zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese Commissie sluit topvrouwen-quotum niet uit

21 juli 2010 - De Europese Commissie overweegt quota op te leggen om de sekse-ongelijkheid in het bestuur van bedrijven weg te werken. In de grote Europese private ondernemingen wordt op dit ogenblik slechts tien procent van alle zetels ingenomen door een vrouw. Van de CEO’s is slechts drie procent vrouw.

Viviane Reding, Europees Commissaris voor fundamentele rechten, stelt op Express.be dan ook dat de sekse-gelijkheid op beleidsniveau in Europa nog altijd niet is gerealiseerd en zegt een verplichte quotum-regeling dan ook niet uit te sluiten. Dit zou echter pas een laatste oplossing zijn, wanneer zou blijken dat bedrijven niet in staat blijken om vrijwillig meer vrouwen aan de top te krijgen. 



Twintig procent
Er wordt daarbij gedacht aan een verhouding van minstens twintig procent, maar de Europese Commissie benadrukt dat er op dit ogenblik nog geen exact streefgetal is. Reding zou voor het invoeren van quota gebruik kunnen maken van een aantal instrumenten uit het Lissabon-Akkoord, waarin mogelijkheden staan om discriminatie te bestrijden. 

Discriminatieprobleem
Het Comité Vrouwenrechten van het Europees Parlement heeft op zijn beurt aandacht gevraagd voor een discriminatieprobleem dat vooral vrouwen treft. Het Comite wijst er op dat discriminatie van oudere werknemers vrouwen extra benadeelt. Vrouwen boven de 50 jaar blijken het extra moeilijk te hebben om nog vooruitgang te boeken in hun carrière of opnieuw toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt.


Bron: Express.be
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwen eisen quotumregeling voor meer vrouwen aan de top
 Vrouwen die klagen worden overgeslagen
 Donner wil geen topvrouwenquotum
 Over tien jaar moet 30 procent van de topmanagers vrouw zijn
 
 
reacties
 
Dennis  |   | 
21-07-2010
 | 
11:47 uur
Dit is ABSURD! Dit is discriminerend en het brengt bedrijven in gevaar. Ik zeg niet dat vrouwen niets kunnen, want vrouwen kunnen heel veel, maar ze zitten niet voor niets niet in de top. Als je aan de top wil komen, zul je toch echt hard moeten werken, het komt je niet aanwaaien!
Helma van Wanrooij  |   | 
21-07-2010
 | 
12:29 uur
Dus ook al is een man voor een bepaalde functie beter, dan nog zou er voor een vrouw gekozen moeten worden ... omdat het een vrouw is. Nog los van het feit dat dit voor die vrouw verre van prettig is om als 'second best' te starten, moet een bedrijf m.i. zelf kunnen bepalen wie op een bepaalde functie komt.
Gaat de overheid - die in diverse landen ook niet uitblinken in het besturen - voor bedrijven bepalen wie wel en wie niet. Het moet niet veel gekker worden.

Capabiliteit is de aanleg, kennis en ervaring. Dat maakt de juiste man of vrouw op de juiste plaats ... niet het feit of ze als man of als vrouw geboren zijn.
ab h. bouvy  |   | 
14-03-2011
 | 
14:02 uur
Overal ter wereld kom je Nederlandse ondernemers tegen, gevlucht voor het geregel en de bemoeizucht van de Nederlandse overheid. Vrouwen in de Raad van Bestuur. Mij best, maar dat laat ik graag aan de ondernemingen zelf over! Het VNO zou deze bemoeizucht eens aan de kaak moeten stellen. Maar ja, van deze tandeloze lobbyclub hoeven we dat niet te verwachten!
En dan die 'wetenschappelijk' bewijzen waar ze altijd mee aan komen zetten.Twintig jaar geleden waren mannen en vrouwen, althans volgens de 'wetenschap', behoudens lichamelijke kenmerken, precies gelijk. Nu, dus twintig jaar later, is het precies andersom. Dezelfde wetenschappers schrijven boeken en houden lezingen over het verschil tussen man en vrouw!Daarom, bedrijfsleven, laat je tanden eens zien en pik niet alles wat wetenschappers en politici ons trachten wijs te maken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10