zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ongezonde levensstijl werknemer kost werkgevers handen vol geld

29 januari 2010 - Er komen steeds meer mensen met een ongezonde leefstijl. Medewerkers met een ongezonde leefstijl kosten het bedrijfsleven op jaarbasis veel geld omdat ze minder productief zijn en vaker verzuimen. De gemiddelde Nederlander eet bovendien ongezonder dan hij zelf denkt.


De eerste Nationale LeefstijlBarometer, uitgevoerd in opdracht van het Diabetes Fonds, de Hartstichting en de Nierstichting, schetst een verontrustend beeld van de leefstijl van de Nederlandse bevolking. 



Taak voor de wergever
Bijna 60 procent leeft ongezond en loopt daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en/of nierfalen. Volgens de Arbodienstenmonitor 2008 ziet 56 procent van de werkgevers het als hun taak om werknemers aan te spreken op ongezond gedrag. 

Bewustwording
Werkgevers worden zich bewuster van de toename van de ongezonde leefstijl van hun personeel, merkt Reinate Kila, projectleider en diëtist van @ease4life: "Gezondheidsmanagement gericht op gezonder eten en meer bewegen zijn de belangrijkste bedrijfsstrategieën om productiviteit van medewerkers te verbeteren en het ziekteverzuim terug te dringen. Overigens blijkt een ongezonde leefstijl niet klasse- of welstandsgebonden en beperkt deze zich evenmin tot alleen de grote steden."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Carrièremaker leeft riskant ongezond
 Oudere werknemer is vitaler dan jongere
 FNV: werkgevers spelen met gezondheid werknemers
 Werknemer krijgt 50 euro van baas om vitaal te blijven
 
 
reacties
 
Ricardo Oedietram  |   | 
29-01-2010
 | 
16:46 uur
Hoe definieert men een ongezonde levensstijl? Teveel eten en minder of nauwelijks bewegen?
Dan denk ik dat de combinatie van (meer) bewegen en goed(gezond) eten hier een succesfactor blijft.

Ik denk dat iedereen dit weet maar toch niet gewoon aan bewegen toe komen.
Betekent dat dan dat wij zo druk zijn met ons werk en leven?

Sporten zit er bij mij niet meer in. Want voor ik thuis kom, is het gemiddeld rond 18:30. Dan zijn het praktische kookgerechten die ik uit mijn keuken tover.
Hiervoor heb ik bij een bedrijf gewerkt waar er een sportzaal aanwezig is, en daar konden wij als werknemer onbeperkt gebruik van maken, met doucheruimtes. Kosteloos overigens.
Daar maakte ik ca 3x per week gebruik van en resultaat: ik voelde me elke dag goed in mijn vel. En als ik 's ochtends sportte, had ik dan nog koffie nodig om op te starten? Nee! Lekker aan een glas water.

Drempel om zelf actie te ondernemen naar een sportschool zie ik niet bij gebeuren. Ik denk dat als het bedrijfscultuur deze faciliteiten en arbeidstijd beschikbaar maakt, dan zeker de werknemers EN werkgevers hier voordeel uit halen. Het zal zich in ieder geval niet op het korte termijn uiten.
Maar het is wel een start!
Tony de Bree  |   | 
30-01-2010
 | 
12:19 uur
Goed idee.

Ik stel voor om onder 'ongezonde levensstijl' ook de oorzaak van veel ziekten, namelijk werkstress op te nemen.

Hierbij hebben zowel werkgever als werknemer een gemeenschappelijk belang. Of je nu te veel eet of niet.

Snelle invoering van het ''nieuwe werken'' in combinatie met het doorbreken van de zogenaamde aanwezigheidscultuur kan daar een positieve bijdrage aan leveren.

Goed idee?

Tony
(Klik hier)
rv  |   | 
1-02-2010
 | 
10:15 uur
De strekking van dit artikel komt op mijn persoonlijk zeer walgelijk. Het laat steeds meer zien hoe werk-gevers tegen hun loonslaven aankijken. Lees dit stukje zelf een met GEVOEL (en een bakkie cup-a-soup zonder giftige kleurstoffen)

''Medewerkers met een ongezonde leefstijl KOSTE het bedrijfsleven op jaarbasis veel geld omdat ze MINDER PRODUCTIEF zijn en vaker VERZUIMEN
Waarom schaffen werkgevers dan geen ROBOTS aan die ze zelf helemaal naar hun hand kunnen zetten, africhten, programmeren.
Denk eens aan de Return on Investement!!!
- Geen gezeur aan je hoofd,
- Geen sluitingstijden,
- Geen gezondheids ellende
- Gaan altijd maar door zonder klagen
- Hoeven geen pauzes, worden nooit moe
- geen werkoverleg
- geen inspraak
- geen PENSION
- Geen LOONKOSTEN

Alleen slechts een eenmalige robot aanschaf investering en wat periodiek terugkerend onderhouds kosten. Waar wachten we nog op? Invoeren die handel op de werkvloer.

Wat gezondheid betreft, worden mensen bewust HEEL DOM en ONWETEND gehouden. Immers ZIEKE MENSEN zijn ook weer industriele OBJECTEN waar mega veel WINST aan VERDIEND kan worden door de ''BETERMAAK en CHEMISCHE VERSLAVINGS industrie'' Dit noemt met inde volksmond de health-care, gezondheidszorg, pharmaceutische industrie... Dus het mes snijd aan 2 kanten maar vooral NIET aan de kant van de werk-NEMER.

En maar met zijn alleen de ILLUSIE ophouden dat we ''het beste voor hebben met de WERKNEMER''. Ja om de eigen zakken te vullen, van bvengenoemde bedrijfstakken, daarvoor zijn werk-nemers goed, want ze bezorgen anderen in hun omgeving weer WERK!


Jammer dat een mensenleven geen **** meer waard is anno 2010, Allen het geld en de major company profits die over JOUW (ziek, verziekte) RUG kunnen worden verdiend, mogen nooit in gevaar komen! Dat is slecht voor de nederlandse economie en de werk-gelegenheid in de bedrijfstakken die profiteren van je ziekte en onwetendheid over JOUW eigen gezondheid.


m.c.  |   | 
4-02-2010
 | 
20:13 uur
Waar leg je de grens als werkgever en hoe ga je de werknemer daarop aanspreken?
Dit kunnen maar nare discussies worden.

Gratis fitness las ik ergens, maar straks ook registratie van hartslag en bloeddruk. De inspanning tellen mee bij voor de bonusuitkering.

Ongezonde, verzuimende werknemers zouden makkelijker aan de kant gezet moeten kunnnen worden. Dit zou een betere motivator zijn voor gezond gedrag en beter voor de collega's die telkens met minder mensen het werk moeten doen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10