je merkt het aan de werkende mens. Veel mensen zijn moe, gestresst, vragen zich af of dit nu hun ideale leven is.

We leven in mijn opinie in een maatschappij die zich veel richt op quick and easy fixes in plaats van op duurzaam investeren in een kwalitatief goed functionerende maatschappij. Dit leidt veel tot opereren vanuit eigen belang maar ook tot veel sleur. Een mens is nu eenmaal een gewoontedier en herhaalt patronen puur uit gemak. Er is een breinregel die zegt: het brein zal altijd geneigd zijn de weg van de minste weerstand te kiezen. Vandaar dat het moeilijk is om ingeslepen gedrag in je werk, je relatie, je wijze van (on)gezond leven, je omgang met anderen te veranderen. Het kost gemiddeld 25 dagen om ingeslepen gedrag te ontleren en er nieuw gedrag voor in de plaats te zetten. Aan het werk dus!

Hoe kom je van A naar B?
Nu kunnen we allerlei theorien loslaten waarom dit gebeurd en wat men dient beheersen (weten- kunnen). Maar ik heb ooit een coach gehad die me leerde dat het eigenlijk simpel is: in plaats van psychologiseren wat het veroorzaakt, kun je ook direct stappen zetten en consequent zaken anders te doen. Je wilt van A naar B en daar zit een verschil tussen. Wat kun je dan doen om dat verschil te beslechten en dan just do it. Ik adapteer derhalve dit credo en verstrek u nu een aantal tips die u direct kunt DOEN! om inspiratie te krijgen, positieve gevoelens op te wekken, in gang te komen, andere percepties en gevoelens te ervaren. Here we go:


Negen tips om uw patroon te veranderen!

1) Stel samen doelen: verveling en gevoel van stilstaan hebben vaak te maken met doelloosheid en routinematig bezig zijn. Bespreek met een partner, vriend, relatie, familielid of uw team welke 3 dingen u concreet wilt veranderen. Brainstorm alle mogelijkheden en kies dan uw top drie. Verzin dan welke concrete stappen u neemt om dit in GEDRAG te veranderen en tot welk resultaat dit dient te leiden. Plan een verbouwing, herzie de tuin, ga bungee jumpen, ga romantisch dineren alsof het de eerste keer is, organiseer een tip-top carrousel met uw team om feedback te genereren. Evalueer binnen bv een week wat dit met u beiden/ allen doet! Just do it!

2)  Besteed elke week een uur tot 2 uur aan het doen van iets nieuws. Nog nooit zangles genomen - u kunt niet zingen - toch aanmelden voor een aantal proeflessen. Nog nooit gevist, koop een hengel en ervaar wat het met u doet. U spreekt elkaar te weinig als collega's - plan een wandeling door het bos - drink een borrel en praat met elkaar. Just do it!

3) Routineklussen - voer ze nu eens samen uit en ervaar wat het met u doet om ondertussen hierover of over andere dingen te praten. Onder het mom leer ook genieten van dingen die routinematig zijn. Vroeger praatte men de dag door tijdens de afwas! Tegenwoordig gaat alles snel. Just do it!

4) Leer elkaar iets nieuws. De hoogste waarde van de mens is zelfoverstijging. Iets doen waarvan je dacht dat je dat niet of minder goed kon. Nu krijg je en een mentor die iets goed kan en je probeert iets gewoon uit. Kun je niet koken - ontfustel iemand zijn beste recept en maak het samen en leer. Slecht met social media - zoek een specialist en leer hoe je het voor jezelf handig kunt inrichten. Iemand presenteert te gek - leer zijn strategie voor presenteren en Just do it!

5) Nieuwe inzichten nodig? Nodig 6 mensen uit en lees vooraf allemaal een boek. Draag het boek mondeling over aan uw collega's, relaties, familie, vrienden. Have fun with it! Het mooiste is als je steeds een thema kiest en daar verschillende boeken over leest. Dit noemt men synoptic reading: meerdere boeken tegelijkertijd lezen over eenzelfde onderwerp. Hierdoor vormt u een mooi compleet beeld. Door overdragen beklijft het bij iedereen beter. Formuleer dan een concreet actiepunt wat u anders zult doen en check elkaar of men het ook uitgevoerd heeft! Stimuleer elkaar en just do it!

