Reactie: Wat knap dat iedereen al weet wat er in die film gebeurd. Zelfs het Nederlandse bedrijfsleven weet er al meer van dan ik!! Waar kan ik die film zien dan zodat ik ook mijn opinie kan geven?
Reactie: Guido en Mikaël,
Ik denk dat jullie een iets te rooskleurig beeld hebben van de Nederlanders en te veel op de Hollanders letten.
Ik kan me dan ook niet helemaal in jullie analyses vinden, maar allez, wat geeft het hè?
Het verschil tussen de Vlaming en de Waal is meer dan alleen de taal, dat is wel duidelijk. Het is ook de orientatie op Nederland of Frankrijk, met alle dingen die daarbij horen. Het verschil tussen nederland en Frankrijk ken ik maar al te goed, ik heb jaren voor een Franse Multinational gewerkt en je snapt gewoon niet dat ze kunnen overleven in de chaos die ze dagelijks weten te creëren.
Politiek? Tja, een groter zootje dan Nederland kan niet meer, gingen de dames en heren de confrontatie maar eens aan in plaats van steeds in partijpolitieke en politiek correcte nietszeggende uitspraken te vervallen. Het Poldermodel is echt iets Nederlands (Hollands).
Het Belgische Onderwijs is van een dusdanig niveau dat ik mijn dochter met plezier in Gent laat studeren. Voor een derde van de prijs (ge blijft Hollander) geweldige kwaliteit, geen gezeik met lotingen en goede huisvesting.
En zo blijven we buren die soms vitten en kiften, maar niet zonder elkaar kunnen.
En tot slot het bier............
Reactie: Beste Aart,
Als één van de deelnemers is het leuk om terug te lezen hoe jij tegen dit evenement aankijkt. Wat ik me afvraag is hoe je nu je vragen beantwoordt die je in je column van 20 februari jl. hebt gesteld. Is er iets veranderd in je opinievorming?
Reactie: Ik lees net de bijdragen van de heer Fikkers.
Wat nog ontbreekt zijn de tarieven en algemene voorwaarden ;-)
Volgens mij is dit forum niet bedoeld voor reclameboodschappen.
Reactie: Ik ben Belg (Vlaming) er reeds meerdere jaren actief in de Benelux en Frankrijk als managementconsultant.
Er zijn zeker verschillen tussen onze beide landen, maar die worden volgens mij steeds kleiner met de tijd. De ''wining & dining'' cultuur in België kent enkel nog zijn aanhang in Wallonië en de 50-plussers in het zakelijke leven. De jonge manager/ondernemer werkt veel en hard, houdt van een open en directe communicatie en gaat vrij direct naar de kern van het onderwerp. Een meer Nederlandse aanpak dus. Ook medewerkers in een bedrijf zoeken die open en directe commuicatie. Indien deze er niet is, verlaten ze het bedrijf (zeker de jonge generatie). Indien je als manager daar geen rekening mee kan/wil houden, verlies je je hoofdopdracht uit het oog (resultaten behalen via anderen).
Zowel in Nederland als in België (voornamelijk Vlaanderen) worden gedrag en competentie als de voornaamste factor beschouwd in het functioneren van een persoon in een professionele context. In de meeste andere landen in de wereld is dat het diploma en ''track record''. Dit is een fundamenteel andere benadering. Daarom ligt de Nederlandse en de Belgische (Vlaamse) managementcultuur ook niet zo ver uiteen.
Het bewijs wordt trouwens geleverd door het relatief grote aantal Belgen die in Nederland een managementfunctie opnemen. Indien de verschillen echt zo groot zouden zijn, zou dit niet lukken.
Wat ik ook vaststel, is dat deze managementbenadering wereldwijd steeds meer aanhang kent en dat Nederland en Vlaanderen daar wereldwijd mee aan de top staan. Naast Hollandse kaas en Belgische chocolade, een nieuw exportproduct?!
