zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips om als vrouw een directiefunctie te krijgen

28 oktober 2009 - Gisteren stond in het AD een artikel over het voornemen van de Tweede Kamer een wet aan te nemen waardoor in 2016 het topmanagement van bedrijven met meer dan 250 medewerkers voor minstens een derde uit vrouwen bestaat.

Vered Neta van Open Circles Academy: "Die nieuwe wet biedt vrouwen een grote kans eindelijk in de top van grote bedrijven te komen om dan de manier van zakendoen te kunnen beïnvloeden. De financiële crisis heeft aangetoond dat een nieuwe manier van leiderschap hard nodig is. Meer vrouwen in hogere posities brengt een nieuwe manier van denken in het bedrijfsleven. 



Vijf tips

Er zijn dingen die u kunt doen om benoemd te worden in een directieteam. Over vaardigheden en ervaring beschikken is de eerste stap. Hier zijn nog vijf tips die uw kansen op een directiefunctie vergroten, ook als u een man bent overigens:

1. Zorg dat uw naam en mate van vakbekwaamheid als potentieel kandidaat bekend is bij beslissers in uw vak en bij mensen die invloed hebben. 

2. Profileer u professioneel door je aan te melden voor werk- en projectgroepen in uw bedrijf. Stel lezingen voor en ga op uitnodigingen dat te doen in zowel in uw bedrijf als daarbuiten. 

3. Schrijf artikelen in vakbladen over onderwerpen die laten zien dat u over communicatieve vaardigheden, strategisch inzicht en leiderschap beschikt. 

4. Leer uzelf de regels, verantwoordelijkheden en gewoonten van directies en toon dat u tussen de regels van financiële informatie kunt lezen. 

5. Maak duidelijk wat u een directie te bieden hebt op de gebieden strategische planning, directie ontwikkeling, relatiegerichtheid, coaching, of andere specifieke vaardigheden.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 KPN gaat vrouwen voorrang geven bij verdeling topfuncties
 Succesfactoren voor vrouwelijk leiderschap
 Vrouwen eisen quotumregeling voor meer vrouwen aan de top
 Meer vrouwen aan de top. Hoe?
 
 
reacties
 
Janus Kizuna  |   | 
28-10-2009
 | 
08:25 uur
De berichten over vrouwen aan de top houden aan. Hoe de dames zich moeten profileren, de dames moeten ''bekend'' zijn bij de beslissers, laten weten wat de dames te bieden hebben etc.etc. De dames die dit willen, doen dit al en als de dames het niet doen ... willen ze dan niet echt? Misschien is dat heel bot gezegd, maar diegene die echt iets wil bereiken gaat daar zijn stinkende best voor doen. Of dit nu een vrouw of man is ... en belangrijker nog ... diegene die de beste voor de baan is, moet die directieplek invullen, man of vrouw. Capabiliteit in de organisatie dus en dat is echt een aspect wat in veel organisaties ver te zoeken is.
J. Gerrits  |   | 
28-10-2009
 | 
17:00 uur
Er staan heel veel vrouwen aan de top. Alleen niet bij de grote bedrijven. Bij de kleinere wel, en die doen het goed. Wie weet is het voor relevante partijen goed om te bedenken of de vrouwen misschien niet zo zeer letterlijk in het MT moeten zitten, maar meer in de sleutelposities inclusief beslissingsbevoegdheiden. Veel vrouwen redeneren heel pragmatisch en heel praktisch -eigenschap die onder andere voorkomt uit een huishouden runnen (geen wet van Meden en Perzen). Als (mannelijke én vrouwelijke) MT-leden naar de ideeën van vrouwen op de werkvloer luisteren (!), kunnen zij veel inspiratie opdoen en met de voetjes op de vloer blijven. Ik weet niet of vrouwen -en organisatie- nu zo veel gelukkiger worden van het leiderschap op zich. Naar elkaar luisteren en handelen naar de goede ideeën, ongeacht of deze van een man of vrouw komen, kan wel eens veel meer organisatie-effect opleveren.
Ad de Beer  |   | 
28-10-2009
 | 
08:54 uur
Er helpt maar één ding om meer vrouwen in topposities te krijgen en dat is meer vrouwen die de juiste competenties en drive hebben.
Aan competenties geen gebrek, maar de drive om naar de top te gaan ontbreekt vaker bij vrouwen dan bij mannen.
De politiek laat weer zien dat het plaatsen van vrouwen op topposities vanuit een idealisme vaak leidt tot drama's.
Vogelaar, Hamer, Kant, om maar een paar voorbeelden te noemen.
Marjolein Hins  |   | 
28-10-2009
 | 
09:43 uur
Meer vrouwen aan de top? Nonsens!
Het gaat om meer balans in de top.