6) Doorbreek de sleur van enkel resultaten willen behalen. We leven in een enorme resultaatmaatschappij waar nu veel bedrijven hun medewerkers afrekenen op enkel resultaten. Plan dus iets leuks rondom het werk. Zorg dat het niet enkel om werken gaat. Doe iets met liefde/ passie en plezier volgt vanzelf - dit straalt uit naar uw collega's, klanten en uzelf. Iedereen voelt zich beter. Plan een brainstorm - benader een klant eens onverwacht vanuit andere percepties, neem iets mee dat als hefboom kan werken voor een goed gesprek, richt je kwartaalafsluitingen eens apart en persoonlijk in. Nodig mensen eens niet uit per email voor een vergadering maar overhandig dit keer een mooie envelop met een andere opzet van uitnodigen. Verras een ander en u krijgt andere reacties. Just do it!

7) help een ander met uw meest waardevolle talent. Bied het vrijwillig en kostenloos aan. U krijgt enorm veel leuke reacties en inspirerende dagen. Ga met Pinksteren mee helpen om een tuin te verbouwen, een zolder op te ruimen, een leuke middag te organiseren. Waardering alom en het geeft u en anderen een geweldig gevoel. Just do it!

8) Ban elke vorm van twijfeltaal en negatief taalgebruik uit. Bestel desnoods 100 bandjes van a complaint free world.com en stimuleer collega's, vrienden en familie om in de positieve modus te gaan. Coach elkaar en houd dan een borrel/ bbq om het effect te bespreken. Het nut: meer stralende gezichten, meer positieve gedachten, meer oplossingsgericht denken en minder stress. Just do it!

9) Uw brein heeft nog een interessante breinregel: fake it and your brain will make it. Waar u op focust wordt groter. Focust u op denken in problemen dan nemen deze toe. Focust u op oplossingsgericht denken dan ontstaan er mogelijkheden. Nog steeds dient men dan vaak in actie te komen om iets te veranderen. Maar verandering van perceptie doet wonderbaarlijke dingen met het brein. Als u gaat denken en handelen alsof u een bepaald doel al bereikt hebt, dan wordt het voor u brein eenvoudiger om hieraan te voldoen. Sterker nog uw hele lichaam zal meewerken hormonale stoffen te produceren die de kans op succes vergroten. Dus bang voor een presentatie: loop, praat en handel alsof u al de meest succesvolle presentatie hebt gegeven. Gestresst: recht uw schouders, adem laag en rustig en praat bedachtzaam, gelijk een tijger die zijn prooi bespringt. Uw brein adapteert dit en zal het eenvoudiger voor u maken om meer ontspannen te worden! Just do it!

En hebt u dan te maken met een stressvolle situatie? Dan kunt u deze samen met meer gemak aan!

Hebt u nog leuke en waardevolle aanvullingen, wees dan vrij deze te melden. Voor alle criticasters: nu even de focus leggen op uw positieve bijdrage die iedereen vooruit helpt! Ik daag iedereen uit dit te doen...ja ook u...die denkt:" zo nu weer snel naar de orde van de dag". Investeer in duurzaamheid en meer collectief denken. Help anderen juist nu om het beste uit zichzelf te laten zien.

 
 Doorsturen    8 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Wout Plevier
Coach, Trainer, Spreker l Persoonlijke Effectiviteit l Teamsucces l Versneld Leren en Lezen
info@woutplevier.nl
W 073 52 2 5656

https://woutplevier.nl 
SLiM! Training, inspirerende spreekshows en topcoaching voor meer persoonlijke grip in werk. Inspiratie en DOE trainingen met 100% rendement voor managers, teams en werkende professionals.

Download hier "Bezieling" uit SLiM!: het interactieve prachtige boek voor meer succes, focus, meer plezier en de juiste balans.
 

Laatste weblogs

  De psychologie van het overtuigen
  Misvattingen over klantgedrag en de klantreizen die ze maken
  Hoe zorgen we voor meer bevlogenheid?
 
reacties
 
Edward  |   | 
23-05-2012
 | 
14:07 uur
Mijn aanvullingen:

Maak je doelen niet afhankelijk van anderen.
+
Dit is iets dat jij wilt dus ligt de actie bij jou.
+
Geniet van alles wat je doet en bereikt.
Wout  |   | 
23-05-2012
 | 
14:12 uur
Hi Edward,


Mooi! en meestal klopt dit. Anderen kunnen remmend werken doordat ze er geen (juiste) prioriteit of voorrang aan geeft. Door zelf aan het stuur te blijven heb je meer controle. In teams echter draait het dan om goed leiderschap en goede aansturing van je mensen.