Waar ik wel veel verschil zie, is dat Nederlanders vaak directheid en openheid aangrijpen om zich maatschappelijk te misdragen. Zo komen ze vaak bij Belgen als onbeleefd, luidruchtig en slecht opgevoed over (en niet enkel bij Belgen: zo zag ik een aantal jaren gelden in Zuid-Frankrijk een bordje aan de ingang van een camping met het opschrift ''geen Nederlanders gewenst'') Maar dat is het beeld dat je krijgt van de Nederlandse massatoerist. In het zakenleven heb ik ook veel andere Nederlanders tegengekomen, die evenzeer dit soort gedrag van hun landgenoten verfoeien.
Een ander verschil tussen de Belg en de Nederlander is dat de Belg zijn leven lang studeert, terwijl de Nederlander zich weinig of niet bijschoolt na zijn/haar afstuderen. De Nederlander legt zijn focus dan op actie/doen, terwijl de Belg meer gaat nadenken vooraleer iets te doen (en dus minder snel actie onderneemt).
De ''Latijnse'' cultuur waar naar verwezen wordt in het artikel is zeker nog in België aanwezig, maar is niet zo sterk aanwezig in Vlaanderen. Het zijn vooral de mensen uit Wallonië en Brussel die deze manier van werken aanhangen. Dit is trouwens ook 1 van de redenen waarom het niet zo goed loopt tussen de Vlamingen en de rest van het land (uitgezonderd de Duitstalige gemeenschap).
Wat ik ook heb vastgesteld, is dat men in Nederland vaak werkt in een ''conflictmodel''. Eerst wordt er op een vrij agressieve en vaak ongestructureerde manier vergaderd, om pas veel later tot een moeizame consensus te komen. De Belg vertrekt van in het begin met de ingesteldheid dat er een consensus dient gezocht te worden en zal zijn/haar tijd niet steken in een robbertje vechten. Het nadeel van een consensus is natuurlijk dat de beslissing meestal minder radicaal/eenduidig zal zijn.
Een Nederlander is politiek ook veel meer betrokken in de maatschappij. De kiezer zegt ongezouten zijn/haar mening en hij/zij gaat in de ''aanval'' als hem/haar iets niet zint. De Belgische politici hebben er zo'n zootje van gemaakt, dat de Belgische kiezer apatisch is geworden tov de politiek. Met als gevolg dat hij/zij niet meer openlijk reageert en dan gewoon zij/haar ding doet, legaal of niet.
Over het algemeen kan je wel stellen, dat hoe ''hoger'' het niveau van je gesprekspartner is, hoe kleiner de culturele verschillen worden. Deze mensen hebben inzicht gekregen over de gebreken van hun eigen functioneren en gaan niet blindelings de cultuur uit hun directe omgeving volgen. Ze houden er hun eigen, meer internationale doelgerichte stijl op na.
Suggestie: maak eens een analyse van de verschillen tussen Nederland en Frankrijk. Veel plezier!
Reactie: Ik krijg als P&O adviseur soortgelijke vragen regelmatig en daarom heb ik een gratis reader op internet gezet die dit thema behandeld.
Je kunt de reader opvragen via de vermelde website.
Los daarvan adviseer ik ondernemers die met dit probleem worstelen om net als een goede accountant of boekhouder ook een goede P&O adviseur in te schakelen om je op weg te helpen.
Ondernemer zijn is 1 ding, maar werkgever zijn is een ander ding, zij het dat het boeiend en uitdagend kan zijn of worden en een extra verdieping van je ondernemerschap.
Reactie: Het grote probleem bij vele bedrijven is inderdaad het gebrek aan communicatie en samenwerking tussen een Commerciële Buiten en Binnenedienst.
Doelstellingen en targets kunnen hierbij beter op één lijn gezet worden om het teamverband te versterken.