Zie website van boardroomcounseling.nl en in het bijzonder het persbericht van september op pagina leiders in balans.

Hartelijke groeten,
Marjolein Hins
MM&P boardroomcounseling
Elly  |   | 
28-10-2009
 | 
20:28 uur
Vrouwen functioneren al decennia tussen de mannen maar opvallend veel (met name jonge) mannen kunnen maar niet wennen aan het idee dat een vrouw ook over de kennis en vaardigheden kan beschikken en vrouwen die meer kennis en ervaring hebben dan zij zijn super bedreigend, die met rattenstreken om zeep worden gebracht. Zij leggen met hetzen een bom onder de carriere van vrouwen, lekker samen achter de rug gaan lopen kwetteren. En wanneer vrouwen dat te boven zijn lopen ze te hoop tegen de gevestigde mannelijke orde waar ze steeds een informatieachterstand hebben omdat ze niet in het 'old-boys network' zitten. Op banen met een mission impossible worden in de regel vrouwen aangenomen blijkt uit onderzoek en wanneer er een reorganisatie komt vliegt de vrouw er als eerste uit, want daarvoor zou het toch minder erg zijn dan voor mannen..... Zitten ze dan eindelijk in de directie dan worden ze nog steeds niet serieus genomen.
Komen ze thuis dan kan het hele huishouden nog even ernaast worden gedaan. Kinderopvang is na decennia nog steeds een lachertje en ondanks dat de overheid wel lekker de extra inkomsten aan belastingen ontvangt staat daar geen geen stabiel beleid of voldoende capaciteit tegenover. Over de effecten hiervan op de carriere nog maar te zwijgen. Heb je de kinderen groot, dan kun je met je hoogbejaarde eigenwijze ouders lopen leuren of er hulp beschikbaar is en kan worden geboden en hoe stabiel is die hulp? Waar haal je de hulp? Hoe vaak moet je de hulpinstaties gedurende kantooruren (snipperdagen) benaderen om de hulp te regelen voor hen?.....spagaat......
Goh, hoe zou het toch komen dat vrouwen afhaken?
Laura  |   | 
29-10-2009
 | 
20:13 uur
Allemaal goed en wel deze adviezen, maar wat doe je met constant egotrippende managers die boven jou staan en je als een bedreiging zien. Je wordt genegeerd, weten uiteindelijk totaal niet waar je mee bezig bent, en wanneer je dan om feedback vraagt weten ze zich helemaal geen raad meer. Oke, dan wordt het ego weer geactiveerd, wordt weer genegeerd of afgewimpeld. Kom je op voor jezelf, schiet men in de stress en sta jij als eerste de straat op. Ik werk in de Automotive.....
Marjolein  |   | 
30-10-2009
 | 
13:41 uur
Mijn ervaring (na bijna 20 jaar op directieniveau) is dat vrouwen minstens zo ambitieus zijn als mannen. Wel haken vrouwen vaak af tegen de tijd dat ze vlakbij het hoogste niveau komen. Dat heeft niets met een gebrek aan ambitie te maken, maar met een teveel aan frustratie over waar ze op dat moment tegenaan lopen. Beslissingen die genomen worden op basis van (in hun ogen)irrationele gronden, een gebrek aan collegialiteit, het feit dat directeuren denkend aan hun opvolger of medecollega naar iemand zoeken die op henzelf lijkt, het gevoel aan achterkamertjespolitiek te moeten doen, de bizarre werktijden die topmanagers er op na (denken te) moeten houden en de constatering dat een toppositie weinig vrijheid biedt. Vrouwen gedijen beter in een omgeving waarin zij erkend en gewaardeerd worden, dan in een sterk competitieve omgeving. De keuze om een eigen zaak te beginnen is dan snel gemaakt: ook een heel leuk inkomen, maar zonder alle ballast van een topfunctie. Ik denk dat onder de zelfstandige professionals heel wat topvrouwen te vinden zijn....

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10