zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Twintig miljoen boete voor Wegener en vijf leidinggevenden

21 juli 2010 - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft boetes opgelegd aan Koninklijke Wegener N.V. en vijf leidinggevenden voor in totaal ruim twintig miljoen euro. De boete aan Wegener bedraagt negentien miljoen euro.

De NMa legt de boetes op wegens het niet nakomen aan een voorschrift dat de NMa in 2000 had opgelegd voor de overname van VNU Dagbladen door Wegener. 



Rol leidinggevenden
Gelet op de rol die leidinggevenden daarbij hebben gespeeld, zijn ook zij persoonlijk beboet voor in totaal 1,3 miljoen euro. Ook legt de NMa een last onder dwangsom op die inhoudt dat Wegener binnen één jaar moet voldoen aan het voorschrift. Zo niet, dan verbeurt Wegener een dwangsom van een miljoen euro per kwartaal tot een maximum van twintig miljoen. 

Voorschrift
'Wij nemen deze zaak buitengewoon ernstig op, want het overtreden voorschrift is nota bene door Wegener zelf aangedragen waardoor wij de overname van BN/De Stem konden goedkeuren. Nu blijkt dat Wegener jarenlang, in ieder geval sinds 2002, het voorschrift niet heeft nageleefd," aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa. De NMa heeft via het voorschrift geëist dat de onafhankelijkheid van beide dagbladen gewaarborgd zou blijven zodat niet alleen de lezer keuzevrijheid behoudt, maar ook tegelijkertijd prijsverhogingen en verschraling van het lezersaanbod wordt voorkomen. Uit onderzoek van de NMa blijkt nu dat beide bladen sinds 2002 dit voorschrift aan de laars hebben gelapt. Kalbfleisch: "Wij gaan uit van de 'high-trust' benadering: je krijgt het vertrouwen, maar als je dat misbruikt, dan zijn de boetes fors." 

Persoonlijke boetes
Volgens de NMa hebben vijf personen aan de overtreding van Wegener leiding gegeven. Zij krijgen persoonlijke boetes opgelegd, variërend tussen 150.000 en 350.000 euro. Vier van de vijf leidinggevenden zijn in 2002 als speciale commissarissen aangesteld om toe te zien op een correcte uitvoering van het voorschrift. Zij hebben deze speciale en verantwoordelijke opdracht niet uitgevoerd en daar krijgen zij een boete voor. 

De zaak Wegener/VNU Dagbladen

Wegener, die al de eigenaar was van de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC), is door de overname van VNU Dagbladen in 2000 ook eigenaar geworden van BN/De Stem. De activiteiten van PZC en BN/De Stem overlappen elkaar in Zeeuws-Vlaanderen. Daar brengt PZC de editie Zeeuws-Vlaanderen en BN/De Stem de editie Zeeland uit. Door de overname ontstond een machtspositie in Zeeuws-Vlaanderen doordat beide bladen niet meer met elkaar hoeven te concurreren. Dat kan negatieven gevolgen hebben voor de lezer zoals prijsverhogingen en verschraling van de inhoud van beide kranten. Het voorschrift dat de NMa aan de overname verbond en dat tot op de dag van vandaag geldt, neemt die negatieve gevolgen weg. Het houdt in dat Wegener de onderlinge onafhankelijkheid van PZC en BN/De Stem na de overname in stand moet houden. Ook moet Wegener beide titels blijven verspreiden in Zeeuws-Vlaanderen. 

Onderzoek NMa

Mede naar aanleiding van een klacht door een lezer via Consuwijzer heeft de NMa in 2009 onderzoek gedaan naar de naleving van het voorschrift door Wegener. Daaruit bleek dat, in strijd met het voorschrift van onderlinge onafhankelijkheid, er sprake is van één nieuwsorganisatie waarbij het redactioneel en commercieel beleid tussen BN/De Stem en PZC voor Zeeuws-Vlaanderen op elkaar is afgestemd. Daarbij wordt nauw samengewerkt, wordt kopij uitgewisseld en wordt de nieuwsgaring onderling afgestemd. De bladen blijken hierdoor niet onderling te concurreren. De NMa concludeert dat Wegener het voorschrift heeft overtreden. Om die reden wordt aan Wegener een boete opgelegd. 

Verzoek
Een verzoek dat de NMa gedurende het onderzoek heeft ontvangen van Wegener, om het voorschrift op te heffen, wordt momenteel beoordeeld. De NMa verwacht hierover begin van het najaar een besluit te nemen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven doen nog te weinig om omkoping tegen te gaan
 Bedrijf riskeert boete bij benaderen sollicitant
 Bedrijven riskeren enorme boetes vanwege spammen
 Ex-topman Samsung hoeft de bak niet in
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10