Verder moet er op regelmatige basis, het liefst zelf 2 wekelijks een één op één vergadering zijn met Budi & Bidi, hier moeten al de lopende zaken besproken en geregeld worden en ik denk hier maar aan klachten, offertes, grote werven, debiteurenbeheer e.a.
Van de maandelijkse Commerciële vergaderingen moet de Bidi op zijn minst een verslag krijgen om te weten wat er leeft en mede op de hoogte gebracht van cijfers, akties en doelstellingen.
Heel dikwijls wordt een Commerciële Binnendienst onderschat en ondergewaardeerd binnen het bedrijf zelf.
Een Bidi is echter de spil binnen een bedrijf, niet enkel door de constante contacten met de klanten maar ook door de samenwerking met Logistiek, Administratie, Boekhouding.
Door de grote verantwoordelijkheden dat deze mensen worden toegewezen, is de kans ook groter dat er eens iets fout kan lopen en dan worden zij snel beschoten door de interne diensten.
Hier komt een goede leider aan de bak, mensen moeten aangestuurd, gemotiveerd, bijgestuurd worden maar ook verdedigd indien nodig.
Verder zijn regelmatige opleidingen zeker heel belangrijk in dit geheel.
Reactie: Léon,
Mensen zijn kuddedieren en hebben dus de neiging om groepjes te vormen die zich op een of andere manier gelijkaardig gedragen.
Er zijn binnen de twee landen (en alle andere landen) dus ook verschillen, maar die zijn niet zo groot als tussen de twee landen zelf. Lees het onderzoek van Prof. Geert Hofstede.
Het gras is altijd groener aan de andere kant: wij vinden dan weer dat in Nederland veel dingen beter geregeld zijn.
Behalve onderwijs en zorg dan....
Reactie: Ha Michel,
ii ben het helemaal eens met dit advies. ''To live by choice or to live by chance'' is een veelgehoorde uitspraak. En deze uitspraak raakt ook de kern van jouw advies in het artikel. Helaas is het zo dat veel mensen niet op deze manier leven. En dat geldt niet alleen voor het zakelijke, ook voor het prive leven geldt dat vaak. Jammer want er is zo veel te bereiken met focus op de doelen die je stelt.
Doe je dat wel dan ziet je leven er een stuk aangenamer uit. Mijn spreuk is ''wie een doel voor ogen heeft, scoort altijd''. En zoals ook in de reacties wordt aangegeven, dat werkt echt.
Reactie: * Hoe creëer ik extra omzet?
* Wat eisen mijn klanten precies?
* Hoe combineer ik vrijheid met integriteit?
* Hoe bereik ik de goede toegevoegde waarde?
EXTRA OMZET
ontstaat sneller bij bestaande dan bij nieuwe klanten. Hoe en hoever? Denk aan de vele apparaten zonder batterij of zonder verlengkabel. Een voorbeeld: Koop een paar merkschoenen in een willekeurige winkel. Heb je wel eens een winkelier meegemaakt die dan ook borstels, sponsjes, schoensmeer en schoenenspanners aanbood? Welke klanten willen luxer, mooier en meer uitstraling? Zoek de toegevoegde waarde en werk aan klantloyaliteit, wederzijdse gehechtheid. Denk aan de kapperszaak waar klanten hun beurt telefonisch kunnen bepalen, met een maximale wachttijd van 10 minuten. Zoek u zelf, voor bijvoorbeeld, de dagelijkse ergernissen eens steekhoudende oplossingen. Zijn dit kansen naar extra omzet?
DE NIEUWE MARKETING STRATEGIE
Het huidige economische tij dwingt bedrijven tot een nieuwe marketingstrategie. Maar wat is nieuw? “Klantwensen”, “klantbehoud” en “klanten knuffelen” deed de kruidenier op de hoek vroeger ook al. Hoe? Hij wist precies hoe het zijn klanten en hun directe familie verging, wat ze van hem nodig hadden en wanneer! Hij beheerste zijn markt volledig en stemde hierop zijn benadering en assortiment af. Daarnaast wist hij vaak andere zaken aan zijn bestaande klanten te slijten, met de opmerking “probeer het maar eens uit”. Door zijn directe persoonlijke aandacht creëerde hij meer omzet en won bij voorbaat de concurrentiestrijd. Maar hoe bereik je nou klantloyaliteit?
