zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kennisbehoud ICT’ers is cruciaal

26 oktober 2009 - Een groot aantal senioren staat op het punt om de ICT-branche te verlaten. Soms vanwege pensionering of VUT, soms door ontslag. Het online platform ICTsenior helpt hen elkaar scherp te houden. Het platform werd opgericht  door Pieter Bressers die enkele jaren geleden, op zijn 60ste, met de VUT ging na een27-jarig dienstverband bij  EDS.

Hij richtte het platform op om op te komen voor deze groep ICT’ers vanaf 45 jaar die buiten de boot dreigt te vallen. Bijblijven en bestaande netwerken onderhouden en uitbouwen is voor oudere ICT’ers zonder baan extra belangrijk om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, schrijft De Automatiseringsgids. Volgens Bressers is dit op eigen kracht vaak niet te doen. Zeker wanneer het vertrouwde netwerk van de werkkring en klanten is weggevallen. Dure cursussen
Bovendien zijn cursussen duur , zeker voor ICT’ers die rond moeten komen van de WW of een klein pensioen. Om de parate kennis niet op te laten drogen en de oudere ICT’ers het gevoel te geven dat ze nog midden in de maatschappij staan, wil Bressers workshops, lezingen, cursussen en bijeenkomsten organiseren op centrale locaties in het land. De evenementen zijn gratis, maar moeten door de leden van het platform zelf georganiseerd worden. 

Voorbeelden
Voorbeelden van kennisgebieden waarop de deelnemers elkaar van dienst kunnen zijn, zijn project- en programmamanagement, risicomanagement, IT governance, SOA, ERP en webbased design. Maar misschien nog wel belangrijker zijn de soft skills. In de praktijk blijken die zeer hard nodig te zijn, maar het belang ervan wordt vaak onderschat. Bressers denkt hierbij onder meer aan het bouwen van effectieve relaties (NLP), teambuilding, motiveren, coaching en presenteren. 

Kansen
Ook het bedrijfsleven is hierbij gebaat, want als de arbeidsmarkt straks weer aantrekt, kunnen ze ervaren professionals die up-to-date zijn goed gebruiken. Bressers ziet vooral kansen voor oudere ICT’ers in mobile computing, beveiliging en projectmanagement.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere werknemer: duurder maar ook efficiënter
 Supermarkten zoeken naar managers
 Bedrijfsleven negeert uitstroom babyboomers
 Ook ICT werknemers worden schaars
 
 
reacties
 
RV  |   | 
26-10-2009
 | 
10:13 uur
@Dhr Bressers
Ik vind dit een zeer goed initiatief! Bravo!
Rene Civile  |   | 
27-10-2009
 | 
00:24 uur
Ik huldig de visie en de stelling van Bressers in deze. Het zou eveneens van groot getuigen en zorg voor te dragen dat de operationele kennis en ervaring die deze generatie zich heeft eigen gemaakt, centraal ter beschikking te stellen om kennis en netwerken te conserveren.

We gaan namelijk naar een hellend vlak waar kennis zoals Governance, ITIL, Prince 2, Civile Matrix en de communicatie IT vs Non IT management meer en meer aan het uitstromen is. Te meer met de paniekerige bewegingen die we nu weer zien die sterk lijken op de bewegingen die we in 2002 hebben gezien.

Bedrijven vergeten even dat met name in de Strategie van de IT, deze dure kennis met bakken de organisaties uit lopen.

Coachen ben ik absoluut voor alleen niet met NLP als model. Breng het dichter bij de persoon en de kennis en soft skills die deze bezit. De mens is wat dat betreft gewoon minder 'maakbaar' dat methodiek NLP soelaas bied.

Verder een prima initiatief waarvan ik hoop dat die navolging en opvolging zal krijgen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10