De laatste het genieten is ook mooi. Dat mag meer in onze maatschappij!

Dank je voor je feedback en aanvulling. Ik hoor graag nog meer opties.

rob van damme  |   | 
24-05-2012
 | 
08:02 uur
vind dit een heel mooi artikel -> = positief en 'anders' denken - het verwoordt ook wat de boeddha zegt :alles wat we zijn is het resultaat van wat we hebben gedacht. De geest is alles. Wat we denken, dat worden we en dr Wayne Dyer plukt dan weer uit de Tao : When you change the way you look at things, the things you look at change.
ps ben geen boeddhist maar volledig neutraal
Bas  |   | 
29-05-2012
 | 
09:42 uur
Wanneer er geen duidelijke scheiding bestaat tussen werk en privé ontstaat er een sleur. Voorkom een monocultuur en zorg ervoor dat flexibel werken niet 24 uur per dag doorgaat. Zie ook mijn artikel: (Klik hier)
Wouter Plevier  |   | 
30-05-2012
 | 
08:17 uur
Hoi Bas,


Dat is ook waar. Tenzij natuurlijk werken je passie is en je daarin ongekende variatie vindt. Maar het heeft volgens mij ook met de resultaatcultuur te maken. Het lijkt wel of onze maatschappij niet meer om duurzaamheid en passie/ plezier maken draait maar zuiver om resultaat. Dat is jammer. Er is te veel individualisme en te weinig samen denken en duurzaam waarde toevoegen. Dit maakt de geest ook arm en inspiratieloos.

Trouwens leuk dat je ook snellezen doet. Ik doe het nu ook al een jaar of 10 en heb hele gave software, online learning en games/ books gemaakt. Deze gaan we nu lanceren. Leuk he! Keertje kletsen, denk dat we raakvlakken hebben. Via Effective Reading Center Nl wordt dit gelanceerd.


Groetjes Wout
Wout  |   | 
11-06-2012
 | 
12:31 uur
Hi Bart,

Veel mensen leven op routine. Een routine is niets meer dan een zelfde gedragsmodus herhalen. Soms heel goed en effectief zoals bij Time Management. Wout Plevier heeft 10 mensen opgeleid om sleur zo veel mogelijk te voorkomen. Inspiratie is het centrale woord...wat je ook doet... kun je anderen en jezelf zo prikkelen zodat je brein oxytoxine, dopamine en serotoxine aanmaakt om gestimuleerd door het leven te laten wandelen.


Dank je voor je reactie!

Bart Flos  |   | 
11-06-2012
 | 
09:26 uur
Actueel onderwerp!

Lees ook: 'het anti-sleurboek - Eerste hulp bij baanbalen en ander werkbederf'.

Zelf je sleur testen? Doe de Workaholic Test en het Anti-sleurkwadrant. Een gegarandeerde eye-opener!

Met de meest hartelijke anti-sleurgroeten,
Bart Flos
rob van damme  |   | 
11-06-2012
 | 
14:25 uur
het Pareto-effect indachtig ((Klik hier) en dit koppelend aan het feit dat 20pct van de wereldbevolking hoogsensitief is (zie Elaine N. Aron) is het voldoende om die 20pct 'wakker' te maken en zij trekken dan de 'kudde' vooruit - enzovoort :-)
Hartelijke groet
*rob

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
Liever leuk werk dan hoger salaris (2) 
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst (1) 
Vrouw bepaalt wintersportbestemming (1) 
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit (1) 
Kwart Nederlanders niet met vakantie dit jaar (1) 
Consument vindt dat organisaties geen geïntegreerde digitale experience leveren (1) 
Vraag naar beheersing Engelse taal in vacatures daalt (1) 
top10
Jonge man wil geen vrouw als baas
Vijf maatregelen om AVG-boetes te voorkomen
Generatie Z meest tevreden met zijn baan
Liever leuk werk dan hoger salaris
Reistijd belemmert stap naar droombaan
Oudere werknemer afgeschrikt door vacaturetekst
Werknemers denken meer carrièrekansen te hebben dan ooit
In de rode cijfers door de zwarte markt
Jongere vindt vakantieflirt op de werkvloer niet oké
'We hebben het weer naar ons zin op het werk'
meer top 10