CONCRETE MIDDELEN
Om relevante aanbiedingen in beeld te brengen zijn nodig: gemotiveerde medewerkers achter uw receptie en/of balie, persoonlijke direct mail, persoonlijke internetsites, persoonlijke sms-berichten of een persoonlijk telefoontje. Echter door de vele functiewisselingen (in Nederland verhuizen jaarlijks 1 miljoen mensen) is de klantbinding versnipperd. We hebben het over een klant als grote account terwijl deze klant met al zijn collega’s samen eigenlijk onze klanten zijn. We hebben het over orders, maar onze klanten zijn toch belangrijker dan orders? Bij alle relaties staan de wederzijdse gehechtheid, vrijheid en integriteit centraal. Juist daarom zijn exacte recent bijgewerkte gegevens van klantrelaties zo belangrijk betreffende:
* klantgegevens
* klantaandacht
* klantwensen, nu en in de toekomst
* knuffelmomenten voor de klant (wie “masseert” zijn klanten?).
Eigenlijk moet je ambassadeurs/supporters voor je bedrijf winnen door goede service, gepaste aandacht, eerlijke klantenzorg en levenslange klantbinding (wederzijdse gehechtheid). Een perfect hulpmiddel voor optimale klantenbinding is het regelmatig melden van relevante en nuttige informatie voor de klant (b.v. uw nieuwe producten, aanbiedingen en tips). Hiervoor is een goed functionerend klantenbeheersysteem nodig, te weten CRM (Customer Relation Management).
Reactie: Sinds Napoleon Hill begin vorige eeuw met zijn meesterwerk Think and Grow Big (slecht vertaalt in het Nederlands als Denk groot en wordt rijk) zijn er vele tientalle werken verschenen die allemaal hetzelfde verkondigen. En toch is niet iedereen rijk, toch is niet iedereen succesvol. Duizenden zijn weer in The Secret getrapt en inderdaad, van The Secret zijn weer twee of drie mensen rijker geworden, nadat ze eerst met The Law of Atrraction al duizenden gelukzoekers vele euro's en dollars armer hadden gemaakt.
Het probleem is dat mensen steeds verkeerd dromen, materialistisch en helaas wordt dat ook weer in al die werken onderstreept, materiele rijkdom. Een droom hebben ja, die droom volgen ja. Maar de droom van rijkdom werkt niet. Het grote geheim is dat mensen die hun droom uit zagen komen ook visie hadden, inzicht in de maatschappij, inzicht in mensen. Dat ze anderen aandacht gaven, niet steeds voor de eigen ik bezig waren.
En visie, tja, dat heb je of dat heb je niet. Heb je het niet dan blijft de geestelijke rijkdom, want daar hebben we het over, ver weg. En dan geldt gewoon: Als je niet wint of erft, dan moet je werken tot je sterft.
velen zijn geroepen, slechts weinigen uitverkoren.
Helaas is het zo dat enkelen misbruik maken van de honger naar materieel succes van mensen. De MLM organisaties zijn daar treffende voorbeelden van. Het is niet voor niets dat in de paralelle piramides van deze bedrijven steeds maar weer dit soort ongein wordt gepromoot.
Veel beloven weinig geven doet de gek in vreugde leven toch?
Reactie: alleen jammer dat een hoop werkgevers wantrouwend zijn tegenover werknemers. Als werkgevers eens meer vertrouwen hadden,dan konden mensen vaker thuiswerken
Reactie: Leuk om te zien hoe iemand met een verdachte naam er met mijn identiteit vandoor wil gaan.
Maar, of je het nu eens of oneens bent met mijn stukkie, het is echt van mij.